Bolile cu transmitere sexuala - infectii bacteriene sau virale transmise pe cale sexuala - pot fi foarte periculoase daca esti insarcinata, deoarece pot afecta si fatul. Iar riscul de a contacta o astfel de boala planeaza asupra oricui, crescand odata cu un numar mai mare de parteneri.
Medicul care iti supravegheaza sarcina cu siguranta te pune sa faci niste teste la inceput, care vizeaza anumite boli cu transmitere sexuala, insa aceasta examinare nu cuprinde toate afectiunile de acest gen. Astfel ca daca suspectezi ca ai putea avea o infectie transmisa sexual, trebuie sa ii spui medicului, pentru ca acesta sa iti recomande si alte investigatii.
De asemenea, este important sa ii spui medicului daca ai avut in trecut o astfel de infectie, sau daca tu ori partenerul tau aveti simptome noi (chiar daca tu ai fost testata in urma cu ceva timp).
Cu cat incepi mai repede tratamentul pentru o eventuala boala din aceasta categorie, cu atat este mai bine atat pentru tine cat si pentru copil.
Care sunt principalele boli cu transmitere sexuala
- SIDA (HIV);
- Tricomoniaza;
- Herpesul genital;
- Negii genitali (cauzati de virusul papiloma uman - HPV);
- Clamidioza (infectie cu bacteria Chlamydia trachomatis);
- Sifilisul;
- Hepatita B;
- Gonoreea.
Simptomele bolilor cu transmitere sexuala
Desi bolile cu transmitere sexuala nu dau intotdeauna simptome, este important sa stii sa le recunosti atunci cand apar:
- Inflamare si inrosire in zona intima;
- Eruptie cu sau fara durere;
- Durere, arsura la urinare;
- Secretii, scurgeri vaginale (cu sau fara miros urat);
- Umflaturi, iritatii, negi;
- Mancarimi pronuntate;
- Transpiratii nocturne;
- Febra, frisoane;
- Dureri abdominale;
- Icter;
- Sangerari anormale;
- Dureri la contact sexual.
Ce probleme pot cauza copilului
Unele infectii se pot transmite prin placenta, iar altele in timpul travaliului si nasterii naturale sau cand se rupe apa. Astfel de infectii aparute la nou-nascuti pot fi foarte grave, chiar mortale. Netratate, acestea pot cauza, printre altele, greutate mica a fatului la nastere, pneumonie, orbire, probleme la creier sau in dezvoltare, si chiar deces.
In plus, unele dintre bolile cu transmitere sexuala maresc riscul de avort spontan sau de nastere prematura.
Este foarte important de stiut ca, daca o boala cu transmitere sexuala este diagnosticata si tratata inainte de nastere, atat mama cat si copilul pot fi protejati in aproape orice situatie. Prin urmare, mamele ar trebui sa discute fara retineri cu medicul.
Iata, concret, ce probleme poate genera fiecare infectie:
Sifilis - poate cauza infectii fatale la nou-nascuti, care de obicei se nasc prematur daca mamele au aceasta boala. Copiii care mostenesc boala de la mama si sunt lasati netratati, pot dezvolta numeroase probleme la diferite organe;
Herpesul genital - daca leziunile sunt prezente chiar in momentul nasterii, virusul se poate transmite la fat si se poate multiplica in corpul nou-nascutului inainte ca simptomele sa apara pe piele;
SIDA - Virusul HIV se poate transmite la fat, ceea ce este foarte grav, insa, gratie unor tratamente moderne, riscul de transmitere este semnificativ redus daca infectia este descoperita la timp;
Gonoreea - daca este netratata poate creste riscul de avort spontan sau nastere prematura. Iar daca copilul se naste cand mama are o infectie activa acesta poate ajunge la orbire sau la alte probleme care ii pot ameninta viata;
Hepatita B - virusul hepatitei B poate fi transmis si prin placenta, iar nou-nascutul cu hepatita B poate avea probleme la ficat toata viata si chiar un risc fatal;
Tricomoniaza - poate creste riscul de nastere prematura, iar copilul poate lua infectia in timpul nasterii;
Negii genitali - in cazul acestora tratamentul ar putea fi amanat pana dupa nastere insa, pentru a nu genera probleme poate fi recomandata nasterea prin cezariana;
Clamidioza - poate cauza risc de avort spontan sau nastere prematura. Nou-nascutii expusi la aceasta boala pot face pneumonie sau infectii severe la ochi.
Tratamentul in timpul sarcinii
Daca ai o infectie bacteriana, cum ar fi gonoreea, sifilisul sau clamidioza vei primi antibiotice (unele sunt sigure pentru a fi folosite in sarcina). Daca ti s-a prescris un antibiotic este important sa il iei atat cat ti-a spus medicul, chiar daca simptomele dispar. De asemenea, nu te trata dupa ureche, chiar daca la o prietena a functionat un anumit medicament.
Daca ai o boala cauzata de un virus, medicatia va fi cel mai probabil pe baza de antivirale.
O afectiune virala activa in momentul nasterii poate cere o nastere prin cezariana, pentru ca fatul sa fie ferit de virus.