Titrarea anticorpilor in sarcina

| | Actualizat: 2012-07-18 14:54:47
Intrebare:

- Problema mea este legata de Rh. Am rh negativ iar sotul pozitiv. Am 28 de ani, si sunt insarcinata in saptamana a 17-a. Copilul se dezvolta normal, doar ca am probleme cu anticorpii. Mi-au aparut de la 5 saptamani, aveau valoarea de 1/4, dupa 3 saptamani au crescut la 1/16, iar dupa alte 3 saptamani aveau aceeasi valoare de 1/16, dupa care alte 4 saptamani au disparut. Am facut analiza in data de 31.10.2006 si rezultatul a fost ca sunt absenti. Mentionez ca la 18 ani am avut parte de un avort, nu imi cunosteam rh la vremea aceea, deci nu am facut injectia. La 26 de ani am ramas iarasi insarcinata, dar s-a oprit din evolutie la 5 saptamani si 4 zile. Am facut chiuretaj nestiind ce Rh am, dar am aflat dupa 3 saptamani ca am rh negativ. Am facut testul sa vad daca am anticorpi, erau absenti, am facut injectia respectiva iar dupa aproximativ 3 luni am ramas iarasi insarcinata. Sarcina decurge normal doar ca au aparut anticorpi, dupa care au "disparut". Am inteles ca poate au trecut la copil. Intrebarea mea este: ce s-a intampalt, ar trebui sa imi fac griji ca au disparut si ar putea sa reapara anticorpii? In cazul acesta ce se poate intampla?

Raspuns:


 

Valoarea predictiva a titrului de anticorpi in ceea ce priveste afectarea fãtului este majora numai la prima sarcina izoimunizata, fiind mult mai scãzuta la sarcinile urmãtoare, avand in vedere ca un titru crescut (determinat de izoimunizarea anterioara) poate coexista cu un fat Rh negativ. In general, un titru de 1/16 reprezinta nivelul critic, peste care apare afectarea fetala.


Scaderea titrului de anticorpi, care se poate observa uneori in timpul sarcinii si care poate merge pana la nedetectarea acestora la o determinare ulterioara, nu da informatii precise, putandu-se datora fie efectului imunosupresiv al sarcinii (datorita secretiilor hormonale specifice perioadei de graviditate se inregistreaza o usoara scadere a imunitatii generale a organismului ceea ce poate corespunde si cu o scadere a titrului de anticorpi anti-Rh), fie, transferului masiv de anticorpi în circulatia fetala si fixarii lor pe eritrocitele fetale.



Deoarece anticorpii anti-Rh au fost depistati prima data pe parcursul acestei sarcinii inainte de 12 saptamani (la 5 saptamani), se considera ca izoimunizarea a fost preexistenta sarcinii.

Urmarirea evolutiei fatului este esentiala in elucidarea situatiei momentane si ulterioare a sarcinii. Pentru evaluarea starii fatului exista cateva posibilitati de monitorizare a evolutiei acestuia:

  • examenul ecografic (procedeu neinvaziv) se localizeaza placenta si se determina marimea fatului, putandu-se supraveghea dinamic cresterea si dezvoltarea intrauterina a acestuia. Tot ecografic se poate diagnostica boala hemolitica a fatului (o crestere rapida a grosimii placentare sau o grosime a acesteia de 5 cm la 30 de saptamani de gestatie sunt semne predictive negative; ascita si splenomegalia determina o marire de volum a abdomenului fetal; semnele edemului generalizat al fatului);
  • amniocenteza este o investigatie obligatorie in urmarirea sarcinii cu izoimunizare Rh (se efectueaza initial la 22-24 saptamani);
  • amniografia;
  • biopsia placentara (efectuata transabdominal sau transvaginal) evidentiaza edemul vilozitatilor, fiind o metoda putin folosita in practica.

    Deci, in situatia de fata este importanta monitorizarea dezvoltarii fetale (ecografic) cel putin lunar, cu dozarea totodata a anticorpilor antiD. In functie de starea si evolutia ulterioara a fatului se va stabili o conduita ulterioara.

    dr. Ciprian Pop-Began-obstetrica ginecologie-


    Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu
  • Citeste si despre