Bebelusul tau te loveste constant in burta? Acest stimul nu este datorat muzicii pe care o asculti ca sa te relaxezi sau cuvintelor dulci pe care i le spui.
Potrivit unui studiu al Colegiului Imperial din Londra, publicat in ianuarie de catre Societatea Regala, micutul tau se misca doar pentru ca el exerseaza.
Studiul a concluzionat ca fetusii dau lovituri si se misca pentru a-si dezvolta muschii si pentru a-si forma bine articulatiile si oasele. Acest tip de miscare ofera copilului beneficii similare celor pe care le au adultii atunci cand fac sport: dezvolta muschii si intaresc oasele.
Bebelusii incep sa isi miste capul in jurul celei de-a zecea saptamani de sarcina, dar loviturile se simt mai tarziu. Intre saptamanile 16 si 18, cand femeile insarcinate incep sa simta primele loviturile in burtica, dar lovesc mai cu putere in jurul saptamanilor cu numarul 20 si 30. In aceasta perioada au o forta de 45 newtoni, echivalenta cu presiunea pe care o pusca de peste 4 kilograme si jumatate o exercita pe teren.
Nu exista nicio indoiala ca aceasta explicatie este mai putin emotionala decat faptul ca micutul comunica. Dar realitatea este ca nici stiinta nu este de acord cu privire la faptul ca este sau nu capabila sa asculte ceva in interiorul intestinului.
Unele studii, cum ar fi cel efectuat de cercetatorii de la Institutul de ginecologie si obstetrica Marques din Barcelona, subliniaza faptul ca fatul traieste intr-un mediu rezistent la zgomot, in primele patru luni de gestatie. Aparent, incepand cu saptamana 16, bebelusul incepe sa asculte muzica, desi numai prin vagin si multumita unui difuzor prototip conceput de aceasta echipa de cercetatori.
Bebelusii tin minte anumite lucruri
Alta cercetare, precum cea de la Universitatea din Helsinki, care a fost publicata in revista “Science” in 2013, asigura ca micutul nu numai ca poate sa asculte, ci si invata cuvinte. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, echipa de oameni de stiinta a dat femilor insarcinate o banda cu un cuvant inventat, care s-a repetat de mai multe ori si cu diferite intonatii. Copiii au ascultat-o in medie de 25.000 de ori, inainte de nastere.
Dupa nastere, cercetatorii au analizat ce s-a intamplat cu creierul atunci cand bebelusul a ascultat cuvantul inventat si au observat ca reactia a fost mai puternica la cei care l-au auzit de mai multe ori, in timpul celor noua luni de sarcina.
"Cand invatam un sunet care se repeta destul de des, se formeaza o memorie care este activata de fiecare data cand aude din nou acel sunet", sustine Eino Partanen, neurolog la Universitatea din Helsinki si coordonatorul cercetarii.
De asemenea, dr. Thomas R. Verny, autorul cartii "Viata secreta a copilului nenascut" si fondatorul asociatiei de psihologie perinatala din America de Nord, explica faptul ca incepand cu a cincea sau a sasea luna de sarcina, fatul poate auzi si este bine sa fie stimulat deoarece ii ajuta sa-si imbunatateasca capacitatea de invatare, sa doarma mai bine si sa fie mai linistiti.