Tensiunea ridicata in sarcina

| | Actualizat: 2017-01-12 11:09:11

Tensiunea ridicata in sarcina poate degenera in preeclampsie daca nu este monitorizata in permanenta. Exista cateva teste de rutina pe care va trebui sa le faci in sarcina, printre care si masurarea tensiunii. 

Acest test este necesar pentru depistarea tensiunii ridicate. Tensiunea ridicata, impreuna cu prezenta proteinei in urina (depistata tot printr-un test de rutina) poate indica o conditie medicala destul de periculoasa numita pre-eclampsie.

Testarea regulata a tensiunii in sarcina, mai ales dupa 20 de saptamani, este esentiala pentru sanatatea ta si a bebelusului.

In cea de-a sasea luna a sarcinii o sa produci mai mult sange decat de obicei, pe care inima va trebui sa il pompeze in corp.

Aceasta activitate s-ar putea sa te faca sa te simti mai "calda" decat de obicei.
Sangele in plus are rolul de a transporta hrana si oxigen bebelusului tau prin placenta si cordon ombilical. Hormonul progesteron al sarcinii relaxeaza peretii vaselor de sange, de aceea tensiunea scade spre mijlocul sarcinii. Aceasta tensiune scazuta face ca anumite femei sa aiba senzatia de lesin daca stau prea mult in picioare sau se ridica brusc.

Tensiunea va reveni la normal in ultimele saptamani ale sarcinii. Doctorul tau se va ingrijora doar daca tensiunea va creste peste ceea ce este normal pentru tine si ramane ridicata pe parcursul a mai multe teste.
Daca aveai tensiunea ridicata inainte de a ramane insarcinata ("hipertensiune esentiala"), medicul tau iti poate prescrie medicamente pentru a o tine sub control in sarcina. Aceste medicamente pentru hipertensiune nu iti vor afecta fatul in niciun fel.
Ce se intampla atunci cand ai hipertensiune in sarcina
Daca tensiunea incepe sa creasca, rezultatele testului de urina vor fi cruciale pentru ce se va mai intampla mai departe. Daca urina ta contine proteina, s-ar putea sa fii in stadiile incipiente ale preeclampsiei si vei avea nevoie de mai multe teste pre-natale.
Preeclampsia 
Preeclampsia este o afectiune conexa cu hipertensiunea (cresterea presiunii sangelui in sistemul arterial sau cel venos) ce prezinta complicatii in timpul sarcinii. De cele mai multe ori doctorii folosesc termenul de "hipertensiune indusa de sarcina". In general pre-eclampsia apare la femeile tinere care sunt la prima sarcina, in special in ultimul trimestru. 

Cele trei simptome ale preeclampiei sunt:

-  Prezenta unei edeme patologice (la maini sau la picioare);

-  Cresterea presiunii sangelui (mai mare de 140/90);

-  Proteina in urina (proteinuria).

Doctorul tau va verifica aceste simptome la fiecare vizita si ti se va cere sa dai o proba de urina pentru a verifica prezenta proteinei. O urma mica de proteina in urina este normal, dar este grav daca se descopera ca rinichii sunt suprasolicitati, in timpul sarcinii.

In acelasi examen medical se va verifica presiunea sangelui fiindca doctorul trebuie sa evalueze continuu cele trei simptome care definesc preeclampsia si va actiona imediat daca acest sindrom apare.

Va trebui sa-ti suni doctorul imediat daca ai vreunul dintre urmatoarele simptome:

- Dureri de cap persistente;

- Durere sub coaste, in partea dreapta;

- Vedere in ceata;

- Umflare brusca a mainilor si picioarelor.

Toate acestea sunt semne ca preeclampsia se inrautateste. Daca acest lucru se intampla vei fi probabil internata in spital unde ti se vor da medicamente pentru a tine situatia sub control.

Bebelusul va fi de asemenea monitorizat cu atentie. Daca exista semne ca preeclampsia poate evolua in eclampsie si bebelusul tau nu se mai dezvolta normal, s-ar putea sa trebuiasca sa faci o operatie de cezariana.

Citeste si despre