Unul dintre obiceiurile cele mai comune ale femeilor insarcinate este sa-si atinga frecvent burtica. Unele cred ca acest simplu act de afectiune este capabil sa le conecteze mai mult cu cel mic, in timp ce altele simt ca este o modalitate de a fi mai aproape de bebelus.
Ceea ce aceste femei gravide inca nu stiu este ca micutul din burtica reactioneaza la acele mangaieri. Cercetatorii de la Universitatea din Dundee, Scotia, au descoperit ca bebelusii reactioneaza la atingere mult mai devreme decat ai crede.
Copiii raspund la atingerea burticii?
Studiul a aratat ca bebelusii au avut mai multe raspunsuri atunci cand mamele si-au mangaiat burta. Astfel, miscarile bratelor, capului si gurii au fost observate cand mama si-a atins abdomenul.
Pentru asta s-a facut o ecografie 3D in timp real pentru a analiza acest comportament al micutilor in timpul celui de-al doilea si al treilea trimestru de sarcina. Concluzia cercetarii arata ca aceste raspunsuri la stimularea in uter apar mai devreme decat se credea inainte.
In cel de-al doilea trimestru, copilul prezinta reactii atunci cand simte mangaieri: acest lucru se intampla deoarece in aceasta perioada de sarcina se formeaza deja o buna parte a sistemului nervos. Copilul poate recunoaste chiar si sunete externe. Cercetarile sugereaza, de asemenea, ca bebelusii se simt mai linistiti si mai sensibili la atingerea mamei si a tatalui lor decat la atingerile strainilor.
Asa ca, mangaiati-va burtica in timp ce creste. Este un stimul mare pentru bebelus si, cu timpul, vei avea perceptia acestei afectiuni externe. Este, de asemenea, o modalitate buna de a-l face pe cel mic sa inceapa sa loveasca, lucru care se intampla de obicei intre saptamanile 20 si 24 de sarcina.
Cu cat familia interactioneaza mai mult cu bebelusul, indiferent daca trece mana pe burta, vorbeste sau canta, cu atat mai familiar si mai placut va fi mediul care il asteapta dupa nastere.