Rolul cordonului ombilical

| | Actualizat: 2017-06-27 16:21:34

Cordonul ombilical face legatura intre fat si placenta si are ca rol principal transportul de nutrienti de la mama catre embrion sau fat.

Cordonul ombilical creste odata cu sarcina si contine doua artere si o vena protejate de o substanta gelatinoasa, numita gelatina Wharton.

Aceasta gelatina Wharton protejeaza vasele din cordon si impiedica compresia cordonului ombilical si intreruperea curgerii sangelui catre fat. Cordonul ombilical masoara la sfarsitul sarcinii 50-60 cm.

 

Ce face si ce este cordonul ombilical

Cordonul ombilical apare in cea de-a cincea saptamana a dezvoltarii fetale, inlocuind sacul vitelin ca sursa de nutrienti pentru fat. Cordonul nu este legat direct de sistemul circulator al mamei, ci de placenta, astfel transferul de la si spre mama nu se face prin contact direct, ci prin intermediul placentei.

Lungimea cordonului ombilical este de aproximativ 50 de centimetri si este compus din gelatina Wharton, o vena (care transporta sangele oxigenat si nutrientii) si doua artere (care transporta sangele neoxigenat, epuizat de nutrienti).

In cursul examenului ecografic, medicul evalueaza si cordonul ombilical, numarul de vase din componenta acestuia, locul de implantare la nivelul placentei si la nivelul fatului, daca este sau nu in jurul gatului copilului etc. Uneori cordonul ombilical poate contine doar doua vase, respectiv o vena si o artera. Daca medicul detecteaza aceasta anomalie, trebuie sa evalueze amanuntit fatul. De cele mai multe ori, prezenta unei singure artere ombilicale nu constituie o problema.

Cordonul ombilical se ataseaza la nivelul abdomenului fatului in zona in care va fi ulterior buricul. Vasele din cordon ajung la ficat.

Prin aceste vase ajung in organismul bebelusului nutrienti si oxigen necesare pentru buna sa dezvoltare.

Cordonul ombilical la nastere

La scurt timp dupa nastere, circulatia de sange prin cordonul ombilical se intrerupe. Nou nascutul incepe sa respire si sa isi procure singur oxigenul. Dupa nasterea fatului, medicul taie cordonul ombilical, separand fatul de placenta. Placenta este eliminata ulterior. Din vechiul cordon ombilical ramane acum doar un ciot, un bont de 2,5 cm, purpuriu, viitorul buric al copilului.

Posibile afectiuni ale cordonului ombilical

Exista anumite anormalitati care pot afecta cordonul ombilical si, in consecinta, pe mama si pe bebelus:

• Artera ombilicala singulara;
• Vasa previa;
• Nod al cordonului ombilical;
• Circulara de cordon;
• Prolaps de cordon ombilical;
• Incurcarea cordonului ombilical.

Aceste anomalii pot fi detectate in cursul examenului ecografic.

Circulara de cordon (incolacirea cordonului in jurul gatului fatului) poate fi uneori o problema. Foarte multi copii se nasc cu cordonul ombilical in jurul gatului la nastere si evolutia lor este foarte buna.

Dupa nastere, la bontul de cordon ombilical ramas nu trebuie sa se umble sub nicio forma si nici nu trebuie fortat. Aceasta trebuie lasata sa "cada" singur.

Afla cum sa ingrijesti corect buricul bebelusului!

Citeste si despre