Cand trebuie sa apara primele miscari fetale in sarcina?
Ar trebui sa simti primele miscari ale fatului in burtica in al 2-lea trimestru de sarcina, intre saptamanile 16 si 25. Nu exista un interval exact. Unele femei pot resimti primele lovituri mai devreme, chiar si dintr-a 10-a saptamana. Depinde de fiecare sarcina in parte. Medicii sustin ca loviturile fetale apar mai devreme in special cand esti la a 2-a sarcina – pot fi resimtite si la 13 saptamani sau mai devreme.
Cum se simt miscarile fetale?
Simptomele sau manifestarile sunt resimtite de mama in mod diferit. Cele care au trecut prin asta au reusit sa identifice senzatii comune ca:
- fluturasi in stomac;
- bule de aer;
- senzatie de balonare;
- spasme nervoase;
- o senzatie ca ceva se rostogoleste sau misuna prin stomac etc.
Este posibil sa nu iti dai seama in prima faza ca a fost vorba de lovituri ale bebelusului. Acestea sunt confundate usor cu gaze, senzatie de balonare sau de foame si alte simptome asociate unor alte stari fiziologice. Abia dupa ce bebelusul misca a treia oara, gravidele pot sa le distinga si sa le identifice ca fiind lovituri fetale.
Cat de des trebuie sa simti loviturile?
Vei recunoaste usor impunsaturi cu coatele, piciorusele etc. Acestea sunt resimtite cu putere inca de la sfarsitul trimestrului al 2-lea. Cu cat iti atingi burtica in acele momente sau vorbesti cu el, cu atat loviturile vor fi mai puternice, pentru ca va reactiona la stimuli.
Fatul are tendinta sa se miste mai mult in anumite perioade din zi decat in altele. Este mai activ intre 9:00 si 13:00, apoi se potolesc la fix pentru a trage un pui de somn - atat tu, cat si el. Aceste diferente intre nivelul de activitate a fatului pe parcursul unei zile se datoreaza nu numai somnului acestuia, ci si nivelului de zahar pe care il ai sange.
El este foarte sensibil la sunete si atingere si poate reactiona usor. De exemplu, daca partenerul tau te strange in brate sau sta cu capul ori corpul lipit de burtica ta, bebelusul se poata baga in seama cu mic cot sau o lovitura de piciorus.
Cum monitorizezi miscarile bebelusului in burtica?
Nu trebuie sa numeri tot timpul loviturile acestuia. Alege o perioada din zi in care este mai activ. Aceasta apare in cele mai multe cazuri dimineata. Asaza-te intr-o pozitie confortabila, in pat sau pe un scaun ori balansoar comod. Medicul recomanda sa numeri loviturile fatului intr-un anumit interval de timp.
Sau mai exista o varianta - sa monitorizezi perioada de timp in care ii ia bebelusului sa loveasca de 10 ori. Specialistii sustin ca ar trebui sa simti cele 10 lovituri in maxim 2 ore. Daca nu reusesti sa aduni atatea lovituri, incearca in alta perioada din zi in care stii ca este mai activ.
Daca nici asa nu reusesti, iar pe zi ce trece nu numai ca nu ajungi la 10, dar incep sa se rareasca sau sa fie absente mergi de urgenta la medic. Nu inseamna ca se intampla neaparat ceva rau cu bebelusul. Dar este bine ca medicul sa faca un test nonstres de sarcina pentru a verifica daca ritmul cardiac si miscarile fetale sunt in regula.