Este vara si probabil abia astepti sa iti expui superba burtica la soare. Dar, inainte de o face, trebuie sa stii care sunt consecintele. Probabil ai auzit de teribilele povesti cu copii supraincalziti ca intr-un cuptor. Stai linistita, nu este cazul tau. Este putin probabil ca cel mic sa "fiarba" intr-o zi calduroasa sau sa inghete intr-una friguroasa.
Adevarata problema nu tine de copil, ci de tine. Una dintre ele este supraincalzirea si alta sunt insolatiile si afectiunile pielii.
Pielea ta
Soarele trimite razele spre pamant, iar o parte din aceste raze sunt cele invizibile, ultravioletele (UV). Atunci cand aceste raze ajung pe pielea ta, pot duce la bronzare, arsuri sau alte afectiuni ale pielii.
Exista trei tipuri de raze ultraviolete: UVA, UVB si UVC.
Trebuie sa te protejezi neaparat de expunerea la razele UVA si UVB, deoarece acestea sunt cele care provoaca afectiuni ale pielii.
Razele ultraviolete reactioneaza cu un hormon al pielii, numit melanina. Acest hormon reprezinta prima bariera de aparare impotriva soarelui si el absoarbe razele ultraviolete periculoase inainte ca acestea sa isi exercite efectele grave asupra pielii tale.
Melanina se afla in diferite concentratii si culori. Cu cat culoarea pielii tale este mai inchisa, cu atat mai multa melanina exista pentru a te proteja de soare. Cu cat melanina creste, ca raspuns la prezenta soarelui, pielea se bronzeaza, dar si un ten bronzat aparent sanatos poate fi un semn al pericolului soarelui.
Insolatiile au loc atunci cand cantitatea de raze ultraviolete depaseste cantitatea de melanina care te poate apara. Cu cat pielea este mai alba, cu atat exista mai putina melanina pentru a absorbi raze ultraviolete.
Toate tipuri de piele, indiferent de culoare, raspund la continua expunere la soare prin subtiere si ingrosare, rezultand o piele tabacita sau riduri mai tarziu in viata, iar tu nu vrei ca acest lucru sa se intample, nu-i asa?
Expunerea la soare este foarte periculoasa in cazul in care ai pielea si parul sensibile sau daca in istoria familiei tale au existat cazuri de cancer de piele, incluzand si melanoma.
Caldura si sarcina
Probabil deja simti ca ai in burtica un cuptor si e posibil sa simti caldura mult mai intens decat restul lumii, iar acum ca este vara ai mai multe sanse sa simti arsita.
Desi este putin probabil sa iti afecteze copilul, poate fi chiar neplacut pentru tine, de aceea trebuie sa ai grija sa nu iti fie prea cald sau sa nu te deshidratezi.
Iata cateva dintre metodele prin care te poti racori:
• poarta numai bumbac;
• ia cu tine o sticla de apa, oriunde te-ai duce;
• umbla desculta de cate ori poti;
• stai cu picioarele intr-un bazin cu apa;
• nu te expune la soare si poarta o palarie atunci cand iesi in oras;
• in cazul in care nu ai aer conditionat in masina, incearca sa eviti plimbarile din timpul zilei;
• daca iti este prea cald sa mananci, prepara-ti shake-uri sau consuma fructe si salate.
Bronzeaza-te intr-un mod sanatos
Desi nu exista studii care sa demonstreze ca solarul poate afecta copilul de-a lungul sarcinii, multi ginecologi nu incurajeaza mersul la solar si nicio activitate ce poate duce la cresterea temperaturii in primul trimestru de sarcina. Acestea includ si jacuzzi sau sauna.
In timpul sarcinii, pielea ta este mult mai sensibila, iar soarele si caldura iti pot provoca mancarimi. Daca acest lucru se intampla, incearca sa-ti mentii pielea alba si misterioasa in vara aceasta.
Aceleasi masuri de protectie trebuie luate chiar daca esti insarcinata sau nu:
• bea multa apa;
• foloseste lotiuni de protectie solara;
• nu sta mai mult de o ora la soare;
• poarta o palarie;
• nu sta in soare niciodata intre orele 11 si 15;
• daca simti greata sau oboseala, muta-te la umbra.
Stiai ca...
Sarcina schimba hormonul melanina si cauzeaza inchiderea culorii pielii numita chloasma. Acest lucru se observa cel mai bine in jurul burticii sau pe fata. Avand in vedere ca o decolorare poate fi permanenta, cel mai recomandat este sa folosesti o crema cu protectie maxima pe timpul sarcinii.