Caderea parului in sarcina: cauze si tratament

| | Actualizat: 2016-10-07 00:00:00

Parul creste intr-un anumit ciclu, atunci cand 90% din acesta este in crestere, celelalte 10 procente se afla in repaus. Dupa aceasta prioada, de obicei, parul cade si se inlocuieste cu noi directii de actiune. Femeile insarcinate se bucura de obicei de fire de par mai groase atunci cand acestea sunt gravide, deoarece acest ciclu de crestere nu mai are loc, rezultand un par mai des.

Uneori, cu toate acestea, femeile pierd mult par in timpul sarcinii. Aceasta cadere a parului poate avea loc din mai multe motive.

Domnul doctor Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie, ne spune care sunt cele mai frecvente cauze ale caderii parului in perioada de sarcina si care sunt solutiile!

Nutritia necorespunzatoare

In timpul sarcinii, nevoile nutritionale se schimba pentru a se potrivi cu cele ale copilului aflat in crestere. Multe femei insarcinate devin anemice, deoarece in perioda sarcinii au nevoie de o cantitate mai mare de fier pentru a sustine fatul. Aportul inadecvat de fier poate duce la pierderea parului, in functie de nivelul disfunctiei.

"In plus, consumul insuficient de proteine poate provoca, de asemenea, pierderea parului, dupa cum se poate si in cazul unui aport scazut de anumite vitamine si minerale. Pe de alta parte, luand prea mult din anumite vitamine, cum ar fi forma de retinol de vitamina A, de asemenea, poate duce la pierderea parului", afirma dr. Silviu Istoc.

Anumite afectiuni

Unele boli cauzeaza pierderea parului. Acestea includ diabetul zaharat, inclusiv diabetul gestational si pecingine, o infectie fungica, care poate aparea oriunde pe piele, iar printre efectele sale se afla si caderea parului. De asemenea, bolile autoimune si cele endocrine pot afecta poadaba capilara, mai ales in cazul in care acestea se afla intr-un stadiu avansat.

"Unele medicamente pot cauza caderea parului, cum ar fi anumite medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale, anxietate si depresie. Daca suspectati ca o boala sau un medicament provoaca pierderea parului, consultati medicul obstetrician cat mai curand posibil, deoarece boala sau medicamentul, de asemenea, pot fi daunatoare pentru copil", spune dr. Silviu Istoc.

Modificarile hormonale

Pierderea parului poate fi cauzata de modificarile hormonale normale cu care se confrunta toate femeile insarcinate. De fiecare data cand corpul trece printr-o schimbare dramatica hormonala, ciclul normal de crestere a parului se poate opri sau poate deveni dezorganizat, rezultand caderea excesiva a acestuia.

"De asemenea, caderea parului poate fi cauzata de schimbarile emotionale dramatice asociate cu sarcina. Aceasta problema, de obicei, se corecteaza in termen de doua-trei luni, fara interventie medicala. Nu este o problema care sa creeze ingrijorari, asa cum se intampla in cazul altor situatii care au ca efect caderea parului", explica dr. Silviu Istoc.

Care este solutia?

Pierderea parului nu este o urgenta medicala, dar cauza care cauza care se afla la baza acestui efect, cum ar fi o deficienta nutritionala sau o boala, poate fi nociva atat pentru mama, cat si pentru copilul. Drept urmare, consultati un obstetrician daca observati ca pierdeti o cantitate mare de par.

„Unele situatii sunt normale in ceea ce priveste caderea parului. In timpul sarcinii poate aparea acest efect, de aceea este bine sa evitati pieptanarea frecventa a parului si crearea unor coafuri stranse care pot provoca ruperea firelor de par. In cazul in care situatia se inrautateste, este bine sa consultati si un medic specialist pentru a fi sigure ca nu sunt cauze mai grave”, afirma dr. Silviu Istoc.

Dr. Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/DrSilviuIstoc.

Citeste si despre