Hemoroizii sunt vase de sange dilatate din zona rectala care apar frecvent in sarcina, in special in ultimul trimestru. Simptomele si modificarile din organismul unei gravide o predispun la aparitia acestor probleme incomode si jenante. Iata cum le faci fata cand apar si cum sa le previi pe viitor!
Ce sunt hemoroizii?
Hemoroizii sunt vase de sange din zona rectala care devin neobisnuit de umflate/dilatate. Marimea lor variaza de la cea a unui bob de mazare pana la dimensiunea unui bob de strugure si isi pot face aparitia in interiorul rectului sau la exteriorul anusului.
Care sunt cauzele hemoroizilor in sarcina?
Sarcina favorizeaza aparitia lor, in special in al treilea trimestru de sarcina. Daca te-ai mai confruntat cu aceste probleme si inainte de a ramane gravida, atunci exista toate sansele sa apara si in aceasta perioada.
Cresterea burticii pune presiune asupra venelor din zona pelvina si a venei cave. Aceasta din urma este o vena mare localizata in partea dreapta a corpului care primeste sange de la membrele inferioare. Presiunea executata de volumul uterului poate incetini transportul de sange aparand astfel o presiune a venelor aflate imediat sub uter si duce la dilatarea lor.
Constipatia este o alta cauza a hemoroizilor in sarcina. Eforturile multiple pe care le depui la evacuarea fecalelor favorizeaza aparitia lor si chiar agraveaza simptomele.
Hormonii de sarcina determina relaxarea peretilor venelor de sange, ceea ce permite umflarea mai rapida si mai usoara a lor.
Hemoroizii isi mai pot face aparitia si in timpul travaliului, in momentul impingerilor specifice nasterii naturale. Acestia se pastreaza si in perioada postpartum.
Care sunt simptomele?
Dilatatia venelor cauzeaza simptome extrem de inconfortabile, mai ales ca hemoroizii sunt localizati intr-o zona destul de delicata. Ele se caracterizeaza prin:
- mancarime severa;
- durere;
- sangerare rectala (mai ales in timpul scaunelor).
Exista mai multe masuri la care poti apela pentru a ameliora simptomatologia deranjanta si pentru a-i face sa dispara:
- aplica bucati de gheata imbracate in material in zona afectata, de mai multe ori pe zi; baga posteriorul in apa calduta timp de 10-15 minute in fiecare zi;
- incearca sa alternezi tratamentele calde cu cele reci;
- curata bine zona rectala dupa fiecare scaun cu hartie igienica alba, moale, fara parfum; umezirea hartiei inainte de inceperea curatarii ar putea face mai suportabile simptomele;
- in cazul in care simptomele persista si sunt greu de suportat, cere-i medicului un anestezic topic sau supozitoare speciale.
Poti fi preveniti hemoroizii in sarcina?
Chiar daca sarcina in sine te predispune la aparitia lor, nu inseamna ca nu poti face nimic pentru a diminua riscurile:
- evita constipatia (mananca alimente bogate in fibre si bea multa apa);
- mergi la toaleta imediat cum simti nevoia, nu te forta in timpul scaunelor si nu sta foarte mult pe toaleta;
- fa exercitii Kegel in fiecare zi;
- evita sa stai foarte mult pe scaun;
- stai mai mult pe partea stanga atunci cand esti intinsa.
Foto: iambeautiful.in