6 beneficii ale acidului folic pe care trebuie sa le cunosti

| | Actualizat: 2016-07-27 15:06:26

Acidul folic (vitamina B9) este unul dintre cei mai importanti nutrienti care participa la nasterea unui copil sanatos. Pana la 70% din totalul defectelor de tub neural (malformatii congenitale ale creierului si coloanei vertebrale) pot fi prevenite printr-un aport optim al acestei vitamine.

Substanta nutritiva actioneaza ca o coenzima in reactiile chimice implicate in biosinteza proteinelor, fiind esentiala pentru productia celulelor rosii ale sangelui si multiplicarea celulara. Fie ca astepti un copil, fie ca te pregatesti sa ramai insarcinata, ai nevoie de o doza zilnica suficienta de acid folic (de minimum 0,4 mg pe zi).

Poti prelua acest nutrient cu numeroase beneficii din alimente (suc de portocale fortificat, legume cu frunze verzi, fasole, cereale fortificate) sau din suplimente alimentare recomandate de medicul tau curant (forma sintetica a vitaminei B9 este absorbita mai usor in organism).

Iata de ce ai nevoie de un aport bogat de acid folic, atat din prisma sanatatii tale, cat si a copilului tau!  

Previne malformatiile congenitale

Cu toate ca cercetatorii nu au reusit sa explice concret de ce acidul folic previne malformatiile congenitale, acestia au observat efectul vitaminei de reducere a riscului producerii mai multor afectiuni: spina bifida (ruptura de coloana, cauza principala a paraliziei infantile), anencefalia (fatul se naste cu creierul si craniul subdezvoltate), defecte cardiace sau palatoschizisul.

Contribuie la dezvoltarea optima a fatului

Femeile insarcinate au nevoie de acid folic pentru o dezvoltare normala a placentei si a fatului. Acest nutrient asista productia de ADN, carenta in vitamina B9 fiind asociata cu afectarea diviziunii celulare a fetusului. Un studiu de specialitate a descoperit ca gravidele cu deficiente in acid folic sunt de trei ori mai expuse nasterii premature sau aducerii pe lume a unui copil cu greutate mica.

Stimuleaza producerea de celule noi in organism

Acidul folic, impreuna cu grupul de compusi inruditi, contribuie in mod direct la procesul de productie a celulelor noi (ale pielii, parului, leucocitelor, celulelor rosii etc.).  

Mentine sanatatea creierului

La fel ca celelalte componente ale complexului de vitamine B, acidul folic aduce beneficii importante sanatatii creierului. Ele previn declinul cognitiv, tulburarile de dezvoltare neurologica si tulburarile de natura emotionala.

Imbunatateste functionarea inimii

Aportul suficient de acid folic previne productia excesiva de homocisteina, o substanta care creste semnificativ riscul de dezvoltare a aterosclerozei si a bolilor cardio-vasculare.  

Prevenirea cancerului de san si cervical

Un studiu derulat de Departamentul pentru Stiinte Clinice din cadrul Universitatii Lund din Suedia a demonstrat ca dietele bogate in acid folic reduc riscul instalarii cancerului de san cu pana la 44%. O alta cercetare derulata de savantii americani a adus in atentia publicului larg ca vitamina B9 reduce si riscul de dezvoltare al cancerului cervical, una dintre cele mai frecvente cauze de deces prin cancer la femei.

Tu ce recomandari ai primit de la medicul tau privind aportul necesar de aport folic pentru a aduce pe un copil sanatos? Ofera-ne ponturile tale utile in sectiunea comentariilor de mai jos!

Citeste si despre