Faza luteala, perioada cea mai propice pentru a ramane insarcinata. Cum o calculezi si ce trebuie sa stii despre ea

| | Actualizat: 2022-03-20 10:55:25

Fiecare femeie ar trebui sa isi cunoasca foarte bine corpul, pentru a intelege prin ce schimbari trece, iar ciclul menstrual este o componenta importanta a acestei cunoasteri. Cu atat mai mult daca va doriti sa ramaneti insarcinate sau, dimpotriva, sa evitati acest lucru, este important sa stiti care sunt zilele cele mai fertile si cum le calculati, dar si ce simptome specifice va anunta ca sunteti in perioada fertila din luna.

Ce este faza luteala

Un ciclu menstrual regulat are, in general, 28 de zile. Aceasta perioada se imparte in doua etape: faza foliculara si faza luteala. Intre acestea doua are loc ovulatia (aproximativ ziua a 14-a). Faza foliculara se intinde din prima zi a menstruatiei si pana in ziua in care are loc ovulatia, adica aproximativ 2 saptamani. In aceasta faza estrogenica se dezvolta foliculul din care se va forma ovulul. Faza luteala este perioada cuprinsa de la ovulatie pana la aparitia urmatoarei menstruatii. Este perioada cea mai propice pentru a ramane insarcinata, pentru ca ovulul este deja format.

In aceasta perioada, componenta din ovul numita corpul galben incepe sa produca progesteron. Acest hormon este responsabil cu ingrosarea peretilor uterini, astfel incat, daca ovulul este fecundat, sa se poata implanta corect. Daca fecundarea nu are loc in aceste zile, organismul va elimina ovulul si mucoasa uterina la urmatoarea menstruatie.

Cum se manifesta faza luteala

Fiecare organism este diferit, iar simptomele pe care le experimenteaza femeile in timpul ovulatiei si dupa pot fi foarte subiective. Dat fiind ca nu toate femeile au ciclu regulat si nu se poate calcula matematic in ce zi are loc ovulatia si cand este exact faza luteala, este important sa fiti atente la simptome precum:

  • Modificari ale secretiei vaginale: in timpul ovulatiei, mucusul cervical capata o consistenta lipicioasa si elastica, similara cu cea a albusului de ou.
  • Dureri pelvine usoare sau moderate.
  • Cresterea temperaturii bazale: aceasta temperatura ramane scazuta pana la ovulatie, dupa care creste, datorita progesteronului, cu 2-3 zecimi. Aceasta crestere se mentine pana la urmatoarea menstruatie. Temperatura bazala ar trebui masurata dimineata, la prima ora, inainte de a va da jos din pat.

Cand este perioada cea mai propice pentru a ramane insarcinata

Faza luteala incepe cu ovulatia, care dureaza doua sau trei zile. In aceasta perioada creste nivelul de progesteron, care poate provoca stari de iritabilitate.

In urma unui contact sexual neprotejat, spermatozoizii sunt viabili timp de 48-72 de ore. Cu alte cuvinte, daca intretineti relatii intime cu 2 sau 3 zile inainte de ovulatie, este posibil ca in momentul in care ovulul coboara, acesta sa fie fecundat.

Asadar, daca aveti relatii sexuale neprotejate incepand din ziua 12 sau 13 a ciclului menstrual (numarat din prima zi a menstruatiei), sunt sanse mari sa ramaneti insarcinata.

Daca nu stiti exact cand este perioada fertila sau aveti cicluri foarte neregulate, puteti apela la testele de ovulatie, care va vor spune exact, pe baza masurarii nivelului de hormoni, daca ovulatia a avut loc sau se va produce in urmatorul interval.

FOTO: Freepik

Citeste si despre