Toxemia de sarcina sau gravidica este o complicatie a sarcinii. Aceasta este de fapt preeclampsia, insa a fost de numita si toxemie gravidica pentru ca s-a considerat multa vreme ca este provocata de o toxina din sange, insa aceasta ipoteza a fost infirmata. Complicatia apare dupa saptamana a 20-a de sarcina si daca nu este depistata si tratata la timp poate fi mortala atat pentru mama, cat si pentru fat.
Care sunt cauzele toxemiei de sarcina?
Specialistii sustin ca aceasta complicatie apare la aproximativ 7% dintre gravide, insa in forme usoare. Toxemia severa poate cauza o multime de probleme de sanatate la mama si fat. Isi face adesea aparitia atunci cand placenta incepe sa se dezvolte. Ea rezulta mai ales atunci cand esti gravida cu prima sarcina.
Cauzele acestei complicatii nu sunt cunoscute in totalitate, insa exista mai multi factori de risc care o pot declansa:
- probleme de coagulare a sangelui;
- toxemie anterioara;
- istoric familial de toxemie;
- obezitate;
- varsta sub 20 sau peste 40 de ani;
- prima sarcina sau sarcina multipla.
Care sunt simptomele toxemiei in sarcina?
Manifestarile toxemiei gravidice incep sa isi faca apritia in ultimul trimestru de sarcina. Cele mai frecvente simptome includ hipertensiunea arteriala, durerile de cap, ametelile si durerile abdominale.
Mai exista si alte simptome specifice acestei complicatii:
- umflare brusca a mainilor si fetei (edeme);
- prezenta proteinelor in urina (proteinuria);
- tulburari vizuale;
- hiperreflexie (reflexe sau spasme musculare extreme);
- crestere brusca in greutate cu mai mult de 1 kg pe saptamana.
Care sunt complicatiile toxemiei de sarcina?
Toxemia gravidica poate fi extrem de periculoasa atat pentru fat, cat si pentru sanatatea ta. Ea poate conduce rapid la complicatii precum preeclampsie sau eclampsie care se pot dovedi fatale pentru amandoi.
Toxemia poate declansa insuficienta renala sau hepatica ori alte afectiuni grave de functionare a acestor organe. In plus, poate slabi foarte mult inima, problema care are impact asupra fatului, pentru ca restrictioneaza fluxul sanguin catre placenta, deci catre fat, punandu-i in pericol sanatatea.
De asemenea, iti poate afecta vederea destul de sever. Daca este lasata netratata poate determina aparitia convulsiilor, care pot conduce la coma sau moarte.
- suferinta sau moarte fetala;
- orbire;
- afectarea creierului mamei;
- oligohidramnios etc.
Cum se trateaza toxemia gravidica?
Atunci cand medicul stabileste diagnosticul de toxemie gravidica, tratamentul consta in nasterea cat mai rapida in conditii cat mai sigure a copilului. Daca fatul atinge o varsta gestationala adecvata pentru a fi expulzat din uter se recurge la cezariana sau la inducerea travaliului pentru nasterea naturala.
Daca fatul nu este suficient de dezvoltat pentru a putea supravietui in cavitatea extrauterina, atunci se apeleaza la medicatie care sa tina sub control simptomele, in special hipertensiune arteriala pana cand atinge o dezvoltare suficienta pentru nastere. Medicul iti va recomanda si sa renunti sau sa scazi cantitatea de sare din alimentatie, tot in ideea de a tine sub control hipertensiunea arteriala care poate complica si mai mult toxemia.
In plus, medicul iti poarte recomanda odihna la pat pana la momentul nasterii. Repaosul la pat se poate dovedi un tratament de nadejde in cazurile de toxemie usoara. Medicul iti va monitoriza constant sarcina si evolutia starii de sanatate a fatului si a ta pentru a preveni complicatiile pana la momentul nasterii.
Nu exista o schema preventiva specifica. Aceasta complicatie poate aparea pe fondul unei ingrijiri prenatale defectuoasa.
De aceea, medicii sfatuiesc gravidele sa vina la toate consultatiile si analizele prenatale specifice.
Numai asa se poate masura constant tensiunea arteriala, greutatea mamicii, proteinuria etc. Daca este depistata din timp, toxemia poate fi controlata si se pot diminua astfel riscurile asupra fatului si asupra sanatatii tale.