Sarcina cu risc, ce trebuie sa stii?

| | Actualizat: 2014-03-10 16:19:41

Este posibil sa auzi ca medicul iti spune ca ai o sarcina cu risc obstetrical crescut sau ca pur si simplu ai o sarcina cu risc si atat. Daca stai si te intrebi ce presupune aceasta si care sunt pericolele care dau tarcoale sarcinii tale, afla in ce consta aceasta "eticheta" si la ce trebuie sa fii atenta!

Atunci cand in timpul sarcinii apar mai multe complicatii sau boli neasteptate ori alte conditii medicale care pot pune in pericol sanatatea ta sau a fatului, medicii o eticheteaza ca fiind o sarcina cu risc inalt sau crescut. Insa o sarcina cu risc este considerata si cea in care apar probleme mai putin grave si care se pot trata nu numai cele care se sfarsesc prin avort spontan, nastere prematura sau prin nasterea unui bebelus mort.

Factori de risc inainte de aparitia sarcinii

  • varsta de 15 ani sau chiar mai mica;
  • femeile care au la activ mai mult de 6 nasteri;
  • supra sau subponderalitatea inainte de sarcina;
  • antecedente de nasteri premature;
  • nastere anterioara a unui copil cu defecte congenitale;
  • afectiuni renale;
  • boli tioridiene;
  • probleme ale coagularii sangelui;
  • boli autoimune.

Factori de risc in sarcina

Unele femei se pot supune unui risc crescut de a avea o sarcina cu probleme chiar in timpul acesteia:

  • fumatul (expunerea la toxinele din tutun sunt extrem de periculoase in sarcina si o fac sa aiba un grad de risc crescut);
  • alcoolul (riscurile implicate de abzuul de alcool in sarcina sunt numeroase si periculoase).

Care sunt semnele si simptomele unei sarcini cu risc crescut?

Nu toate gravidele cu o astfel de problema sunt diagnosticate cu sarcina cu risc obstetrical crescut de la debutul ei. Riscurile si complicatiile pot aparea in toata perioada gestationala. Daca esti gravida si ai contractii de mai mult de 4 ori pe ora sau la mai putin de 15 minute distanta intre ele, fie ca sunt dureroase sau nu, trebuie sa mergi de urgenta la medic. Acestea indica aparitia unor complicatii care pot pune in pericol fatul sau sanatatea ta.

De asemenea daca resimti un disconfort pelvin asemanator crampelor menstruale care apar frecvent sau dureri abdominale insotite de diaree atunci trebuie sa mergi la control. Trebuie sa acorzi atentie si sa informezi medicul care iti supravegheaza sarcina si daca ai dureri frecvente de spate, dar care se reflecta si in cavitatea abdominala.

Resimtirea unei presiuni constante in zona pelvina, dar si o crestere semnificativa a secretiilor vaginale sau o culoare neobisnuita a lor pot fi semne de complicatii, ceea ce o poate face o sarcina cu risc inalt. O astfel de sarcina este mult mai atent monitorizata, iar consulturile medicale sunt mai frecvente si mai complexe.

Complicatii frecvente in sarcina cu risc crescut

Atunci cand ai o sarcina cu risc inalt esti expusa unor complicatii frecvente care apar in astfel de sarcini. Medicii sunt intotdeauna pregatiti sa se confrunte cu ele si sa le faca fata, de aceea te tin sub monitorizare atenta.

  • prezentatii anormale.

Monitorizarea sarcinii cu risc crescut

Nu numai ca medicul te va supune mai multor teste si analize si te va chema la cat mai multe consultatii, dar te va instrui si ghida pentru a urmari semnalele unor posibile complicatii atunci cand esti acasa.

Iti va oferi informatiile necesare despre simptomele periculoase pe care le-ai putea manifesta in functie de riscurile la care este supusa sarcina ta. Te va sfatui sa vii de urgenta la el daca resimti astfel de manifestari si te va invata si care sunt primele masuri pe care este bine sa le iei acasa daca apar complicatii pentru a nu inrautati situatia.

In rest, pe masura ce avansezi in sarcina medicul va recurge la tratamente sau interventii care sa te ajute sa ajungi la termen sau sa nasti in conditii cat mai sigure, in functie de problemele pe care le ai. De exemplu, daca ai un risc crescut de nastere prematura, medicul iti va da medicamente care sa inceteze contractiile si sa permita fatului sa se dezvolte mai mult in uter.

Iar daca ai diabet sau boli de inima, medicul va recurge la sulfat de magneziu pentru a reduce activitatea uterina. Masurile depind de riscurile si complicatiile pe care le prezinti la momentul respectiv.

Citeste si despre