5 lucruri pe care ginecologii ar vrea ca fiecare gravida sa le faca in timpul sarcinii

| | Actualizat: 2024-09-05 13:25:56

 

Sarcina este o perioada speciala în viata oricarei femei, dar este si un moment în care sanatatea ta si a copilului trebuie monitorizate cu atentie. Din pacate, datele arata ca 30 din 100 de femei gravide din Romania nu au nicio vizita medicala pe parcursul sarcinii, conform datelor organizatiei „Salvati Copiii”.

Fiecare vizita medicala si fiecare test sunt esentiale pentru identificarea si gestionarea eventualelor complicatii. Iata cateva lucruri esentiale pe care medicul tau ginecolog ar vrea sa le stii pe parcursul acestei calatorii.

Testele de screening genetic

Testele de screening genetic sunt esentiale pentru a oferi informatii valoroase despre sanatatea fatului, mai ales în primul trimestru. "Testele de screening genetic efectuate în acest trimestru pot oferi informatii valoroase despre sanatatea fatului. Discutati cu medicul dumneavoastra despre optiunile disponibile," explica Dr. Diana-Elena Comandasu, Medic primar obstetrica-ginecologie.

Monitorizarea tensiunii arteriale

Hipertensiunea gestationala poate avea efecte negative asupra sarcinii, de aceea monitorizarea tensiunii arteriale este cruciala, mai ales în al doilea trimestru. "Supravegherea tensiunii arteriale devine mai importanta începand cu al doilea trimestru. Hipertensiunea gestationala poate avea efecte negative asupra sarcinii", avertizeaza Dr. Iulian Tataru, Medic primar obstetrica-ginecologie.

Prevenirea anemiei

Anemia este o problema comuna în sarcina, dar poate fi prevenita prin suplimente prenatale si o dieta adecvata. "Asigurati-va ca suplimentele prenatale contin fier pentru a preveni anemia, o problema comuna în sarcina. Consumul de alimente bogate în fier, cum ar fi spanacul si carnea rosie slaba, poate preveni aceasta problema”, recomanda Dr. Rares Gherai, Medic primar obstetrica-ginecologie.

Alimentatia si sanatatea microbiomului

Ce mananci în timpul sarcinii influenteaza sanatatea ta si a bebelusului. "Consumul de alimente fermentate, precum iaurtul si kefirul, poate sprijini sanatatea microbiomului intestinal, influentand pozitiv sistemul imunitar al bebelusului", explica Dr. Petrisor-Doru Pana, Medic primar obstetrica-ginecologie.

Monitorizarea miscarilor fetale

În ultimul trimestru, este important sa acorzi atentie miscarilor zilnice ale bebelusului si sa discuti cu medicul obstetrician orice anomalie. "În ultimul trimestru, monitorizarea miscarilor fetale este importanta. Acorda suficient timp în fiecare zi pentru a te concentra asupra miscarilor bebelusului tau si discuta cu medicul obstetrician orice anomalie,” sfatuieste Dr. Tudor Iacovache, Medic primar obstetrica-ginecologie.

Pentru a le veni în ajutor viitoarelor mamici cu mai multe informatii pe parcursul sarcinii, Cord Blood Center, prima si cea mai mare banca de celule stem din Romania, a lansat ghidul gratuit Good StartDin prima luna si pana la momentul în care îsi tin în brate bebelusul, ghidul le ofera sute de sfaturi valoroase de la medici ginecologi din întreaga tara.

Good Start reuneste într-un singur loc toate detaliile esentiale despre investigatiile si activitatile importante pentru fiecare luna de sarcina, dar si informatii utile despre prevederile legale privind concediile si beneficiile pe care le pot accesa, totul pentru a se adapta cat mai usor la noua etapa a vietii.

Citeste si despre