Anexita si efectele ei asupra sarcinii

| | Actualizat: 2016-08-24 00:00:00

Mediul din interiorul trompelor uterine, de obicei, in cazul femeilor sterile, adica, protejate de orice impact, nu contine microorganisme straine. In cazul in care femeia este sanatoasa, sistemul ei imunitar rezista la orice extinderi ale microorganismelor daunatoare. Cauza inflamatiei poate fi reprezentata de stafilococi, streptococi, gonoree si alte cateva microorganisme.

"Simptomele anexitei se dezvolta la femeile cu un sistem imunitar slabit si pot fi sub forma de raceli, oboseala, tulburari neuropsihiatrice. In general, trebuie remarcat faptul ca boala este specifica organismului cu incapacitatea de a oferi o rezistenta adecvata la microorganisme daunatoare", afirma domnul doctor Silviu Istoc, medic primar obstetric-ginecologie.

Etapele dezvoltarii anexitei

La fel ca multe alte boli inflamatorii, anexita poate fi acuta, subacuta si cronica. Simptomele de inflamatie a uterului sunt diferite in functie de forma clinica. Din moment ce anexita cronica este caracteristica pentru camuflarea ei, este greu de descoperit, forma acuta se caracterizeaza printr-o serie de simptome, precum slabiciune general, cresterea temperaturii corpului, dureri la nivelul abdomenului inferior, tensiune musculara la nivelul abdomenului inferior cu semne de durere la palpare. Este caracterizata prin transpiratie, frisoane, dureri musculare si dureri de cap.

"Forma cronica este insotita de exacerbari in timpul racelilor, in timpul menstruatiei, dupa o interventie chirurgicala, etc. Simptomele anexitei cronice includ, de asemenea, tulburari ale ciclului menstrual, in cazul in care ciclul menstrual are loc in mod regulat, schimbarea duratei lui, abundent si dureros. Anexita duce schimbari majore in tot corpul unei femei. Din cauza modificarilor hormonale ale ovarelor pot sa apara tulburari endocrine, caracter nevrotic, care vor fi insotite de nevroze frecvente, obezitatea sau scaderea in greutate", spune dr. Silviu Istoc.

Diagnosticarea anexitei

Inainte de a oferi acest diagnostic medicul specialist trebuie sa efectueze urmatoarele analize:

- Analiza generala de sange.

- Frotiului si inoculare bacteriana de microflora.

- PCR pentru diagnosticul de "infectii latente".

- Studiul cu ultrasunete a organelor pelvine.

In plus, trebuie sa se efectueze o examinare generala ginecologica, care arata exact locul unde este localizata inflamarea. Diagnosticul laparoscopic este esential in cazul femeilor care doresc sa ramana insarcinate, deoarece aceasta metoda este destul de precisa si rapida.

"Simptomele anexitei afecteaza calitatea vietii si o posibila sarcina, de aceea este nevoie de un rezultat exact al bolilor, intrucat pot fi afectiuni cu simptome asemanatoare, cum ar fi apendicita acuta, lumbalgia, boli ale tractului genital, endometrioza exterioara, chisturi ovariene. In acest sens, este necesar un studiu atent si analize cu ultrasunete si consultatie amanuntita", explica dr. Silviu istoc.

Anexita si sarcina

Anexita si sarcina este o combinatie pe care este mai bine sa o prevenim decat sa ajungem sa o rezolvam. In cazul anexitei in timpul sarcinii ar trebui sa se ia in considerare faptul ca pot aparea crize nedorite, care afecteaza starea generala a femeii. In acest caz, exista dureri la nivelul abdomenului inferior, care face ca viitoarea mamica sa mearga de urgenta la medic. Pentru a preveni aderenta organelor pelviene, care, ulterior, pot avea un efect negativ asupra sarcinii, se recomanda masajul pelvian in asociere cu fizioterapia.

"In cazul in care apare o sarcina, infectia ramane in organism si poate afecta fatul. Se poate intampla, de asemenea, infectarea fatului in timpul travaliului, in acest caz, este necesar sa se efectueze o operatie de cezariana. Cand anexita apare ca urmare a unor boli cu transmitere sexuala, se recomanda avortul. Tratamentul anexitei ramane posibil in cazul in care boala a fost rezultatul impactului patogenilor. Antibioticele pentru anexita trebuie selectate in functie de sensibilitatea individuala si toleranta", explica dr. Silviu Istoc.

Tratarea anexitei

Primul si cel mai important lucru pe care trebuie sa il stie fiecare femeie este ca tratamentul prin remedii populare nu este adecvat. Rezultatele obtinute in urma auto-medicatiei sunt doar temporare, mascheaza boala si pot crea complicatii, precum adeziuni sau blocarea trompelor uterine, ceea ce duce la infertilitate.

"O femeie diagnosticata cu anexita trebuie sa suporte un tratament intr-un spital sau in ambulatoriu, dar sub supraveghere medicala constanta. Tratamentul anexitei acute include antibiotice, desensibilizare, terapie antiinflamatorie si analgezice, daca este necesar. Forma cronica este mult mai dificil de tratat. In plus fata de aceasta terapie exista remedii precum imunomodulatori, imunostimulatori, terapia de rezolutie, fizioterapie numit sau masaj pelvin", afirma dr. Silviu Istoc.

Dr. Silviu Istoc este medic specialist Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/DrSilviuIstoc.

Citeste si despre