Cistita in timpul sarcinii

| | Actualizat: 2017-05-12 18:29:42

Infectiile tractului urinar sunt mai intalnite in cazul femeilor datorita faptului ca uretra este mai aproape de anus, unde exista bacterii care sunt daunatoare pentru tractul urinar. In timpul sarcinii, insa, femeile sunt si mai predispuse acestor infectii decat in lipsa graviditatii. Cistita este una dintre cele mai intalnite afectiuni ale tractului urinar la femei.

Exista mai multe motive pentru care cistita este mai intalnita in timpul sarcinii. Sub influenta progesteronului, unul dintre hormonii de sarcina, vezica urinara se largeste si se relaxeaza, nereusind sa se mai goleasca eficient.

Mai mult, marirea uterului provoaca intinderea si "mutarea" uretrei asa ca trecerea urinei devine mai dificila.

Daca vezina urinara nu este golita complet, bacteriile din urina care raman se pot inmulti si pot provoca infectia.

Simptomele cistitei

Simptomele cistitei se manifesta prin dificultati la urinare, insotite de arsuri sau usturime si o usoara crestere a temperaturii. De asemenea, este posibil sa resimti o senzatie de greutate asupra vezicii sau urina sa devina mai inchisa la culoare, insotita chiar de sangerari.

Senzatia mai deasa de urinare poate fi tot un semn al cistitei, dar daca nu este insotita si de alte simptome nu te ambala prea tare. Orice gravida va urina mai des in primele luni de sarcina

Depistare si tratament

 Simpla analiza a urinei poate depista daca bacteria exista in cantitati care sa necesite tratamentul. O cura de antibiotice te poate scapa de infectiile viitoare. Ai grija totusi: tratamentul cu antibiotice al unei gravide difera putin de cel al unei femei care nu este insarcinata.

Vizita la medic poate face minuni de fiecare data si mai ales in timpul sarcinii. Nu te lua dupa ceea ce te sfatuiesc prietenele care au avut acelasi simptome ca si tine, fiecare organism este diferit asa ca este foarte probabil ca si tratamentul sa difere.

Dupa primele simptome si pana la venirea rezultatelor de laborator ale urinei, medicul iti poate recomanda un anumit antibiotic pe care il poate inlocui sau nu dupa analizarea rezultatelor.

Daca suferi infectii urinare repetate in timpul sarcinii, medicul iti poate recomanda o serie de analize suplimentare care sa arate daca nu cumva este vorba de probleme mai seriose ale rinichilor. Oricum ar fi, daca ai facut o data cistita in timpul sarcinii este bine sa ramai sub observatia medicului pentru a evita orice alte complicatii.

Ar putea dura pana la 6 saptamani dupa nastere pana ce vezica ta urinara revine la normal, asa ca este posibil sa mai ai parte de cateva crize de cistita in acest timp. Asigura-i corpului tau o hidratare continua band zilnic suficiente lichide si mergi la baie de fiecare data cand iti vine sa urinezi. Astfel vei "spala" practic vezica urinara de bacteriile care s-ar putea depozita aici.

Sfaturi la indemana

• Actioneaza rapid! Cistita netratata inseamna raspandirea infectiei spre rinichi cauzand afectiuni mult mai grave. Bea cel putin 3 litri de apa pe zi pentru a elimina bacteria din vezica urinara. Daca ai mai mult de 12 saptamani de sarcina, poti lua paracetamol pentru a calma durerile. Daca dupa cateva ore nu simti nici o imbunatatire, contacteaza-ti medicul care o sa-ti prescrie probabil antibiotice.

• Roaga farmacistul sa-ti sugereze un medicament, dar nu uita sa-i mentionezi faptul ca esti insarcinata. Daca nu simti nici o schimbare, mergi la medic.

• Pe langa cei trei litri de apa, bea cateva pahare de suc de merisoare. Acesta poate opri asezarea si dezvoltarea bacteriei pe peretii vezicii urinare.

Semne de ingrijorare si riscuri

 

 Contacteaza-ti medicul de familie sau pe cel care iti supravegheaza sarcina daca nu te simti bine, ai febra (poate insotita de frisoane sau bufeuri), dureri in partea de jos a abdomenului, dureri de mijloc, ameteala sau stari de voma. Urina ta poate parea mai inchisa la culoare si poate avea un miros intepator.

Chiar daca fatul nu va mosteni cistita, infectiile urinare ar trebui luate in serios in timpul sarcinii. Ele pot fi asociate cu crestere incetinita a fatului sau chiar subdezvoltarea acestuia.

Travaliul timpuriu sau sarcina prematura sunt alte probleme ce pot fi cauzate de o cistita netratata.

Nota bene: Exista femei afectate de cistita care nu prezinta nici un simptom. De aceea, testele de urina se realizeaza la fiecare consult medical din perioada de preconceptie. Band mai multa apa si mergand la baie de fiecare data cand ai senzatia de urinare, vei reduce semnificativ riscul de infectie.

 

Citeste si despre