Mai ai cateva saptamani pana la data nasterii bebelusului tau. Esti atat de aproape incat ai fi fericita ca cel mic sa vina pe lume chiar in acest moment. Ce s-ar putea intampla? In definitiv, medicul ti-a spus ca incepand cu saptamana 37 de sarcina, copilul se poate naste fara probleme, asa ca ce te impiedica sa programezi nasterea micutului in cateva zile ca sa faci totul mai simplu? De ce sa mai treci prin inca cateva saptamani de sarcina daca nu trebuie neaparat?
In ultimii 30 de ani, numeroase femei, cuprinse de febra inducerii travaliului, au gandit la fel ca si tine, insa specialistii sustin astazi ca ultimele saptamani de sarcina sunt la fel de importante ca si restul, asa ca daca crezi ca "esti pe aproape" nu este un motiv suficient pentru a te grabi sa il intampini pe bebe inainte de vreme.
Inainte, sarcinile trecute de 37 de saptamani erau considerate a fi ajunse la termen si operatiile de cezariana era programate ca si cum ultimele 3 saptamani nu mai aveau nicio importanta pentru dezvoltarea bebelusului. Acum, dupa mult timp in care s-au putut studia efectele nasterilor inainte de termen, ultimele saptamani de sarcina nu mai sunt irelevante si denumirea de "sarcina la termen" este impartita in categorii distincte:
Categorii
Termen prematur: intre 37 de saptamani 0 zile si 38 de saptamani 6 zile
La termen: intre 39 de saptamani 0 zile si 40 de saptamani 6 zile
Mai tarziu de termen: Intre 41 de saptamani 0 zile si 41 de saptamani 6 zile
Post termen: Intre 42 de saptamani 0 zile si mai tarziu
Maternitatile si medicii au invatat din greselile anterioare, atunci cand inductiile si operatiile de cezariana erau programate precum o cina la restaurant pentru mamele aflate in saptamana 37 de sarcina.
Multe dintre aceste proceduri nu se efectuau din necesitate ci din comoditate, insa pentru ca termenul sarcinii este adesea calculat gresit, in special de catre ecograf, medicii aduceau adesea pe lume copii prematuri, care sfarseau in terapie intensiva neonatala, iar multe induceri nu erau reusite deoarece corpul mamicilor nu era pregatit sa intre inca in travaliu. Astfel de femei sufereau operatii de cezariana pe care le-ar fi putut evita daca asteptau ca travaliul sa se produca de la sine si nu sa fie indus.
Cezariana la cerere
Incet dar sigur, practica efectuarii operatiei de cezariana la cerere a inceput sa se schimbe. Aacum, tot mai multi medici au inteles ca inducerea travaliului atunci cand nu este necesara de fapt, poate prezenta riscuri atat pentru mama, cat si pentru bebelus. Daca nu exista niciun motiv medical pentru care sa ai nevoie de inducerea travaliului sau de operatia de cezariana, atunci nu ar trebui sa ti le doresti.
Comunitatea medicala intelege in sfarsit ca "suficient de aproape de termenul nasterii" nu este suficient pentru a garanta venirea pe lume a unui copil fara aparitia unor complicatii. Multe dintre "detaliile" care stau la baza unui copil perfect sanatos se produc in aceste ultime saptamani de sarcina.
Depasirea termenului
Acum, dupa mai bine de 30 de ani de nasteri programate inainte de termen, denumirea de "depasire a termenului" are un alt sens.
Multa vreme, medicii au considerat ca termenul de 40 de saptamani este cumva batut in cuie si daca treci de el, apar complicatii, placenta devine prea batrana pentru a sustine fatul si bebelusul prea mare pentru pelvisul tau. Este adevarat ca astfel de probleme pot sa apara, insa nu este o regula si nu se intampla prea des.
Inainte de aceasta febra a inducerii travaliului si a operatiilor de cezariana, femeile aduceau pe lume bebelusi sanatosi si la o saptamana, sau doua dupa expirarea termenului de nastere si nu se facea prea mult caz atunci cand se intampla asta.
Desigur, viitoarele mamici nu aveau niste ultime saptamani prea confortabile si placute, erau frustrate si nerabdatoare, insa nimeni nu credea ca este ceva in neregula cu ele sau cu sanatatea lor si a copiilor lor.
Corpul tau este inteligent si va stii cand bebelusul tau este pregatit sa vina pe lume si il va ajuta.