Sarcina pentru femeia supraponderala: riscuri si prevenirea complicatiilor

| | Actualizat: 2011-10-31 13:24:45

Daca o femeie este supraponderala sau prezinta deja un grad de obezitate inainte de sarcina, ar putea intampina o serie de probleme pe parcursul graviditatii. Din fericire, niciodata nu este prea tarziu pentru a face o schimbare in bine, mai ales cand se afla in joc sanatatea bebelusului. Cativa pasi care sa reduca din riscuri si care sa contribuie la prevenirea complicatiilor sunt utili atunci cand vrei sa fii o mamica fericita.

Metoda prin care poti afla daca ai sau nu probleme de greutate este calculul indicelui corporal, pe care il poti realiza singura, online, in doar cateva secunde.

Riscurile greutatii excesive in sarcina

Femeile care duc povara unui numar mare de kilograme in plus sunt predispuse hipertensiunii arteriale si diabetului in timpul sarcinii. De asemenea, se pot confrunta cu dificultati la nastere. Bebelusul este in pericol sa dezvolte anumite afectiuni din pricina supraponderalitatii mamei si are toate sansele de a prelua problemele acesteia de sanatate.

Hipertensiunea gestationala se instaleaza atunci cand graviduta sufera o crestere brusca a presiunii sangelui in a doua jumatate a sarcinii. In consecinta, viitoarea mamica va avea nevoie de monitorizare medicala saptamanala si de actiunea medicamentelor pentru a controla tulburarea inainte de nastere.

Preeclampsia este o boala grava provocata de hipertensiune, iar netratata se poate transforma in eclampsie, o boala foarte grava care poate conduce la convulsii si, in final, la coma. Ingrijirea prenatala corecta impiedica evolutia nefasta a acestei afectiuni.

Foto: cdn.mommyish.com
 

Simptomele preeclampsiei sunt:

  • durerile de cap;
  • tulburarile de vedere;
  • cresterea brusca in greutate;
  • umflarea mainilor si a chipului;
  • durere in partea dreapta-sus a burticii;


Diabetul gestational se declanseaza atunci cand organismul gravidei nu mai poate controla nivelul de glucoza. Incidenta cazurilor de diabet in sarcina este de 3-5 femei insarcinate din 100, iar boala dispare de regula dupa nastere.

Nasterea

O graviduta cu greutate in exces risca sa nu poata naste natural. Femeile supraponderale au nevoie de mai mult timp pentru a se recupera dupa operatia de cezariana si sunt retinute in spital mai multa vreme in urma interventiei.

Bebelusii nascuti de mame supraponderale se confrunta si ei cu provocari diverse, fiind expusi unui risc marit de:

  • a sta mult timp la incubator;
  • de a deveni un copil obez;

Metode de prevenire

Pentru a preintampina toate aceste probleme asociate cu supraponderalitatea, exista o serie de masuri speciale si absolut necesare. Daca femeia are un exces ponderal la inceputul sarcinii, nu este recomandat sa inceapa un regim alimentar strict.

Dietele drastice priveaza bebelusul de necesitatile sale privind cresterea si dezvoltarea, de aceea scopul principal este ca graviduta sa nu acumuleze prea multe kilograme in timpul sarcinii.

Daca femeile cu o greutate normala pot castiga intre 7 si 11 kilograme in perioada de graviditate, gravidele supraponderale nu trebuie sa acumuleze mai mult de 9 kilograme pana la nastere.

Un bun control al greutatii se poate realiza printr-un meniu zilnic echilibrat, cu un aport nutritional substantial, dar sarac in grasimi si zahar.

Miscarea moderata zilnica este obligatorie, plimbarile lungi, inotul sau aerobicul pentru gravide fiind variante sanatoase si salvatoare in acest caz. Combaterea stresului si a sedentarismului sunt de asemenea importante.

Citeste si despre