Antibioticele sunt permise in sarcina?

| | Actualizat: 2017-05-23 14:44:41

Antibioticele sunt medicamentele de care te temi cel mai tare cand esti insarcinata. Faci tot posibilul sa te pui la adapost de orice fel de boli si cand te astepti mai putin, apare o infectie. Antibioticul este replica pe care o dam de regula infectiilor! Exista antibiotice permise in sarcina?

Antibioticele – ce sunt de fapt?

Chiar si cand nu esti gravida, antibioticul pare sa fie ultimul resort la care se apeleaza in caz de infectie si pe care medicii il prescriu cu destula precautie.

Antibioticele sunt substante chimice antimicrobiene (pot fi organice, produse de miroorganisme sau obtinute prin sinteza sau semisinteza) care inhiba sau impiedica dezvoltarea bacteriilor in organism.

Ele actioneaza de regula impotriva infectiilor, dar nu de natura virala, ci bacteriologica!

Reprezinta antibioticele un pericol pentru sarcina?

In general, da! Exista o strictete impusa in privinta lor, mai ales din cauza faptului ca medicii se tem ca femeile gravide sa nu apeleze la automedicatie, crezand ca acestea sunt permise si nu sunt periculoase pentru bebelus!

Antibioticele sunt interzise in sarcina pentru ca prezinta un risc crescut de malformatii congenitale grave la fat si de a stopa evolutia, precum si de a da nastere altor boli.

Totusi, exista o serie de antibiotice special concepute astfel incat sa fie permisa administrarea lor chiar si in timpul sarcinii. Pana la urma nu poti evita in proportie de 100% infectiile la femeile gravide, nu-i asa? Insa acestea se recomanda numai de catre medic si reprezinta ultima solutie la care se apeleaza, in cazul in care celelalte remedii aplicate pana atunci au esuat.

Mai ales ca, spun medicii, netratand o anumita boala in sarcina (care necesita antibiotic) poate fi mai periculos pentru fat decat daca l-ai fi expus unui antibiotic nerecomandat. Oricum ar fi, antibioticele sunt necesare in unele cazuri si pe perioada sarcinii.

Ce antibiotice sunt sigure in sarcina?

O lista concreta si completa a lor este greu de realizat. Cu toate acestea, exista cateva tipuri, extrem de cunoscute si utilizate in perioada sarcinii:

- penicilinele (amoxacilina, ampicilina);
- cefalosporinele (cefalexin, rocephin);
- macrolidele (eritromicina).

Este important sa retii ca intr-un studiu recent s-a descoperit ca asocierea a doua clase de antibiotice folosite des in sarcina pentru tratarea infectiilor urinare (sulfonamidele si nitrofuranul) a fost relationata cu anumite defecte la nastere ale bebelusilor. Nu s-au gasit dovezi concrete in acest sens, fiind doar o supozitie, dar se recomanda precautie maxima in administrarea lor.

Daca pentru a te insanatosi ai nevoie de administrarea unui antibiotic, apeleaza intotdeauna la medic pentru a stabili care este cea mai buna varianta pentru tine. Pentru ca nu numai continutul antibioticului influenteaza actiunea asupra sarcinii, ci si alti factori:

- stadiul avansare a sarcinii;
- ce cantitate este necesara;
- pe ce perioada de timp trebuie administrat antibioticul.

Citeste si despre