Sarcina gemelara este influentata de mai multi factori. In timp ce unii dintre ei sunt imposibil de controlat, altii pot fi usor de influentat pentru obtinerea sau evitarea unei sarcini multiple. Iata ce poti sa faci daca vrei sa devii mamica de gemeni, dar si in situatia in care vrei sa eviti aceasta situatie!
1. Varsta
Varsta este unul dintre cei mai importanti factori care fac diferenta intre o sarcina singulara si una multipla. Sansele de sarcina gemelara cresc o data cu varsta, in special atunci cand amani maternitatea pentru dupa 45 de ani. Aproape una din noua femei care raman gravide dupa 50 de ani nasc gemeni.
2. Fertilizarea in vitro
Fertilizarea in vitro creste sansele de obtinere a unei sarcini multiple, cel mai adesea a uneia gemelare. Acelasi lucru este valabil si cu alte tehnici de reproducere umana asistata sau tratamente de fertilitate. Acest factor este strans legat de varsta. De obicei, doar femeile trecute de 40 de ani apeleaza la aceste metode de obtinere a sarcinii, de unde si ponderea crescuta a mamicilor de gemeni la aceasta varsta.
3. Inaltimea si greutatea
Specialistii au descoperit ca o alta cauza care ar determina aparitia unei sarcini gemelare ar fi constitutia corporala. Se pare ca femeile mai inalte si usor supraponderale (dar nu obeze) fata de medie raman insarcinate cu gemeni fraternali, decat cele care sunt mai scunde si mai slabe. Se pare ca organismul lor se pliaza mai bine pentru sustinerea unei asemenea sarcini.
4. Ereditatea sau genetica
Daca ai in familie un istoric de sarcini gemelare, exista posibilitatea sa fi mostenit o tendinta genetica de a elibera mai multe ovule (hiperovulatie) si de a ramane insarcinata cu gemeni. Acest lucru este valabil doar pe linie materna, astfel ca nu conteaza daca partenerul de viata are istoric de gemeni in familie, deoarece nu influenteaza sansele.
5. Sarcinile gemelare anterioare
Daca deja ai avut o sarcina gemelara, este important sa stii ca daca vrei sa mai ramai insarcinata, exista sanse foarte mari sa concepi gemeni din nou. Unii specialisti estimeaza ca mamicile de gemeni au de patru ori mai multe sanse sa mai aiba o sarcina gemelara in viitor decat femeile care nu au ramas niciodata insarcinate sau care au avut doar sarcini singulare.
6. Alaptarea
Daca ramai insarcinata in timp ce alaptezi un bebelus, exista mai multe sanse de a ramane insarcinata cu gemeni decat in alte momente. Alaptarea nu este o metoda contraceptiva 100% sigura. Dimpotriva, ea creste sansele de a ramane insarcinata cu gemeni. Specialistii pun acest fapt pe seama deficientei de calciu aparute in alaptare si a efectului pe care aceasta il are asupra dezvoltarii ovulului pentru conceptie.
7. Rasa
Specialistii au demonstrat ca si rasa joaca un rol aparte in sansele de a concepe gemeni sau nu. Se pare ca femeile afro-americane au cele mai mari sanse de a deveni mamici de gemeni, fata de cele hispanice, caucaziene sau asiatice.
8. Dieta
Se pare ca dieta din preconceptie joaca un rol esential in cresterea sanselor de a ramane insarcinata cu gemeni. Se pare ca femeile care au o dieta bazata pe lactate au de cinci ori mai multe sanse sa nasca gemeni decat cele care au o alimentatie bazata pe fructe si legume. Se pare ca lactatele au o influenta pozitiva asupra ovulatiei.
9. Acidul folic
Potrivit unor teorii, acidul folic poate influenta sansele de a obtine o sarcina multipla. Se pare ca sansele de a ramane insarcinata cu gemeni cresc cu 40% daca iei acid folic inainte sa concepi un bebe. Acidul folic este una dintre cele mai importante vitamine in preconceptie, avand un rol esential si in prevenirea unor malformatii congenitale grave la fat.
10. Sarcina dupa anticonceptionale
Se pare ca daca incerci sa ramai gravida la prima ovulatie de dupa incetarea anticonceptionalelor, ai mai multe sanse de a obtine o sarcina gemelara. Se pare ca exista o "explozie" hormonala imediat dupa aceea, in incercarea organismului de a reproduce hormonii pe care pastilele i-au inhibat. Exista astfel sansa ca la prima ovulatie sa se produca mai multe ovule care pot fi fertilizate si pot da nastere unei sarcini gemelare.