Sarcina extrauterina este rara, dar poate avea consecinte grave pentru sanatatea femeii, uneori chiar amenintandu-i viata. De aceea este atat de important sa recunosti rapid simptomele sarcinii extrauterine.
In acest articol vom descrie care sunt simptomele carora trebuie sa le acorzi atentie si care sunt motivele pentru care apare sarcina extrauterina.
Ce este o sarcina extrauterina sau ectopica?
Sarcina extrauterina este o sarcina care reprezinta o amenintare la adresa sanatatii, dar si a vietii mamei.
Intr-o sarcina normala, ovulul este fertilizat in trompa uterina. Apoi, calatoreste prin trompa si intra in uter, unde incepe sa se dezvolte. Dar intr-o sarcina extrauterina, ovulul nu ajunge pana in uter. In 98% dintre cazurile de sarcina extrauterina ovulul se blocheaza in trompa uterina, fie din cauza unei probleme a trompei uterine, fie din cauza ovulului.
In restul cazurilor de 2%, ovulul fecundat se implanteaza in ovar, colul uterin sau undeva in abdomen. In niciuna dintre aceste situatii nu exista vreo sansa sa se dezvolte un embrion sanatos.
Cauzele sarcinii extrauterine
La intrebarea: "de ce embrionul se dezvolta in locul gresit?", medicii raspund: se mai intampla uneori, adaugand ca nu este posibil intotdeauna sa se determine cauza exacta a problemei.
Cauza directa este, de obicei, o anomalie a trompelor uterine, care rezulta din anumite boli trecute, inflamatii sau proceduri chirurgicale la nivelul organelor pelvine. Sarcina extrauterina este, prin urmare, cauzata de factori precum: endometrioza, anexita, infectii cu transmitere sexuala (de exemplu, gonoreea, chlamydia), infectii vaginale bacteriene cronice care, daca sunt lasate netratate, se deplaseaza spre uter.
Chiar si o infectie in... gura poate fi periculoasa. Atunci cand dintii sunt cariati, pot sa se formeze streptococi, care pot sa rataceasca prin organism si sa provoace inflamatie in toate organele. Un risc mai mare de sarcina extrauterina este, de asemenea, prezent la femeile care au suferit operatii ginecologice. Atat inflamatia pelvisului, endometrioza, cat si operatiile pot provoca aderente in trompele uterine, ingustandu-le sau blocandu-le de tot.
Deplasarea embrionului este impiedicata si de schimbari in structura peretelui uterin - rigidizarea sau distrugerea mucoasei epiteliale. Aparitia sarcinii ectopice este, de asemenea, favorizata de utilizarea unui dispozitiv contraceptiv intrauterin (sterilet). De aceea aceasta metoda nu este recomandata femeilor care nu au dat inca nastere.
Simptomele sarcinii extrauterine
Ar fi ideal daca sarcina extrauteina ar fi detectata devreme, dar nu este. Diagnosticarea unei sarcini extrauterine intr-un stadiu incipient este foarte dificila. In plus, multe femei amana prea mult timp vizita la ginecolog - abia atunci cand observa simptome ingrijoratoare.
La inceput s-ar putea sa nu ai nici unul dintre simptomele unei sarcini extrauterine incipiente. Ele pot fi foarte asemanatoare cu cele ale unei sarcini normale - respectiv lipsa menstruatiei, sa simti un disconfort la nivelul abdomenului si sensibilitatea sanilor.
Triada clasica de simptome ale sarcinii extrauterine cuprinde:
- dureri abdominale;
- sangerari neregulate sau pete din tractul genital;
- tumora (desigur, aceasta din urma doar medicul o poate determina, nu pacienta insasi).
Aceste simptome nu trebuie sa apara simultan. Uneori, singurul semn anormal sunt niste pete maro, care nu sunt insotite de durere. Cand petele apar simultan cu durerea, probabilitatea unei sarcini extrauterine este foarte mare.
Durerea este caracteristica: de obicei, afecteaza doar o parte a abdomenului (oviductul stang sau drept), este perceputa ca fiind ascutita si nu dispare in mod spontan. Dar doar jumatate dintre femeile cu sarcina extrauterina vor avea toate cele trei simptome clasice.
Alte simptome comune ale sarcinii ectopice includ:
- Greata si varsaturi insotite de durere;
- Crampe abdominale severe;
- Durere pe o singura parte a corpului;
- Ameteli sau slabiciune;
- Durere in umar, gat sau rect.
Cand trebuie sa mergi la doctor?
Sarcina ectopica poate provoca ruperea unei trompe uterine. Daca se intampla acest lucru, poti avea dureri majore si sangerari severe si vei avea nevoie urgent de ingrijiri medicale.
Iata cateva semne posibile:
Poti simti presiune asupra rectului sau o dorinta intensa de a defeca, ceea ce ar putea insemna o sangerare interna. De asemenea, poti simti un junghi atunci cand respiri.
Durerea in umar poate fi de asemenea o urgenta, chiar daca pare sa nu aiba nicio legatura cu aparatul genital. Dar daca se produce ruperea unei trompe uterine, sangele se poate strange in apropierea diafragmei si poate irita nervii care ajung pana la umar.
Deci daca durerea este severa, ascutita si brusca, sau daca te simti sleita de puteri ori ametita sau daca ai lesinat, suna imediat la urgente.
Sangerarea interna este diagnosticata dupa bataile rapide ale inimii, scaderea tensiunii arteriale, o piele palida si transpiratie abundenta. Intr-o astfel de situatie, timpul conteaza - trebuie sa ajungi la spital cat mai curand posibil.
Ce investigatii medicale permit recunoasterea unei sarcini extrauterine?
In timpul ecografiei transvaginale, care se poate face inca din saptamana a 6-a de la data de inceput a ultimei menstruatii, sarcina ar trebui sa fie vizibila in interiorul uterului. Daca nu se vede sau rezultatul este ambiguu, medicului ar trebui sa-i dea de banuit si sa solicite testul seric beta-HCG.
Aceasta este cea mai buna modalitate de a diagnostica sarcina in aceasta etapa timpurie. Pe baza cantitatii de gonadotropina din sange, medicul poate aprecia daca sarcina se dezvolta in mod corespunzator. Daca este asa, concentratia beta-HCG din sange creste rapid - se dubleaza la fiecare 48 de ore.
In timpul sarcinii extrauterine, cresterea beta-HCG este mult mai lenta. Uneori, cand cresterea cantitatii de HCG este prea mica si din imaginile ecografiei transvaginale nu se pot trage concluzii specifice, medicul poate recomanda recoltarea unei probe din cavitatea uterina.
Daca in proba recoltata nu se gasesc vilozitati, acest lucru confirma, in cele din urma, diagnosticul unei sarcini extrauterine.