Riscul defectelor din nastere, adica al anomaliilor sau malformatiilor care afecteaza dezvoltarea fatului in mediul intrauterin, planeaza asupra oricarei sarcini. Insa pericolul este mai mic sau mai mare in functie de mai multi factori si particularitati medicale ale fiecarei gravide in parte. Iata care sunt principalii factori de risc care duc la aparitia defectelor congenitale la fat si ce masuri poti lua pentru a le preveni!
Un defect congenital este o anomalie sau malformatie cu care bebelusul se naste. Poate aparea in orice parte a corpului - defect al membrelor, oaselor, organelor, sistemului nervos central, genetic etc. Malformatiile sunt produse din mai multe cauze, unele genetice, altele influentate de factori de mediu sau de unele actiuni ale gravidelor, care influenteaza negativ dezvoltarea intrauterina a fatului. Daca pe cele genetice este foarte greu sa le previi, poti lua masuri profilactice in privinta altor factori de risc.
Factori de risc pentru aparitia defectelor din nastere si masuri de prevenire
Varsta
Varsta joaca un rol esential in scaderea sanselor de a naste un copil cu defecte din nastere. Riscul de malformatii creste pe masura ce alegi sa devii mama la o varsta mai inaintata, in special de peste 35-40 de ani, indiferent de istoricul medical personal sau familial de anomalii congenitale.
Sindromul Down este malformatia congenitala cel mai frecvent intalnita la gravidele de peste 35 de ani. De aceea, medicii recomanda monitorizarea mai atenta a sarcinii si extinderea tipurilor de analize si investigatii in aceste cazuri. Amniocenteza, o investigatie medicala care determina prezenta sindromului Down, este o analiza frecvent recomandata la gravidele de peste 35 de ani.
Istoric medical personal sau familial
Daca ai in familie cazuri cu persoane care s-au nascut cu astfel de defecte sau ai mai nascut un copil cu anomalii, atunci riscul de a naste un bebelus cu malformatii congenitale este mai mare. Medicul te va intreba aceste informatii legate de istoricul tau medical si familial, la prima consultatie din sarcina sau din preconceptie. Informatiile transmise sunt esentiale pentru modul in care va fi monitorizata sarcina si tipul testelor la care vei fi supusa.
Factori de mediu
Exista si anumiti factori de mediu care contribuie la cresterea riscului de nastere a unui copil cu defecte din nastere. De exemplu, administrarea anumitor medicamente in timpul sarcinii, anumite infectii, consumul regulat de alcool si expunerea la diverse substante toxice cresc riscul efectelor teratogene (malformatii).
Anumite tratamente sau medicamente administrate in timpul sarcinii ar putea avea oricand efect teratogen, daca nu te consulti cu medicul in privinta lor. Tratamentele antiacneice de tipul Retin-A, care contin doze mari de vitamina A, au fost asociate cu cresterea riscului de defecte din nastere.
Excesul de cafeina, steroizi sau anumite vaccinuri realizate fara consultul prealabil al medicului pot afecta, iremediabil, dezvoltarea fatului. Consumul iresponsabil de alcool in sarcina conduce la aparitia malformatiilor congenitale si a altor probleme de sanatate foarte grave, chiar fatale.
Medicii nu cunosc care este cantitatea exacta de alcool care ar putea produce astfel de efecte in sanatatea fatului. Din acest motiv, ei recomanda gravidelor sa excluda complet astfel de bauturi din dieta lor.
Printre pericolele multiple pe care fumatul le ridica asupra sanatatii se numara si riscul de malformatii congenitale la fat. Fumatul este considerat un agent teratogen extrem de periculos, care trebuie evitat cu tot dinadinsul in perioada sarcinii.
Afectiuni medicale materne
Exista unele afectiuni medicale ale gravidei care se pot transforma in agenti teratogeni pentru sarcina. Riscul de aparitie a malformatiilor congenitale apare fie din cauza bolilor in sine, fie a tratamentelor pe care le presupun.
Diabetul, fenilcetonuria sau epilepsia sunt doar trei dintre bolile care pot creste riscul aparitiei defectelor din nastere. Medicul va evalua starea ta de sanatate si iti va prescrie tratamentele adaptate starii in care te afli, pentru a reduce riscul ca acestea sa se transforme in agenti teratogeni, cauzatori ai defectelor din nastere la bebelusi.
Care sunt cele mai intalnite defecte din nastere?
Sunt multe defecte care afecteaza inima. Unele din aceste defecte pot fi destul de grave, putand cauza moartea bebelusilor.
Alte defecte intalnite sunt cele legate de tubul neural. Acestea sunt defecte ale vertebrei si ale creierului. Aceste defecte pot fi grave si pot uneori cauza moartea. Sunt intalnite mult mai rar decat defectele de inima.
Defectele la buza si la cerul gurii sunt foarte intalnite, dar nu sunt grave, chiar daca de cele mai multe ori cer o interventie medicala.
Te-ai confruntat cu riscul de defecte din nastere in sarcina? Cum ai facut fata? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!