Imunoglobulinele

| | Actualizat: 2017-09-26 15:04:24
Intrebare:

- In luna a doua de sarcina am facut analize pentru citomegalovirus si herpes 1 si 2. Ig G au iesit pozitive iar Ig M negative si pt herpes si pt citomegalovirus. Medicul ginecolog mi-a spus ca nu este nicio problema, atata timp cat Ig M nu se pozitiveaza. De aceea am facut aceste analize pana la sfarsitul sarcinii in fiecare luna (Ig G POZITIV, Ig M NEGATIV). Totusi, medicul mi-a recomandat sa fac cezariana si am facut. Dar chiar si asa copilul s-a nascut cu o eruptie care s-a presupus ca este datorita infectiei cu herpesvirus. Am facut analizela baiatului la sange si - la fel: Ig G pozitiv si Ig M negativ pentru citomegalovirus si herpes 1 si 2. Va rog frumos sa ma lamuriti ce inseamna asta. Multumesc mult!

Raspuns:

IgM (imunoglobuline tip M) sunt anticorpii care apar in sange timpul unei infectii acute, apoi dispar; IgG (imunoglobuline tip G) sunt anticorpii care apar in sange in timpul unei infectii si persista si dupa vindecarea acesteia. Prezenta in sange a anticorpilor IgG  anti citomegalovirus si antiherpes simplex tip 1 si 2, semnifica faptul ca ati avut o infectie cu acesti virusi la un moment dat in viata; absenta anticorpilor Ig M arata ca in momentul testarii nu este prezenta o infectie acuta.

Virusul citomegalic este un virus care face parte din grupa virusurilor herpetice, si  se transmite  prin contact interpersonal, sange sau produse de sange (transfuzii). Majoritatea infectiilor sunt asimptomatice (inaparente) iar formele grave se intalnesc la persoanele cu imunitatea compromisa, inclusiv nou-nascut si fat, la care pot avea consecinte foarte grave.

Daca gravida se imbolnaveste in oricare moment al sarcinii, ea poate transmite virusul fatului intr-un procent de 30-40. De aceea se indica monitorizarea serologica in sarcina, pentru a depista aparitia Ig M, care ar indica o infectie acuta.

In cazul dumneavoastra, interpretarea unui rezultat Ig G pozitiv la nou-nascut, este dificila, fiind cunoscut transferul transplacentar de Ig G de la mama. Ig M specifici ptr CMV fiind negativi la copil, sugereaza ca este posibil ca infectia cu citomegalvirus sa nu se fi transmis la copil, cel mai sigur test ar fi fost insa detectarea CMV-ADN (Ig M este un pentamer, astfel ca volumul molecular mare nu-i permite sa strabata bariera feto-placentara).

Dintre cele doua tipuri de virus herpetic (HSV tip 1 si HSV tip 2), nou-nascutul este mai susceptibil sa se infecteze cu virusul herpetic tip 2 (pe langa riscul transmiterii din timpul sarcinii, apare si posibilitatea de transmitere in momentul nasterii pe cale vaginala).

Mamele care contacteaza infectia herpetica pentru prima data in timpul sarcinii, au cel mai mare risc de a transmite infectia copilului in timpul nasterii. Transmiterea transplacentara (pe parcursul sarcinii) a virusului herpetic este rara. Manifestarea clinica la nou-nascut consta in leziuni cutanate, mucocutanate (vezicule recurente), cheratoconjunctivite; e posibila si afectarea nervoasa, cu encefalita, cu sechele neurologice grave; cea mai grava forma este insa cea de infectie diseminata care debuteaza din prima saptamana de viata, cu pneumonie, encefalita, disfunctie organica multipla, CID si hepatita.

IgG specifici pentru herpes pozitiv la nou-nascut poate insemna fie ca infectia herpetica s-a transmis la copil, fie ca doar anticorpii Ig G s-au transmis transplacentar, de la mama. Ig M specifice antiherpetice nu pot fi decelate inainte de 3 saptamani; ar fi fost util de stiut varsta copilului in momentul testarii, astfel putandu-se explica rezultatul Ig M negativ la copil in ciuda eruptiei herpetice prezente, daca testarea s-a facut inainte de 3 saptamani de la nastere. Prezenta eruptiei herpetice caracteristice la nou-nascut arata insa, ca in ciuda nasterii pe cale cezariana, s-a produs transmiterea infectiei herpetice la nou-nascut (nu se poate preciza insa exact calea prin care aceasta infectie s-a transmis).

Pentru ca nu se stie exact calea de transmitere a infectiei la nou-nascut (transplacentar, in timpul traversarii canalului genital la nastere sau postnatal) si pentru ca au fost descrise cazuri de infectie virala la copii nascuti prin operatie cezariana, chiar fara ca membranele sa fie rupte, valoarea profilactica a cezarienei nu este cunoscuta si, din aceasta cauza, aceasta nu trebuie indicata doar pentru a preveni transmiterea virusului la nou-nascut; ci doar in masura in care virusul a modificat structura canalului nasterii (de ex. condiloamele gigante din cadrul infectiei materne cu HPV = Human Papilloma Virus).

dr. Ciprian Pop-Began

-obstetrica ginecologie-

Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

Citeste si despre