O relatie speciala cu bebe din burtica

| | Actualizat: 2005-04-04 14:56:38

 

Sunt mame care, inainte de nastere, s-au simtit foarte apropiate de bebelusii lor. Au inceput sa aiba o relatie speciala inca din timpul sarcinii.

"Ii spuneam tot bebelusului meu, vorbeam mereu cu el, stateam seara si dimineata si ma concentram pe bataile si miscarile pe care le simteam in burta. Daca imi masam burta simteam cum bebelusul se misca in locurile unde atingeam cu mana. Ma simteam deja mama chiar daca bebelusul meu nu se nascuse inca."

A stabili o legatura speciala cu bebelusul din burtica poate fi la fel de natural si normal ca si schimbarile hormonale din timpul sarcinii. Studiile atesta faptul ca aceste legaturi din timpul sarcinii au un efect de lunga durata asupra relatiei mama-copil.

Explicatia consta in faptul ca memoria bebelusului se dezvolta inca din timpul sarcinii. Sfaturile care urmeaza, te vor ajuta sa stabilesti o relatie speciala cu bebelusul din burtica ta.
Atinge-ti burta

Cele mai multe femei insarcinate simt nevoia sa puna mana pe burta, este un gest pe care il faci automat. Poti sa folosesti aceste atingeri pentru a-i trimite bebelusului tau semne de dragoste.

"Cand stateam la birou, de cele mai multe ori imi masam burta fiindca vroiam ca bebelusul meu sa stie ca eu sunt acolo. Atunci cand se misca in burta, eu o atingeam. Dupa ce am nascut a fost un moment extraordinar atunci cand l-am tinut prima oara in brate, dar in acelasi timp imi era dor si de momentele cand il simteam in burta mea si cum eram mereu impreuna, in fiecare secunda."

Vorbeste cu bebelusul

Din al doilea trimestru bebelusul tau isi dezvolta abilitatea de a auzi, in afara de bataile inimii tale iti aude si vocea.

Studiile arata ca, imediat dupa nastere, bebelusul prefera sa auda vocea mamei. "Imediat dupa ce am nascut, am vorbit cu bebelusul meu si imi parea ca el recunoaste vocea mea, ca si cum ar fi spus: Aha deci asta este fata care este atasata la vocea pe care o auzeam eu, cand eram in burta".

Asculta muzica

Cercetarile arata ca auzul bebelusului se dezvolta din timpul celui al doilea trimestru si, de asemenea, ca el va raspunde intr-un mod pozitiv la muzica. Specialistii spun ca cei mai multi bebelusi reactioneaza pozitiv la ritmurile usoare, ca de exemplu Mozart sau Vivaldi. Sunetele cu frecvente joase pot patrunde mai usor placenta.

"Eu si cu sotul meu stateam si ascultam muzica clasica, jazz si rock and roll, era relaxant si pentru noi si pentru bebelusul din burta mea. Eu sunt sigura ca el auzea, acum ii place foarte mult acest gen de muzica."  

Fa-ti timp pentru a te relaxa

Starea ta se reflecta in semnele fizice, ca de exemplu bataile inimii, nivelul hormonilor si respiratia, iar aceste semne influenteaza bebelusul. Daca incerci sa stai linistita si sa te concentrezi pe modul cum respiri, te poti deconecta si relaxa. Specialistii spun ca daca te relaxezi ai un flux al hormonilor diferit.

Se pare ca in timpultravaliului, bataile inimii bebelusului sunt linistite atunci cand si cele ale mamei sunt. Se linisteste si el atunci cand si mama lui este linistita, lasandu-l sa inteleaga ca totul este in ordine.

Rezerva-ti timp pentru a reflecta si a te gandi la persoana care se dezvolta in tine.


Alina Sica

Redactor Copilul.ro

Citeste si despre