Calatoria gravidei cu avionul nu este o problema. Fie ca este vorba de afaceri sau de placere, daca data nasterii este mai indepartata, viitoarele mame nu trebuie sa renunte la zbor.
Atat timp cat mama si copilul sunt bine, chiar si zborurile pe distante lungi sunt permise. Desi, ideal ar fi ca aceste calatorii sa nu dureaze mai mult de patru ore si este recomandat ca zborurile sa nu fie prea dese.
Majoritatea companiilor aeriene au restrictii pentru femeile insarcinate, incepand cu luna a saptea de sarcina, pentru a se evita ca bebelusul sa se nasca in timpul zborului.
Dupa depasirea perioadei de 32 de saptamani de gestatie, companiile aeriene solicita un certificat medical care sa confirme faza de sarcina si capacitatea pasagerului de a zbura. Iar mama trebuie sa semneze un document care scuteste compania de orice raspundere in cazul unei probleme legate de statutul ei in timpul zborului.
Pregatiri inainte de zborul cu avionul in timpul sarcinii
- Cel mai bun lucru este ca, atunci cand faci rezervarea sa spui ca esti insarcinata si sa alegi un loc in primul rand sau langa culoar, pentru a putea iesi cu usurinta atunci cand ai nevoie. Astfel, ai spatiu mai mult si pentru picioare.
- Cand mergi la check-in, nu uita ca trebuie sa ai certificatul medical.
- Alege pentru calatorie haine largi care nu impiedica circulatia.
- In timpul zborului, ridica-te cel putin cinci minute la fiecare ora si fa cativa pasi pentru a activa circulatia si pentru a preveni aparitia trombozei. Sarcina creste acest risc din cauza obstructionarii venei cava, pentru ca se comprima uterul. Daca ai vene varicoase, trebuie sa porti sosete speciale.
Sfaturi pentru calatorie
- Bea suficiente lichide - este bine pentru circulatia sangelui si ajuta la combaterea mediului uscat din avion.
- Strange si relaxeaza degetele mainilor si picioarelor din cand in cand si efectueaza miscari de flexie si extensie a gleznei pentru a activa circulatia sangelui.
- Centura de siguranta trebuie sa stea sub burta, fara sa stranga.
Cum traiste fatul excursia cu avionul?
Argumentul principal impotriva zborurilor in timpul sarcinii este cantitatea scazuta de oxigen din avion.
Cu toate acestea, mai multe studii au aratat ca si in timpul zborurile pe distante lungi, inima bebelusului bate la fel de repede ca si la sol, atat in timpul decolarii, cat si in timpul zborului sau al aterizarii. Potrivit expertilor, acest lucru arata in mod clar ca bebelusul primeste suficient oxigen.
Zgomotele, vibratiile si acceleratiile sunt inofensive pentru fat.
De asemenea, nu trebuie sa-ti faci griji cu privire la posibilele turbulente, deoarece pana acum nu s-a gasit nicio legatura intre influentele mecanice si posibilele contractii.