Boli care pot afecta sarcina. La ce sa fii atenta

| | Actualizat: 2021-06-03 10:14:20

Sarcina este un moment delicat in viata unei femei. In aceasta perioada femeia insarcinata trebuie sa se fereasca pe cat posibil de boli, deoarece pot pune in pericol sarcina si dezvoltarea fatului. Prin urmare cel mai bine este sa previi aparitia lor. Daca in cazul unora exista vaccin, in cazul altora igiena face minuni.

Iata care sunt bolile pe care, daca le contactezi in timpul sarcinii, iti pot pune bebelusul in pericol:

Rubeola

Rubeola este o boala deosebit de contagioasa. Daca nu ai avut-o in copilarie si intri in contact cu o perosana bolnava este foarte usor sa o iei. Aceasta se manifesta cu febra, tuse, conjunctivita, cefalee, glande umflate la nivelul gatului si o eruptie care incepe pe fata si se raspandeste pe tot corpul.

Boala nu prezinta riscuri in cazul populatiei generale, insa in cazul gravidei, in special daca este facuta in primul trimestru de sarcina. Boala poate afecta grav fatul.

Prin urmare daca nu ai facut boala in copilarie sau un vaccin impotriva acesteia, este indicat ca inainte de a ramane insarcinata sa faci un vaccin care sa-ti furnizeze anticorpii necesari. Tine cont ca vaccinul trebuie administrat cu minim trei luni inainte de a ramane insarcinata.

Varicela in sarcina

Varicela este o boala cauzata de virusul varicelo-zosteric. Este o boala extrem de contagioasa. Aproximativ 90% dintre adulti au suferit de varicela la un moment dat in viata.

Virusul este transmis pe cale respiratorie. Odata ce o femeie gravida ia virusul acesta este transmis catre fat pe cale sanguina, prin placenta. Infectarea cu varicela prezinta riscuri pentru sarcina si pentru dezvoltarea fatului. Cel mai grav este cand varicela apare cu o saptamana inainte de nastere si la doua zile dupa nastere. In aceste perioade bebelusul este extrem de expus virusului deoaree nu a avut timp sa-si dezvolte anticorpi.

Preeclampsie

Preeclampsia este o afectiune grava, care nu are o cauza bine definita. Aceasta apare dupa saptamana 20 de sarcina si se caracterizeaza prin hipertensiune arteriala materna, la care se adauga modificari ale functiei renale, edem si aparitia proteinelor in urina. Preeclampsia este mai frecventa in cazul gravidelor cu varsta pana in 20 de ani si a celor cu varsta de peste 35 de ani. De asemenea, s-a observat o incidenta mai mare in cazul femeilor care sufera de obezitate.

Simptomele acestei boli sunt umflarea picioarelor, a mainilor si a fetei, dureri de cap, vedere incetosata, ameteli, crestere brusca in greutate si hipertensiune arteriala. Preeclampsia este depistata in timpul controalelor prenatale, prin urmare este important sa nu sari peste acestea.

Infectii urinare in timpul sarcinii 

Infectiile sistemului urinar sunt frecvente in cazul femeilor si sunt cauzate de bacterii. Simptomele sunt caracterizate de mancarime, urinare frecventa, febra si durere in abdomenul inferior. Cand apar in timpul sarcinii si nu sunt tratate la timp, pot pune in pericol dezvoltarea copilului si chiar sarcina. Prin urmare este important sa mergi la medic de la primele semne ale aparitiei infectiei.

Hipertensiune arteriala

In timpul sarcinii, tensiunea arteriala care este crescuta peste normal poate provoca probleme. Detectata la timp, aceasta poate fi tinuta sub control. Tensiunea arteriala este detectata usor in timpul controalelor de rutina din timpul sarcinii. Tensiunea arteriala poate da simptome precum dureri de cap si umflarea mainilor si/sau picioarelor, insa simptomele apar in cazuri rare.

Toxoplasmoza

Toxoplasmoza este un parazit care se raspandeste prin fecalele pisicilor sau prin carnea infectata si negatita corespunzator. In cele mai multe cazuri boala se trateaza usor, insa in cazul femeilor insarcinate infectia cu toxopasmoza este periculoasa deoarece poate afecta fatul si chiar sarcina. Infectarea cu toxoplasmoza in timpul sarcinii poate duce la producerea unui avort spontan sau la nastere prematura.

Infectia cu toxoplasmoza poate fi usor prevenita. In primul rand este important sa gatesti foarte bine preparatele din carne, astfel incat bacteria, daca este prezenta, sa fie distrusa in totalitate.

Daca ai pisici si planuiesti sa ramai insarcinata, mergi cu ele la medic pentru un set de analize. In cazul in care acestea sunt depistate pozitiv vor primi un tratament. In tot acest timp este indicat sa te testezi si tu. De asemenea, este foarte important ca dupa curatarea litierei sa te speli foarte bine pe maini pentru a preveni imbolnavirea.

Sursa foto: pexels.com

Citeste si despre