Ai o sarcina cu risc crescut? Ce trebuie sa stii

| | Actualizat: 2022-07-25 22:52:35

O sarcina cu risc crescut precupune o atentie sporita atat din partea gravidei cat si a echipei medicale care monitorizeaza sarcina.

Ce este o sarcina cu risc crescut

“Definim o sarcina cu risc obstetrical crescut acea sarcina care, din cauza unor conditii patologice pre-existente sau aparute in timpul sarcinii complica starea mamei sau a fatului, atat pe perioada sarcinii, cat si la nastere sau in perioada de lauzie imediata sau tardiva.”, a explicat Dr. Emel Nuraltay, medic obstetrica ginecologie pentru digi24.ro.

Medicul a explicat ca, in cazul unei sarcini cu risc crescut, este importanta o echipa multidisciplinara. Astfel. Obstetricienii care monitorizeaza sarcina trebuie sa lucreze indeaproape cu obstetricieni specializati in medicina materno-fetala. De asemenea, acestia trebuie sa lucreze impreuna pe tot parcursul sarcinii, dar si sa stabileasca, in functie de istoricul medical, felul in care gravida va putea naste, precum si cand va fi momentul ca bebelusul sa vina pe lume, daca sarcina nu poate fi dusa la termen.

“Exista conditii materne speficite materne sau fetale care devine sarcina cu risc. M-as referi la patologiile pre-existente de tip hematologic, asa cum sunt trombofiliile, anemiile congenitale, trombofiliile, de asemenea, patologii endocrinologice, asa cum este diabetul insulino-dependent sau diabetul gestational, o patologie specifica sarcinii, care poate sa se prelungeasca un diabet dupa incheierea sarcinii.

De asemenea, sunt patologii cardiace, de tip renal, litiaza renala, insuficienta renala, incompatibilitatea de grup, de Rh, infectiile pe care gravida le poate contacta in timpul sarcinii. Infectii parazitare de tip toxoplasma, infectiile virale precum infectia cu virusul rubeolic sau varicelo-zosterian, infectia cu virusul SARS-CoV-2. Am inceput sa capatam experienta in gestionarea sarcinilor la gravidele care se infecteaza cu SARS-CoV-2.

Ca si complicatii fetale as mentiona restrictia de crestere intrauterina, excesul de volum fetal, cantitatea de lichid amniotic in exces sau mai putina decat ar trebui. Aceste elemente definesc si gestioneaza sarcina cu risc obstetrical crescut si este nevoie de echipe multidisciplinare si managementul acestor sarcini in spitale multidisciplinare si cu un departament de neonatologie care sa poata oferi asistenta medicala copiilor care se nasc din mame cu sarcini de risc obstetrical crescut.”, a adaugat  dr. Emel Nuraltay.

Problemele din timpul sarcinii prezic bolile de care femeile vor suferi la menopauza

Pe de alta parte, medicul ginecolog Gheorghe Peltecu a declarat pentru dcmedical.ro ca bolile dezvoltate de gravida in timpul sarcinii vor reveni odata cu intrarea la menopauza. Prin urmare, daca gravida sufera de tensiune arteriala sau diabet gestational in sarcina, chiar daca acestea dispar dupa nastere, sansele ca ele sa apara la menopauza sunt uriase.

“O serie de afectiuni medicale intalnite in timpul sarcinii pot sa faca o predictie asupra bolilor pe care o femeie le va dezvolta la menopauza. Daca o gravida va dezvolta hipertensiune arteriala, asa-zisa hipertensiune gestationala, aproape sigur, ea va face dupa 45 de ani hipertensiune arteriala, chiar daca dupa nastere tensiunea va reveni la normal.

O gravida care va face diabet gestational va dezvolta, aproape cu siguranta, mai ales daca va avea doua sau trei sarcini, prediabet la menopauza.  O gravida care face o disfunctie tiroidiana, va face in premenopauza, fie hipertiroidie, fie hipotiroidie, motiv pentru care a aparut o idee foarte nou si care prinde contur.”, explica medicul Gheorghe Peltecu. 

FOTO: freepik.com

Citeste si despre