Insolatia in sarcina poate pune in pericol viata gravidei si a fatului. Atunci cand esti insarcinata si te expui in soare foarte puternic pe timpul verii exista riscul ca temperatura corpului sa creasca peste 38-40 de grade Celsius si sa apara insolatia si hipertermia.
Cum apare insolatia in sarcina?
Insolatia reprezinta cresterea anormala a temperaturii corporale in urma expunerii la soare. Temperatura normala a unei gravide trebuie sa se incadreze in jurul a 35-37 de grade Celsius. Sigur ca aceasta variaza in functie de starea de sanatate, de ceea ce faci in anumite momente(sport, plaja, drumetii la munte). Atunci cand sistemul natural de reglare a temperaturii cedeaza, aceasta creste brusc si determina aparitia hipertermiei.
Care sunt simptomele insolatiei in sarcina?
Simptomele insolatiei in sarcina sunt aceleasi ca in alte situatii, in care nu exista sarcina. Acestea sunt considerate si semne ale hipertermiei. Insa ele pot fi destul de intense si uneori, pot pune viata in pericol:
- piele inrosita;
- incinsa si uscata in special pe brate (cresterea temperaturii pana la peste 40 de grade Celsius);
- varsaturi severe;
- diaree severa;
- convulsii;
- ameteli si chiar pierderea cunostintei mai mult de cateva secunde;
- dificultati de respiratie;
- piele uscata (deshidratare);
- transpiratie abundenta sau absenta ei;
- crestere brusca si accelerata a ritmului cardiac;
- stare de confuzie;
- slabiciune.
Atunci cand esti gravida se mai pot adauga cateva simptome care ar trebui sa te trimita direct in cabinetul medicului:
- mai mult de 5 contractii sau crampe pe ora;
- voma acuta si persistenta;
- durere surda in ceafa;
- presiune pelviana intensa;
Care sunt riscurile insolatiei in sarcina?
Insolatia este extrem de riscanta pentru sarcina din cauza cresterii bruste a temperaturii corporale. Cresterea brusca a temperaturii determina aparitia unor schimbari in tensiunea arteriala si pune stres atat asupra mamei, cat si a fatului.
Hipertermia aparuta in insolatie pune in pericol viata mamei si a fatului. Ea este consideata o urgenta medicala cu factor de risc extrem. Aceasta poate determina aparitia unor defecte fizice si chiar a retardului mental la fat si pune in pericol viata amandurora.
Ea are acelasi efect in sarcina ca atunci cand apare febra. Cresterea brusca a temperaturii corporale creste riscul aparitiei defectelor congenitale de tub neural la fat (de exemplu: spina bifida). Bineinteles, riscul creste sau scade in functie de momentul din sarcina in care afectiunea apare.
Daca hipertermia apare in primul trimestru de sarcina, exista si riscul pierderii sarcinii sau avortului spontan.
Cum se trateaza insolatia in sarcina?
Insolatia este o urgenta medicala in timpul sarcinii. Este important sa mergi la medic pentru a te asigura ca fatul tau este sanatos si ca nu exista riscuri asociate.
Primele masuri care trebuie luate pana la venire ambulantei sau pana la spitali vizeaza racirea organismului si reducerea temperaturii.
Alte masuri luate imediat pentru combaterea afectiunii sunt:
- mutarea gravidei intr-o incapere racoroasa;
- indepartarea rapida a hainelor;
- aplicarea de apa rece cu ajutorul unui burete (in special pe gat, cap si trunchi);
- ventilarea camerei.
Cum previi insolatia in sarcina?
Insolatia poate fi evitata cu usurinta in sarcina daca ai grija sa stai departe de soarele puternic al verii, sa porti haine lejere, deschise la culoare si din materiale naturale si sa bei cat mai multe lichide.