Iti iei necesarul de vitamine in timpul sarcinii? Ce trebuie sa stii

| | Actualizat: 2021-05-09 23:08:55

Ingrijirea in timpul sarcinii implica un echilibru intre nutritie si igiena personala optima. Alimentatia este insa extrem cea mai importanta, deoarece atat mama cat si bebelusul au nevoie de multe vitamine si minerale in aceasta perioada.

Tocmai de aceea, viitoarea mamica trebuie sa consume cat mai multe legume si fructe, de preferat in stare cruda sau gatita al-dente. Pe langa alimentatia sanatoasa, bogata in nutrienti, gravidele trebuie sa includa in alimentatia lor si suplimente care sa ajute la sustinerea sarcinii si dezvoltarea armonioasa a fatului.

Daca sarcina este una planificata, pasii pentru o viitoare mamica constituie administrarea de vitamine prenatale si alcatuirea unei diete echilibrate, sanatoase si bogata in nutrienti.

Inca din ziua conceperii, o gravida are nevoie de mai multi nutrienti decat avea pana in acel moment. Lipsa unei alimentatii sanatoase si a nutrientilor (mai ales daca mama sufera de deficiente de vitamine si/sau minerale) poate duce la modificari fiziologice ale sarcinii. Printre suplimentele pe care gravidele trebuie sa le ia se numara acidul folic, calciul si fierul. Acestea sunt cele mai importante suplimente pe care o femeie trebuie sa le ia in timpul sarcinii. Apoi, in functie de istoricul medical si de sarcina, femeilor li se pot recomanda si alte suplimente, in special Vitamina D sau iod.

Vitamine prenatale

Vitminele prenatale, dupa cum le sugereaza si denumirea, sunt compelxe de multivitamine special create pentru femeile insarcinate, dar si pentru cele care isi doresc sa ramana insarcinate. Spre deosebire de multivitaminele clasice, acestea contin o concentratie mai mare a ingredientelor, in special a celor importante in timpul sarcinii.

Anumite suplimente alimentare pot fi recomandate in timpul sarcinii si in functie de dieta urmata de pacienta. Aceasta implica dieta vegana sau dieta medicala pe baza alergiiilor la anumite alimente (De exemplu lactate).

Care sunt vitaminele si mineralele esentiale in timpul sarcinii

Vitaminele si mineralele esentiale in timpul sarcinii te ajuta sa obtii pe parcursul unei zile toti macronutrientii de care organismul tau, dar si al bebelusului, are nevoie. Cele mai importante vitamine si minerale pe care o gravida trebuie sa le ia sunt:

  • 400 mcg de acid folic

  • 400 UI de vitamina D

  • 2 mg de riboflavina (vitamina B2)

  • 3 mg tiamina (vitamina B1)

  • 6mcg de vitamina B12

  • 10mg de vitamina E

  • 15mg de zinc

  • 17 mg de fier

  • 150 mcg de iod

  • 200-300 mg de calciu

  • 70 mg de vitamina C

  • 20 mg de niacina 

Folat, vitamina din complexul B-urilor

Folatul este o vitamina din complexul B-urilor care ajuta procesul de sinteza a ADN-ului, cresterea si dezvoltarea fetala, precum si producerea de celule rosii. Acidul folic este forma sintetica de folat disponibila in diferite suplimente. Medicii obstetricieni recomanda o doza zilnica de cel putin 400 mcg de folat sau acid folic pentru a reduce riscul de aparitie a problemelor tubului neural precum si a malformatiilor congenitale, printre care fisura palatului sau malformatii cardiace.

Fierul, esential in timpul sarcinii. Ce importanta are

Fierul este esential in timpul sarcinii. Cantitatea recomandata fiecarei femei in parte difera in functie de dieta pe care o urmeaza, precum si de deficientele pe care le are. Necesarul de fier de care are nevoie o gravida creste cu 45% fata de necesarul de dinainte de sarcina. Fierul favorizeaza circulatia oxigenului in sange, precum si dezvoltarea placentei si a fatului. Lipsa fierului in timpul sarcinii duc la aparitia depresiei, a anemiei infantile, precum si a nasterii premature.

Atentie, insa! Fierul trebuie luat doar in dozele recomandate de medic pentru fiecare femeie in parte. Excesele de fier pot duce la ameteli, sontipatie si la cresterea excesiva a hemoglobinei.

Vitamina D in sarcina

Deficitul de vitamina D in timpul sarcinii poate creste riscul de preeclampsie, diabet gestational si nastere prematura. Vitamina D ajuta la dezoltarea masei osoase si diviziunea celulara. Aportul recomandat de vitamina D este de 400 UI pe zi, in timpul sarcinii. Acesta poate creste daca inainte de sarcina existau carente. Prin urmare, medicul este cel care va decide necesarul zilnic pentru fiecare femeie in parte, in functie de istoricul medical.

Calciul, un mineral esential nu doar in timpul sarcinii 

Calciul este un mineral esential nu numai in sarcina, insa acum este cu atat mai esential. Calciul ajuta la dezvoltarea oaselor, inimii, muschilor, dintilor si a sistemului nervos al bebelusului. In cazul femeilor care nu au probleme de sanatate sau deficiente se recomanda o doza zilnica de 200-300 de mg de calciu. Valorile pot crest in cazul deficientelor sau al tipului de alimentatie adoptat.

Importanta iodului in sarcina

Iodul este un mineral care ajuta la sintetizarea a hormonilor tiroidieni. Iodul este important in timpul sarcinii deoarece ajuta la dezvoltarea sistemului nervos al copilului. Creierul, nervii si maduva spinarii formeaza sistemul nervos. Acesta il ajuta pe bebelus sa se miste, sa simta si sa gandeasca. Cantitatea de iod de care o femeie are nevoie in timpul sarcinii difera de la caz la caz.

Sursa foto: pexels.com

 

Citeste si despre