Momentul in care afli ca vei deveni mama este unul special in viata unei femei. Deja incepi sa iti imaginezi cum va arata bebelusul, incepi sa iti faci planuri, cu toate ca stii ca primele 12 saptamani sunt cruciale si ca se poate intampla ca sarcina sa nu se fixeze sau sa nu evolueze cum trebuie. Cand trec primele trei luni, respiri usurata si ai curaj sa dai frau liber tuturor sentimentelor si emotiilor si ti se pare ca traiesti intr-un basm. Dar daca totul s-ar transforma intr-o secunda in cel mai negru cosmar?
Ellie avea 21 de ani si vestea ca va avea un copil a facut-o sa pluteasca in al noualea cer. Insa dupa 16 saptamani de sarcina a primit o veste cutremuratoare: avea cancer limfatic in stadiul doi si trebuia sa inceapa tratamentul cat mai curand, pentru a avea o sansa sa invinga boala. Iar pentru asta, au spus medicii, trebuia sa renunte la sarcina.
A refuzat avortul
Ellie Whittaker a fost diagnosticata cu limfom Hodgkin, un cancer al sistemului limfatic comun, dar destul de rar intalnit. A fost sfatuita de medici sa faca intrerupere de sarcina pentru a incepe rapid chimioterapia, dar nici nu a vrut sa auda. Agonizand de durere sufleteasca, Ellie a decis sa isi asume riscul de a amana inceperea tratamentului pentru a-si aduce pe lume copilul atat de dorit; ar fi putut urma chimioterapia in sarcina, insa riscurile pentru bebelusul ei nenascut erau uriase. Dar tanara nici nu a vrut sa auda!
"Pentru mine avortul nu a fost nicio secunda o varianta. Mi-am scos din minte, pe cat posibil, faptul ca aveam cancer si m-am concentrat pe Connie. Abia asteptam sa devin mama", a povestit Ellie, care anterior mai pierduse o sarcina si nici nu concepea sa treaca din nou prin durerea de atunci.
Desi pare o alegere cruda si dificil de facut, Ellie a decis sa riste! Si-a riscat propria sanatate si a ales sa duca sarcina la termen si abia apoi sa inceapa chimioterapia. Stia ca boala ei se putea agrava, stia ca riscul asumat putea sa insemne ca fiica ei avea sa creasca fara mama, insa nu a dorit sa-i refuze micutei pe care o purta in pantec sansa la viata.
Cancerul s-a extins
La cateva zile dupa ce micuta Connie a venit pe lume, printr-o cezariana programata la 37 de saptamani, Ellie a facut primele analize, care au aratat ceea ce se temeau toti: boala se agravase si ajunsese in stadiul trei. "La o saptamana dupa ce am nascut, medicii au descoperit ca limfomul ajunsese in stdiul trei. Nu regret si nu am regretat niciodata decizia pe care am luat-o si as face-o din nou".
Chimioterapia trebuia inceputa urgent pentru ca lupta cu boala era deja o cursa contracronometru. "AM incercat sa stau cat mai mult cu Connie inainte sa incep tratamentul. Plangeam si ma gandeam ca nu voi putea fi langa ea, pentru ca stiam ce efecte poate avea chimioterapia. Cancerul se extinsese la stomac si splina". A urmat o perioada de cosmar, insa dupa patru runde de chimioterapie, examenul RMN a aratat ca tratamentul functiona si ca boala dadea inapoi, iar la finalul celor 12 sedinte Ellie a primit vestea cea mai buna: cancerula disparut si ea poate in sfarsit sa se bucure pe deplin de familia sa.
Simptomele care au trimis-o pe Ellie la medic
Ellie a mers la medic pentru investigatii cand i-a aparut o galma pe gat. Totul s-a intamplat dupa o perioada in care avusese mai multe probleme de sanatate, pe care le-a pus pe seama scaderii imunitatii dupa un deces in familie, insa analizele amanuntite au aratat ca era vorba despre ceva mult mai grav.
"Eram epuizata si am avut mai multe infectii respiratorii. Am crezut ca totul era cauzat de stres si de faptul ca recent imi pierdusem bunicul. As fi dormit tot timpul si chiar am adormit la serviciu. Cand a aparut galma de la gat, medicul a crezut ca este amigdalita, dar eu simteam ca e mai mult decat atat", povesteste Ellie.
Au urmat mai multe vizite la medic si, dupa doua luni de investigatii, a fost diagnosticata cu limfom Hodgkin.
Ce este boala Hodgkin
Limfomul Hodgkin este un cancer al sistemului limfatic, parte a sistemului imunitar. Celulele din sistemul limfatic se inmultesc anormal si se raspandesc dincolo de acesta, afectand mai multe organe; in general apare la nivelul ganglionilor de la gat, axile sau din zona inghinala.
Principala manifestare a bolii este scaderea imunitatii in fata infectiilor. Boala Hodgkin poate aparea la orice varsta, insa incidenta cea mai mare este la persoane intre 15 si 35 de ani si la cele de peste 55 de ani.
Principalele simptome
• noduli limfatici umflati
• stare de oboseala permanenta
• febra
• transpiratie abundenta pe timpul noptii
• scadere inexplicabila in greutate
• sensibilitate crescuta la alcool
• durere la nivelul ganglionilor dupa consum de alcool
Sursa: Mirror.co.uk