Lucruri pe care trebuie sa le stii despre a doua sarcina

| | Actualizat: 2017-10-20 00:00:00

La cea de-a doua sarcina, viitoarea mama este mult mai bine pregatita, cel putin din punct de vedere emotional. Din punct de vedere al manifestarilor fizice, insa, cea de-a doua sarcina poate sa fie total diferita fata de prima.

In timpul sarcinii, o femeie care asteapta al doilea copil este mult mai relaxata si se simte mult mai increzatoare, nu mai are atat de multe temeri si de intrebari ca atunci cand a fost insarcinata pentru prima data. In orice caz, fiecare sarcina este unica, de aceea fiecare femeie trebuie sa se astepte la manifestari diferite ale organismului in timpul celei de-a doua sarcini.

Iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le stii despre a doua sarcina

1. Poti fi mai obosita

Atunci cand porti in pantece cel de-al doilea copil, este foarte posibil sa te simti mai obosita fata de prima sarcina. Acest lucru nu se intampla neaparat din cauza schimbarilor hormonale care au loc in corpul femeii insarcinate, ci pentru ca, de multe ori, o femeie insarcinata pentru a doua oara este mult mai relaxata si uita sa ia suplimentele alimentare recomandate de catre medic.

In sarcina medicul poate sa recomande vitamine, dar si fier, astfel incat organismul gravidei sa faca fata nevoilor de energie pe care le are.

2. Risc de anemie

Daca a doua sarcina apare la un interval mic fata de prima, exista un grad mai ridicat de a face anemie, din cauza deficientei de fier a femeii insarcinate.

3. Ritualul alimentar nu mai este atat de strict

Daca la prima sarcina viitoarele mamici sunt mai ingrijorate si mai anxioase in ceea ce priveste alimentatia, fiind mult mai atente la alegerile alimentare pe care le fac, nu acelasi lucru se poate spune si in cazul celei de-a doua sarcini.

Fiind mai relaxate, femeile insarcinate nu mai sunt atat de stricte in ceea ce priveste dieta si isi mai permit o cafea sau o conserva de peste. Bineinteles, asta nu inseamna ca vor manca alimente nepermise in sarcina.

4. Nu te mai ingrijorezi din orice

Este normal ca atunci cand ramai insarcinata pentru prima data sa iti faci griji din orice, pentru ca pe primul loc se afla sanatatea bebelusului tau. Cand ramai insarcinata pentru a doua oara, lucrurile vor fi mai simple pentru tine, pentru ca vei lasa deoparte multe dintre grijile pe care le-ai trait la prima sarcina si ti-ai dat seama ca sunt nefondate.

Nu o sa te mai uiti de o mie de ori la ingredientele unui sampon pe care il cumperi, pentru ca stii deja de la prima sarcina care este produsul de ingrijire al parului care iti face bine. O sa stii sa faci alegeri sanatoase in ceea ce priveste alimentele, produsele de ingrijire si de infrumusetare pe care le folosesti, insa fara sa te mai stresezi asa cum ai facut-o la prima sarcina.

5. Mai putine stari de greata

Nu toate femeile sunt la fel de norocoase, insa pentru multe dintre cele aflate la a doua sarcina starile de greata si raul de dimineata nu mai sunt atat de prezente ca la prima. Unii medici au sugerat ca fenomenul este de natura psihologica, deoarece s-ar putea sa apara acelasi nivel de greturi, insa femeia insarcinata sa nu mai perceapa tot ceea ce i se intampla atat de rau.

De asemenea, poate sa contribuie si faptul ca esti atat de preocupata cu primul copil si cu munca, incat sa nu mai acorzi o atentie atat de mare modului in care te afecteaza greturile.

6. Complicatiile pot aparea sau... nu

Daca la prima sarcina ai avut complicatii, asta nu inseamna ca vei avea parte de aceleasi probleme si la a doua sarcina sau ca perioada de graviditate va fi la fel de dificila pentru tine.

In ceea ce priveste greturile din sarcina, acestea pot aparea si la cea de-a doua sarcina sau pot sa nu apara deloc. Daca o femeie a suferit de Hyperemesis Gravidarum (greturi severe, cu varsaturi frecvente, pierdere in greutate, deshidratare) la prima sarcina atunci riscul ca aceasta problema sa apara si la cea de-a doua sarcina este de aproximativ 17%.

7. Travaliul este mai scurt

Femeile care nasc pentru a doua oara au parte de un travaliu mai scurt fata de prima sarcina. Cea de-a doua nastere poate sa dureze jumatate din timpul primei. Desi multe femei pot avea un travaliu lung de 10 ore la cea de-a doua nastere, tot este mai bine decat un travaliu de 18 ore, cat poate sa dureze in cazul primei sarcini.

La fel si durerile resimtite in timpul travaliului pot fi complet diferite fata de cele traite in timpul primei nasteri. Astfel, daca atunci cand ai adus pe lume primul copil ai avut dureri de spate in timpul travaliului, acum poti experimenta doar contractii.

In ceea ce priveste intensitatea durerilor, acestea pot fi mai scazute fata de prima sarcina, pot sa nu apara chiar deloc, insa pot fi si mai puternice.

8. Dureri perineale mai mari dupa ce nasti

La prima nastere, daca nu ai avut o taietura in zona perineului - epiziotomie, zona se va reface intr-o zi, doua, perioada in care poate sa apara o senzatie de disconfort.

Dupa nastere, uterul se contracta ca sa ajunga la forma si la pozitia initiala. Dupa cel de-al doilea copil, uterul are mai putin tonus muscular decat dupa prima sarcina, ceea ce inseamna ca durerile postpartum pot fi mai mari decat in cazul primei nasteri. Crampele vor avea o intensitate mai mare in primele doua zile de dupa ce ai dat nastere celui de-al doilea copil, dupa care vor scadea in intensitate, urmand sa dispara in 3-4 zile.

Daca la prima nastere ai avut suturi, la a cea de-a doua riscul ca acest lucru sa se intample este mai mic.

Expertii spun ca aceste simptome continua sa progreseze si in cazul unor sarcini ulterioare, sa devina din ce in ce mai suparatoare.

9. Te poti simti mult mai "mare" decat esti

Unele femei pot simti ca au luat in greutate mult fata de prima sarcina, se pot simti mai inconfortabil in propriul trup, desi cantarul nu arata ca s-au ingrasat foarte mult. Este un simptom care apare mai mult la nivel psihologic, tinand cont de faptul ca multe femei nici nu apuca sa revina la kilogramele pe care le aveau inainte de a ramane insarcinate prima oara. Cea de-a doua sarcina apare, de multe ori, la o perioada de 18 luni de la prima sarcina.

Citeste si despre