Herpesul genital in sarcina

| | Actualizat: 2020-11-07 10:03:17

Herpesul genital este o infectie care se transmite pe cale sexuala, ce poate fi cauzata de doua tipuri de virus herpes simplex: tipul 1 (HSV-1) si tipul 2 (HSV-2).

HSV-1 este de fapt herpes oral si poate cauza leziuni in jurul sau in interiorul gurii, raspandindu-se prin sarut sau sex oral. HSV-2 cauzeaza de obicei herpesul genital, care se manifesta prin aparitia de vezicule sau bubite in zona genitala.

Poti contracta herpes genital daca ai contact sexual cu un partener infectat, chiar daca aceste leziuni nu apar in zona genitala.

Simptomele herpesului genital

Simptomele herpesului genital nu sunt intotdeauna vizibile, iar atunci cand se manifesta, pot fi foarte variate si includ aparitia unor bubite rosii sau vezicule in zona genitala, usturime la urinat, mancarimi, scurgeri vaginale, noduli limfatici inflamati in zona inghinala, precum si simptome asemanatoare gripei, cum ar fi febra, dureri de cap si dureri musculare.

Poate afecta herpesul genital sarcina?

Da! Poti transmite infectia bebelusului la nastere, daca esti contagioasa la acel moment, acesta fiind principalul motiv de ingrijorare pe intreaga perioada a sarcinii, atunci cand mama este infectata.

Daca bebelusul dobandeste infectia la nastere, poate sa dezvolte probleme serioase de sanatate. Cel mai mare risc il prezinta un herpes genital dobandit pentru prima oara in al treilea trimestru de sarcina. In cazuri rare, daca esti infectata in primul trimestru de sarcina, se poate ca virusul sa ajunga la placenta si sa cauzeze fie pierderea sarcinii, fie defecte de nastere extreme de serioase.

Cum poate herpesul genital sa imi afecteze nou nascutul?

Majoritatea copiilor nascuti cu herpes dezvolta infectii ale pielii, ochilor si gurii. Ei pot prezenta leziuni cauzate de herpes la nastere sau acestea pot interveni pana la 6 saptamani mai tarziu, cel mai adesea in primele doua saptamani de viata. In aceste situatii, tratati in timp util cu aciclovir intravenos, copiii se pot dezvolta normal.

Boala Sistemului Nervos Central (SNC) este o alta modalitate in care herpesul poate afecta un nou-nascut, boala apare in primele saptamani de viata si se manifesta prin iritabilitate, febra, letargie, lipsa poftei de mancare, convulsii si leziuni herpetice ce apar la un anumit moment dat.

Boala diseminata este o boala foarte grava, care implica mai multe organe, ficatul si plamanii cel mai adesea. Apare in prima saptamana de viata si este dificil de diagnosticat pentru ca este posibil ca bebelusul sa nu prezinte tipicele leziuni herpetice. Majoritatea bebelusilor care sufera de acesta boala nu supravietuiesc, chiar daca tratamentul a fost efectuat la timp sau pot fi afectati cu probleme de dezvoltare si comportamentale pe toata durata vietii, in cazul in care totusi supravietuiesc.

Voi avea nevoie de o operatie cezariana daca am herpes?

Daca ai fost infectata cu virusul inainte de cel de-al treilea trimestru de sarcina sau chiar inainte de a ramane insarcinata si daca nu ai nici un fel de leziuni atunci cand ti se rupe apa sau incepe travaliul, ai putea incerca sa nasti normal, vaginal. Daca insa, ai leziuni sau simptome ale herpesului genital la momentul in care incepe travaliul sau ti se rupe apa, atunci mai mult ca sigur ai nevoie de o operatie cezariana.

Unii medici recomanda cezariana si in cazul in care ai contractat herpesul genital pentru prima data spre sfarsitul celor 9 luni de sarcina, chiar daca nu prezinti nici un simptom la momentul declansarii travaliului.

Citeste si despre