Violenta obstetricala. Ce este, cum o identifici si cum te protejezi de ea

| | Actualizat: 2022-01-22 11:24:59

Perioada sarcinii este una magica in viata oricarei femei. Lunile in care viitoarea mamica stie ca in pantecele ei creste o viata reprezinta cea mai dulce asteptare. Fiecare control este asteptat cu nerabdare de viitoarele mame, pentru a vedea cum se dezvolta bebelusul lor si pentru a-i asculta inimioara. Din pacate, frumusetea acestor momente poate fi umbrita de asa-numita violenta obstetricala. Multe femei au parte de rele tratamente din partea medicilor in timpul controalelor, iar aceste episoade le pot afecta emotional pentru totdeauna.

Cu siguranta ati auzit povesti ale unor femei care au fost tratate urat de catre medicii care le urmareau sarcina sau care le-au ajutat sa nasca. Fie a fost vorba despre manevre dureroase, executate cu minima grija, fie despre cuvinte jignitoare. Toate comportamentele de acest fel pot fi incadrate in categoria violentei obstetricale.

Ce este violenta obstetricala

Desi atunci cand auzim cuvantul „violenta” suntem tentati sa ne gandim la lovire, bruscare etc, in aceasta sfera intra mult mai multe comportamente. Violenta verbala, violenta psihologica pot fi la fel de traumatizante, daca nu chiar mai traumatizante, mai ales pentru o femeie insarcinata. Modul de a se purta al unor medici si chiar de a comunica cu pacienta, stilul expeditiv, lipsa de rabdare si de empatie pot avea un impact mare la nivel emotional in cazul oricarui pacient, nu doar al femeilor insarcinate.

Umilinta este una dintre cele mai agresive forme de violenta obstetrica. Multe femei care au nascut au auzit in timpul travaliului replici precum: „ce te plangi atat, ca nu doare asa tare!” sau „ti-a placut cand l-ai conceput, acum nu iti mai place?”, replici care nu ar trebui spuse in nicio circumstanta, mai ales de catre un medic, dar cu atat mai putin intr-un moment atat de dificil si de intens cum este travaliul.

Astfel de tratamente le incalca femeilor demnitatea, sunt ofensatoare, discriminatoare, le pot traumatiza psihologic si umbresc un moment atat de frumos, cum este acela in care dai viata, pentru ca mamele isi vor aminti tot timpul cuvintele dure pe care le-au auzit in timpul travaliului. Acest tip de comportament se poate reflecta si asupra altor membri ai familiei care sunt prezenti la nastere, pun intrebari sau sunt ingrijorati cu privire la starea mamei si a bebelusului si vor sa afle detalii.

Cum identificam violenta obstetricala

Desi unele lucruri par a fi spuse in gluma, atunci cand le ofenseaza pe femei si intrec limita, pot fi considerate acte de violenta obstetricala. Daca ati patit unul sau mai multe lucruri din lista de mai jos, este posibil sa fi fost voi inseva victimele acestui fenomen:

  • comentarii care le fac pe femei sa se simta vinovate de sarcina
  • judecarea pentru ca pun anumite intrebari
  • lipsa de explicatii si informatii cu privire la o situatie sau un diagnostic
  • efectuarea unor proceduri pentru a accelera travaliul, fara sa fie solicitate de catre pacienta
  • inhibarea emotiilor pacientei
  • comentarii cu privire la sexualitate, observatii ridiculizante
  • ignorarea dorintelor mamei sau ale membrilor familiei ei
  • sterilizari fortate
  • operatii de cezariana inutile, pentru a evita travaliul
  • administrarea de medicamente in timpul nasterii, fara acordul mamei
  • lipsa de atentie si empatie
  • refuzul accesului la anumite servicii medicale
  • neglijenta care poate duce la complicatii atat pentru mama, cat si pentru copil
  • mutilarea genitala.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, toate femeile au dreptul la ingrijiri medicale de calitate, la un tratament demn si respectuos in toate etapele sarcinii. In ciuda acestui indemn, nu exista un ghid de bune practici care sa le arate exact femeilor ce drepturi au si cand le sunt incalcate. Din pacate, violenta obstetricala este foarte greu de dovedit in multe dintre cazuri, nu este reglementata si poate fi subiectiva.

Nasterea cu blandete, visul fiecarei mame

Nasterea este un proces natural, care ar trebui sa fie cel mai frumos moment din viata unei mame, nu cel mai traumatizant. De aceea este important sa va alegeti cu grija medicul care va urmareste sarcina. Indiferent cat de bun ar fi si cate recomandari pozitive ar avea, daca simtiti ca nu vi se potriveste, ca nu sunteti pe aceeasi lungime de unda este mai bine sa il schimbati inainte sa ajungeti sa regretati alegerea.

Medicul ar trebui sa va raspunda la toate intrebarile, sa va explice ce tratamente trebuie sa urmati si de ce, daca este cazul, sa fie disponibil si empatic, sa va asculte dorintele si sa tina cont de ele, in masura in care se poate. Tipetele, comentariile umilitoare sau lipsa rabdarii si a umanitatii nu isi au locul in sala de nasteri si nici un cabinetul medical.

FOTO: Freepik.com

Citeste si despre