Candidoza in sarcina

| | Actualizat: 2011-10-10 21:40:31
Intrebare:

- Am 24 de ani si sunt insarcinata in 8 luni. Am candidoza de mai multi ani, am facut diferite tratamente dar a revenit mereu. Are vreo influenta asupra copilului si daca da, ar trebui sa mai urmez tratament acum sau dupa nastere?

Raspuns:

Candida reprezinta o ciuperca prezenta pe tegumentele si mucoasele organismului in mod obisnuit. Aceasta ciuperca determina infectie doar in momentul in care se produce un dezechilibru intre imunitatea organismului si acest germene: fie scade imunitatea organismului (scadere specifica sarcinii– in special progesteronului crescut pe aceasta perioada, progesteron ce are efect interferon-like), fie se inmulteste prea mult sursa patogena a acestei ciuperci (de obicei in sarcina se produce o incetinire a tranzitului intestinal, constipatie relativa, care reprezinta un factor favorizant in plus pentru aceste tulburari). Pe perioada sarcinii, datorita modificarilor de ordin general, dar si datorita celor de la nivel local, infectia candidozica este mai frecventa decat in perioada de negraviditate.



Majoritatea vulvo-vaginitelor din sarcina nu afecteaza direct fatul, agresiunea repetata asupra mucoasei vaginale exercitata de aceasta infectie face ca mucoasa sa fie mai fragila si exista un risc mai mare de a se dilacera (rupe necontrolat) in timpul expulziei si delivrentei. De asemeni, o infectie trenanta la nivel genital poate determina o nastere prematura ori rupere prematura a membranei amniotice. 

Medicamentele, in cazul in care se considera oportuna administrarea lor, se utilizeaza numai la indicatia obstetricianului; exista diferite tipuri de actiuni a antifungicelor asupra sarcinii si asupra produsului de conceptie, de aceea este bine sa discutati aceasta problema cu medicul obstetrician care va monitorizeaza sarcina.

 

Dr. Ciprian Pop-Began

- Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu 

Detalii specialist

Citeste si despre