Oamenii de stiinta japonezi cred ca au descoperit de ce o dieta saraca pe timpul perioadei prenatale poate sa creasca sansele de a avea un copil obez.
Cercetarile efectuate pe soareci arata ca progeniturile mamelor subnutrite sunt predispuse excesului unui hormon, numit leptina, care controleaza apetitul. Expertii cred ca astfel sunt remodelate circuitele-cheie ale creierului, distrugand modul in care corpul dirijeaza energia captata. Soareci nascuti din mame care au mancat cu 30 la suta mai putin decat era normal erau mai mici la nastere si aveau putina grasime. Dar, ulterior, au dezvoltat o ingrasare accentuata, in paralel cu o crestere a nivelelor de leptina.
Leptina este un hormon produs de grasimi, care pare sa joace un rol important in mentinerea unui nivel al greutatii stabil. Acesta este eliberat cand o persoana a mancat o cantitate optima de mancare ce ii satisface nevoile, reprimand pofta si producand senzatia de satietate. Acest lucru se produce prin legarea acestuia cu receptorii din zona creierului numita hipotalamus. Injectiile cu leptina administrate oamenilor obezi i-au ajutat pe acestia sa piarda din greutate.
Cercetarile mai arata ca persoanele care sufera de obezitate sunt intr-o masura destul de mare rezistente la efectele hormonului, in ciuda unor concentratii mari existente in sange.
Sursa foto: freepik