Candida in timpul sarcinii poate trage anumite semne de alarma, iar foarte multe viitoare mamici nu stiu daca pot urma un tratament obisnuit in aceasta perioada. Afla in ce masura poti urma un tratament impotriva candidei in sarcina si ce poti face pentru a proteja bebelusul de aceasta afectiune!
Planul de tratament pentru candida nu este indicat in cazul femeilor insarcinate!
Exista totusi cateva schimbari pe carei le putem aduce, pentru a-l ajusta starii delicate ale unei femei insarcinate. Chiar daca acest lucru nu va elimina candida, va reduce totusi din simptome si o va tine sub control.
Primul aspect de luat in calcul este diagnosticarea corecta. Este sigur o candida? Multe dintre simptome ar putea sa fie confundate cu simptomele unei femei insarcinate. Acest lucru se intampla mai ales in primul trimestru de sarcina, atunci cand ai putea sa ai parte de senzatii de oboseala, greata, pofte, ameteala sau probleme cu tenul.
In mod normal, dieta potrivita pentru candida trebuie sa restrictioneze cantitatea de zahar pe care o consumi. Ar trebui sa elimini zaharul, dar si carbohidratii precum pastele, orezul si chiar unele fructe. In timp ce aceasta este o dieta potrivita pentru a impiedica raspandirea candidei, nu este deloc indicata pentru o femeie insarcinata. Bebelusul care creste in interiorul tau are nevoie de energie ca sa creasca, asa ca va trebui sa mananci carbohidrati si fructe pentru acest lucru.
Daca te confrunti cu candida in sarcina, acestea sunt schimbarile importante pe care ar trebui sa le faci, dar nu inainte sa te consulti cu un medic ginecolog care te poate sfatui mai in detaliu:
Mananca fructe in cantitati mici
Limiteaza-te la fructe precum merele verzi, perele sau fructele de padure. Mananca fructul intreg si nu fii tentata sa cumperi suc din fructe. Sucurile vor ridica nivelul zaharului din sange si nu contin fibra de care tu ai nevoie din fructe.
Consuma carbohidrati de inalta calitate
Carbohidratii ajuta la mentinerea unui nivel ridicat al energiei si permit bebelusului sa creasca. Asta nu inseamna ca ar trebui sa abuzezi. Alege fasolea, cartofii dulci si pastarnacul.
Evita zaharul adaugat
Aici incadram sucurile, carnea procesata, ketchup-ul, iaurtul cu arome si asa mai departe. Ar trebui sa verifici intodeauna lista cu ingrediente inainte de a cumpara un produs.
Proteine sanatoase
Ai nevoie de proteine din vita, pui sau miel, precum si din oua organice. Evita carnea procesata, ca cea din salam. Acest produs contine nitrati, sulfati si zahar adaugat.
Nu uita sa alegi suplimentele cu atentie
Pe multe etichete ar putea scrie ca nu sunt recomandate femeilor insarcinate. O multime dintre ele contin Fluconazole, un antifungic care a fost corelat cu malformatiile congenitale. Pentru orice fel de supliment sau chiar aliment de care nu esti sigura ca va afecta starea bebelusului tau, medicul ginecolog este cel mai in masura sa te sfatuiasca.
*** Articol scris de Dr. Silviu Istoc, medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook.