Sarcina dupa 40 de ani: avantaje si dezavantaje

| | Actualizat: 2017-02-27 17:45:13

Sarcina are avantaje si dezavantaje la orice varsta. Daca ai trecut de 40 de ani si vrei sa faci un copil, trebuie sa stii ca sansele tale de a ramane insarcinata sunt mult mai mici decat erau in urma cu 10 ani. Expertii spun ca este aproape imposibil sa mai ramai insarcinata dupa varsta de 45 de ani, in mod natural. Ca o contradictie, multe femei de 40 de ani reusesc sa ramana gravide, unele dupa ce au urmat un tratament de fertilitate, altele fara ajutorul vreunui medicament. Ele au luat in calcul multiplele avantaje de a avea copii la aceasta varsta, atat pentru ele, cat si pentru bebelusii lor.

Avantajele de a avea copii, dupa 40 de ani

Esti mai experimentata

Acesta este cu siguranta unul dintre cele mai mari avantaje, atunci cand te decizi sa astepti sa faci copii. Specialistii spun ca parintii de 40 de ani se concentreaza mai mult pe copil, decat parintii tineri. Pana la 40 de ani, te poti concentra pe dezvoltare personala, cariera si stabilitate financiara. Poti avea sansa de a evolua si de a vedea lumea. Pe de alta parte, poti ajunge sa iti cunosti mult mai bine partenerul de viata, dupa ce il vezi actionand intr-o varietate de circumstante, pozitive si negative. Iti va fi mult mai simplu sa prevezi cum va fi familia voastra.

Esti mai inteleapta

Exista dovezi stiintifice in sprijinul afirmatiei ca femeile mai in varsta au un nivel de educatie mai mare si sunt in masura sa ia decizii mai intelepte. Totodata, ele sunt mai deschise ideii de a alapta si de a opta pentru alimente sanatoase si proaspete, cum ar fi fructele, in locul produselor bogate in zahar. Este adevarat ca nivelul tau de energie dupa 40 de ani va fi mai mic, insa te vei simti mai inteleapta si vei va dovada de mai multa rabdare cu copilul.

Femeile de 20 si 30 de ani au tendinta sa puna prea multa presiune pe ele insele, ca mame. Multe au impresia ca daca nu fac totul ca la carte, o sa iasa un dezastru si se streseaza atunci cand nu au timp sa cumpere un cadou, inainte de o aniversare. Odata ce inainteaza in varsta, aceste lucruri nu le mai afecteaza atat de mult.

Esti mai asigurata din punct de vedere financiar

Sa astepti sa faci un copil pana la 40 de ani are si avantaje financiare. Studiile din alte tari arata ca femeile au economisit in fiecare an, amanand sa aiba un copil. Practic vorbind, atunci cand ai 20 de ani si cresti singura un copil, risti sa intarzii constant la munca si sa iti pierzi, astfel, slujba. Esti cu atat mai predispusa sa ai probleme la plata chiriei sau a ratei la banca la timp. Daca amani momentul de a deveni mama, ai ocazia sa faci economii, care sa te ajute sa te simti mult mai relaxata.

Dezavantajele amanarii unei sarcini, pana la varsta de 40 de ani

Infertilitatea

Sansele de a ramane insarcinata pe cale naturala scad cu mult, dupa 40 de ani. Si asta pentru ca rezerva de ovule cu care te-ai nascut se epuizeaza. In plus, ovulele unei femei de 40 de ani risca sa aiba mai multe defecte cromozomiale, decat ovulele unei tinere de 20 de ani. In plus, exista mereu suspiciune de avort spontan sau malformatii ale fatului.

Cercetatorii au descoperit sa sansele de a ramane insarcinata la 40 de ani, pe cale naturala, cresc cu 25%, in cazul in care urmezi un tratament de fertilitate. In cazul femeilor de 43 de ani, procentul ajunge abia la 10%, in timp ce femeile de 44 ani nu au decat o sansa de 1,6%. Jumatate dintre ele au pierdut sarcina. Asa se exlica de ce fertilizarea in vitro este considerata de catre specialisti singura solutie de a avea copii, dupa varsta de 46 de ani.

O sarcina cu probleme

Gravidele de 40 de ani risca sa dezvolte hipertensiune arteriala si diabet gestational si preeclampsie, o boala cu urmari fatale, atunci cand nu este tratata la timp. Mai mult, pot avea probleme cu placente si dificultati la nastere.

O nastere prematura

Un alt risc la care te supui daca ai decis sa faci un copil dupa varsta de 40 de ani, este nasterea prematura. Pe langa greutatea mica la nastere, bebelusul ar putea dezvolte diabet de tip 1 sau hipertensiune arteriala. Studiile sunt inca neconcludente in acest sens.

Partenerul este si el mai in varsta

Desi este adevarat ca barbatii sunt capabili sa aiba copii si dupa 60 de ani, calitatea spermei scade semnificativ, odata cu varsta. Acest lucru inseamna ca spermatozoizii barbatilor, la fel ca si ovulele femeilor, sunt mai predispusi la defecte cromozomiale.

Recent, studiile de specialitate au atras atentia asupra faptului ca ar putea exista o legatura intre varsta tatalui si aparitia la copii a unor boli genetice, precum sindromul Down, ori a unor boli psihice, precum schizofrenia sau tulburarea de spectru autist.

Situatia ta financiara poate deveni tensionata

Fara indoiala, exista avantaje financiare daca astepti sa faci un copil, insa exista si situatii cand trebuie sa iti faci si mai multe datorii. Daca astepti pana la 40 de ani ca sa devii mana, va trebui sa continui sa muncesti pana la o varsta inaintata, pentru a-i asigura copilului un trai cat mai bun. Cand prietenele tale vor incepe sa se pensioneze, tu vei avea in continuare responsabilitati financiare si vei fi nevoita sa iti amini retragerea din activitate.

Mai mult, daca nu te-ai gandit pana acum la un fond privat de pensie, iti va fi si mai greu sa incepi sa faci economii, cu un bebelus in casa. Nu mai vorbim de asigurare de viata si asigurare de sanatate privata. Daca te lupti si cu infertilitatea, atunci finantele tale vor avea si mai multe de suferit. Astfel de tratamente nu sunt decontate de stat, iar preturile unei fertilizari in vitro se ridica la mii de euro.

Ce sanse ai sa ramai insarcinata, dupa 40 de ani

Aproape jumatate dintre femeile trecute de 40 de ani au probleme de fertilitate. Conform statisticilor, ai avea 5% sanse sa ramai insarcinata intr-un singur ciclu ovulatoriu (dupa menstruatie). In decurs de un an, un procent de 40% pana la 50% dintre femeile de 40 de ani reusesc sa ramana gravide, spre deosebire de femeile de 35 ani ai, ale caror sanse sunt de 75%. Dupa varsta de 43%, sansele de a concept un copil pe cale naturala scad dramatic (1-2%).

Citeste si despre