Pot femeile insarcinate sa fie supuse unui tratament dental sau nu? Desi parerile difera in randul publicului larg, parerile specialistilor sunt cele care primeaza, iar raspunsul afirmativ este cel care isi spune cuvantul.
"A avea grija de cavitatea bucala pe perioada sarcinii este un lucru important atat pentru tine, cat si pentru bebelusul pe care il astepti. Sanatatea orala – care include curatarea dintilor, administrarea de medicamente si anestezia locala – este sigura pe durata sarcinii", afirma domnul doctor Reza Sadighian, medic stomatolog la Sadighian Dental Clinic.
"De fapt, este important controlul dentar, ingrijirea dentala si orice alt tratament de acest tip pe durata sarcinii. Amanarea unui tratament necesar pentru tratarea problemelor de sanatate orala poate rezulta intr-un risc semnificativ la care se expune atat mama, cat si copilul", adauga specialistul.
Ce e bine de stiut, e ca femeile insarcinate sunt predispuse la gingivita sau parodontita, care reprezinta inflamarea gingiilor. Daca aceasta afectiune nu este tratata, poate rezulta intr-o boala a gingiilor mult mai grava sau chiar in pierdera dintilor.
De asemenea, bacteria rezultata dintr-o infectie dentala se poate extinde in sange. In cazul aparitiei acestei afectiuni, exista interventia asupra cavitatii bucale printr-un proces de curatare in profunzime, asemenea detartrajului numita terapia parodontala. Aceasta este indicata atunci cand placa bacteriana depusa este mai mare de 3 mm. Eliminarea acesteia tocmai de la radacina presupune o netezire a bazei dintelui, impiedicand astfel pentru o perioada lunga de timp reformarea acesteia.
Mentinerea unei bune sanatati orale reduce riscul problemelor de sanatate pentru tine si copilul tau. Pe durata sarcinii trebuie sa iti cureti dintii de cel putin doua ori pe zi cu o pasta de dinti care contine fluor si sa folosesti ata dentara. Fa o vizita la un cabinet stomatologic pentru inlaturarea tartrului, care nu poate fi eliminat prin curatarea uzuala zilnica.
Este important cand te programezi pentru o consultatie sa mentionezi ca esti insarcinata, pentru a te asigura ca vei avea parte de cea mai buna ingrijire. Daca au trecut mai mult de 6 luni de la ultimul control sau pentru orice probleme si semnale trimise de corpul tau, programeaza-te cat de repede posibil.
Daca echipa dentist-asistent a luat la cunostinta ca esti insarcintata, va avea grija ca totul sa fie pus la punct, astfel incat sa te simti comfortabil si sa fie totul in regula inca de la inceput. De exemplu, acestia
- iti vor pozitiona capul mai sus decat picioarele;
- iti vor indica o pozitie de semi-inclinat, pe care sa o tolerezi si tu, permitandu-ti schimbari frecvente ale pozitiei corpului;
- vor pozitiona o perna mica sub soldul drept si iti vor recomanda sa te inclini usor spre stanga pentru a evita starile de ameteala si greata din cauza nivelului scazut al presiunii sangelui.
Intr-un studiu de cercetare, avand ca public tinta 823 de femei insarcinate care sufereau de parodontita, acestea au primit ingrijire medicala prin detartraj si terapie parodontala, aflandu-se in saptamana 13-21 de sarcina sau la 3 luni dupa nastere.
Cercetarea a rezultat in faptul ca 483 dintre femei a trebuit sa fie supuse unui tratament esential, pe cand in cazul a 351 de femei s-a putut interveni cu tratamentul de detartraj complet.
S-a ajuns astfel la concluzia conform careia un control de rutina si interventiile necesare asupra problemelor la nivelul cavitatii bucale nu afecteaza sarcina si nu provoaca riscul aparitiei unor efecte adverse, dar exista persoane care nu tolereaza o interventie completa de acest tip.
Folosirea anestezicelor pe durata terapiei parodontale nu este de asemenea asociata cu aparitia unor situatii neasteptate, care sa puna in pericol persoanele in cauza.
Al doilea trimestru de sarcina este perioada cea mai recomandata pentru a program o vizita de rutina la un profesionist in medicina dentara, dar la semnalarea unor probleme in orice moment pe durata sarcinii, apelati fara ezitare la un control de urgenta. In general, incercati sa evitati tratamentele dentale majore pe durata primului trimestru, care este intervalul de timp crucial in dezvoltarea bebelusului.
Nu asteptati insa prea mult pentru o curatare a dintilor. In al treilea semestru de sarcina ar putea fi incomoda supunerea la un asemenea proces, fiind imposibil repausul pe spate mai mult de cateva minute.
De evitat in mod obligatoriu pe durata sarcinii este expunerea la razele x. Daca acest tip de interventie este absolut necesara, asigura-te ca primesti de la dentist sau tehnician un guler special cu plumb pentru protectia glandei tiroide si un sort cu plumb, indicat pentru protectia abdomenului.
Pentru a avea un zambet frumos si sanatos, te invitam la clinica stomatologica Sadighian Dental. Este situata in partea de nord a capitalei, pe Bd. Pipera si ofera servicii de consultanta si tratament incepand de la protetica, endodontie, chirurgie, implantologie, radiologie si chiar estetica dentara, fiind una dintre putinele clinici stomatologice cu servicii integrate complete, care ofera servicii de calitate la preturi reduse. Mai multe informatii pe www.sadighian.ro si la telefon 0319484.