A ramas insarcinata de doua ori intr-o luna, la 5 zile distanta. Fenomenul este extrem de rar. Cum a fost posibil

| | Actualizat: 2022-05-06 09:45:00

Copiii sunt minuni in sine, insa atunci cand sunt conceputi si vin pe lume intr-un mod inedit, ii uimesc atat pe parinti, cat si lumea medicala. Este si cazul a doua fetite care s-au nascut in acelasi timp, dar nu sunt gemene. Micutele au fost concepute la 5 zile distanta una de cealalta, iar cazul lor este extrem de rar.

Odalis Martinez are 25 de ani si incerca de ceva vreme sa aiba un copil cu partenerul ei, Antonio. Femeia pierduse o sarcina in urma cu ceva timp si nu se astepta sa ramana din nou insarcinata la doar cateva luni distanta. Surpriza cea mai mare a venit insa in momentul in care Odalis a mers la prima ecografie. Medicul ginecolog i-a spus ca in burtica ei sunt doi bebelusi, insa nu era vorba despre gemeni, unul fiind conceput cu 5 zile mai devreme decat celalalt.

Noua luni mai tarziu, micutele au venit pe lume si au primit numele Lilo si Imelda. Cele doua fetite s-au nascut in august 2021. Chiar daca nu sunt gemene, micutele seamana foarte bine, iar strainii le pot confunda usor. Mama lor a povestit pentru DailyMail ca la inceput le explica oamenilor ca nu sunt gemene, insa toata lumea ridica din spranceana cand auzea ca a ramas insarcinata in timp ce era deja insarcinata. Asa ca, satula sa dea explicatii, femeia spune acum ca fetitele sunt gemene desi, tehnic, nu sunt.

”In luna in care am conceput – si inainte sa ne dam seama ca sunt insarcinata cu doi bebelusi – eu si Antonio am fost in parc, am jucat baschet. Iar el, in timp ce arunca la cos, mi-a spus: daca mingea asta intra in cos, vei ramane insarcinata cu gemeni. (…) Cand mergi pentru prima data la ecograf, medicul verifica tot. Astfel mi s-a spus ca bebelusii au fost conceputi la distanta de cinci zile. Pentru mine era ceva total necunoscut. Nu intelegeam cum a fost posibil acest lucru. Cand le-am tinut in brate si am stiut ca sunt bine, nu reuseam sa imi revin din fericire.”, a povestit Odalis.

Ce este superfetatia si cum este posibil sa ramai insarcinata de doua ori in aceeasi luna

Cazul lui Odalis nu este unic, dar este extrem de rar. Femeile ovuleaza de obicei o singura data intr-o luna. Chiar si in cazul multora dintre sarcinile gemelare, cei doi bebelusi apar dintr-un embrion fecundat care se divizeaza. Exista insa si femei care ovuleaza de doua ori in aceeasi luna. Studiile arata ca la aproximativ 10% dintre femei se poate intampla acest lucru. Al doilea element inedit este dat de faptul ca, dupa ce ramai insarcinata, hormonii blocheaza ovulatia. In cazul femeilor care ovuleaza de doua ori intr-o luna, 3,3% dintre acestea pot sa si ramana insarcinate a doua oara in aceeasi luna, iar fenomenul se numeste superfetatie.

Potrivit medicilor, este foarte rar ca acest lucru sa se intample atunci cand femeia ramane insarcinata in mod spontan, cazurile de superfetatie aparand mai des in cazul femeilor care fac tratamente pentru a ramane insarcinate, in special tratamente care stimuleaza ovulatia.

Superfetatia poate prezenta riscuri pentru cel de-al doilea fat, spun medicii. De asemenea este greu de identificat, deoarece prezenta a doi embrioni in uter este considerata automat sarcina gemelara. In cazul sarcinilor obtinute prin superfetatie, acestea pot fi identificate doar daca medicul ginecolog masoara exact embrionii pentru a determina varsta gestationala. De obicei, copiii se nasc in acelasi timp, chiar daca unul dintre ei este cu cateva zile mai mic.

FOTO: Daily Mail

Citeste si despre