Interventia chirurgicala in cazul unei sarcini molare

| | Actualizat: 2011-10-10 21:41:43
Intrebare:

- Am citit despre sarcina molara ca de obicei apare la femeile cu varsta peste 40 de ani. Am 18 ani si in 29 ianuarie 2007 mi s-a facut chiuretaj si a fost nevoie si de interventie chirurgicala. Am citit si despre alte femei care au avut aceeasi problema ca si a mea, dar nu inteleg de ce a fost nevoie de interventie chirurgicala. Cat despre perioada in care nu este recomandata o noua sarcina, in articolul vostru scrie ca perioada aceea este de 1 an, iar mie mi-a spus doctorul ca nu am voie 2 ani. Mi-e frica in viitor de o noua sarcina, ca nu cumva sa patesc la fel. Diagnosticul: mola hidatiforma.Am citit despre sarcina molara ca de obicei apare la femeile cu varsta peste 40 de ani. Am 18 ani si in 29 ianuarie 2007 mi s-a facut chiuretaj si a fost nevoie si de interventie chirurgicala. Am citit si despre alte femei care au avut aceeasi problema ca si a mea, dar nu inteleg de ce a fost nevoie de interventie chirurgicala. Cat despre perioada in care nu este recomandata o noua sarcina, in articolul vostru scrie ca perioada aceea este de 1 an, iar mie mi-a spus doctorul ca nu am voie 2 ani. Mi-e frica in viitor de o noua sarcina, ca nu cumva sa patesc la fel. Diagnosticul: mola hidatiforma.

Raspuns:

Intr-adevar recomandarile privind o pauza intre actuala sarcina molara si o posibila viitoare sarcinasunt de 2 ani, insa parerile medicilor variaza si pentru ca nu se poate garanta 100% nici dupa doi ani ca o noua sarcina nu va fi molara. 

Interventia chirurgicala in astfel de situatii presupune histerectomia, in masura in care se dovedeste ca aceasta sarcina molara este caracterizata si de celule tumorale ce invadeaza miometrul. 

Mola hidatiforma reprezinta o proliferare exagerata a trofloblastului (viitoarea placenta), proliferare care se desfasoara asemanator unei proliferari tumorale, astfel explicandu-se si tratamentul cu metotrexat folosit in general in astfel de situatii (un citostatic mai slab); ori chiuretajul uterin.



In cazul dumneavoastra nu cunosc indicatia interventiei chirurgicale, pentru ca in situatia unei histerectomii nu s-ar mai fi pus problema unei sarcini. 

De regula se recomanda tratament cu Metotrexat si dupa efectuarea chiuretajului uterin, de asemeni controale repetate deoarece riscati aparitia unor complicatii - chiar daca mola a fost inlaturata, in urmatorii doi ani exista un risc crescut de recidiva a acesteia, evolutia ei fara tratament fiind in sensul invadarii peretelui uterin cu aparitia unor sangerari masive, greu de controlat, care ar putea impune o histerectomie de necesitate (modalitate prin care v-ati putea pierde uterul). 

Pe perioada acestor doi ani este recomandata folosirea de anticonceptionale (chiar daca recidivele pot aparea si in absenta sarcinii, acestea s-au intalnit mai des in cazul femeilor care au ramas insarcinate in urmatorii doi ani). 

Datorita faptului ca aceasta dezvoltare necontrolata a trofobastului apare datrita unor modificari genetice, va sfatuiesc inaintea conceperii unei noi sarcini sa apelati si la sfatul unui geneticean. 

Multa sanatate!

Citeste si despre