Dureri in zona pubiana in sarcina. Simfiza pubiana

| | Actualizat: 2017-10-23 00:00:00

Simfiza pubiana este articulatia care uneste cele doua oase pubiene prin intermediul unor ligamente. In sarcina, aceste ligamente se pot relaxa excesiv, sub influenta hormonilor care pregatesc corpul pentru nastere, cauzand dureri si disconfort. Simptomele, desi neplacute, sunt normale.

Afla mai multe despre simfiza pubiana si ce se intampla cu ea in timpul sarcinii!

Cauza durerilor pubiene in sarcina

In timpul sarcinii, organismul femeii sufera multiple modificari hormonale, emotionale, anatomice si de postura. Toate aceste modificari sunt necesare, chiar daca unele pot cauza simptome neplacute.

Pe masura ce abdomenul si sanii se maresc, uterul se dilata, cauzand intinderea ligamentelor invecinate si repozitionarea organelor interne, pentru a face loc copilului aflat in dezvoltare intrauterina. Astfel se modifica centrul de greutate, corpul facand eforturi mari sa-si mentina pozitia verticala.

Greutatea suplimentara acumulata in perioada sarcinii tinde sa impinga corpul in fata si in spate, afectand astfel pelvisul. Zona lombara se curbeaza si ea, existand riscul de compresie a nervului sciatic. Aceste modificari de postura forteaza muschii si articulatiile din tot corpul, de unde si durerile de spate, de gat si de cap acuzate de multe gravide.

Si zona inferioara a corpului are de suferit. Genunchii pot avea tendinta sa se blocheze in spate, picioarele sunt mereu in tensiune, iar degetele de la picioare sunt cele mai solicitate. Respiratia se scurteaza, din cauza faptului ca plamanii sunt practic striviti si repozitionati odata cu cresterea fetusului. Functionarea diafragmei este si ea afectata, unele femei gravide confuntandu-se cu arsuri gastrice sau sindrom de reflux gastroesofagian.

Schimbarea curburii coloanei genereaza o tensiune uriasa asupra ligamentelor care sustin laolalta atat vertebrele cat si articulatia uterului sau simfiza pubiana. Pentru a detensiona musculatura si ligamentele, corpul gravidei incepe sa secrete relaxina, un hormon care ajuta ligamentele sa se intinda pentru nastere. Acest hormon poate relaxa si articulatiile pelvine, cauzand separarea acestora.

Efectele relaxinei, combinate cu prezenta progesteronului care predispune si el la neindemanare, pot declansa disfunctia simfizei pubiene, o inmuiere excesiva a cartilajului alaturi de a cea a oaselor si destabilizarea articulatiei. Astfel, oasele pelviene ajung sa nu mai fie aliniate. In acest caz, va trebui sa-ti ajustezi modul in care cobori scarile sau ridici anumite obiecte.

Disfunctia simfizei pubiene

Articulatia pubiana este foarte putin mobila, de unde si conexiunea stransa intre doua oase. Femeile gravide, in special cele aflate in ultimul trimestru de sarcina, pot acuza dureri in zona simfizei pubiene, dar si instabilitate la mers, cauzate de o relaxare prea mare a ligamentelor, sub influenta hormonilor.

Disfunctia simfizei pubiene este un diagnostic relativ nou, dat unei afectiuni vechi de cand lumea. Durerile in zona oaselor pubiene pot aparea inca din a 20-a saptamana de sarcina. Afectiunea cauzeaza cele mai bizare simptome:

- Una dintre partile corpului poate deveni mai mobila decat cealalta, cauzand dureri mari la mers sau la departarea picioarelor;

- Daca incerci sa cari ceva, oricat de usor ar fi, sau daca incerci sa te intorci de pe o parte pe alta in pat, poti experimenta dureri foarte mari in zona pubiana, inghinala, a soldurilor si cateodata a feselor;

- Durerea poate cobori pe coapsele interioare, incomodand la mers, iar statul intr-un picior iti va parea pur si simpu o tortura;

- Poti avea senzatia ciudata ca picioarele tale se duc in directii opuse unul fata de celalalt. Si asta pentru ca o articulatie se roteste mai mult decat cealalta. In cazuri foarte rare, articulatia se poate departa considerabil, provocand diastaza simfizei pubiene, care cauzeaza dureri mari in pelvis, pubis, solduri si fund.

Tratamentul disfunctiei simfizei pubiene

Pentru a usura durerile pelvine din timpul sarcinii, poti purta o centura de sustinere pentru zona pelviana sau o orteza prenatala. Centurile de sustinere a burticii sunt disponibile in farmacii si online, fiind de mare ajutor in timpul sarcinii. Ele reduc durerea in regiunea vertebro-lombara si a soldurilor, asigurand astfel viitoarei mamici o postura corecta si confort fizic.

De mare ajutor sunt si exercitiile Kegel, care iti intaresc muschii in zona pelvisului si stabilizeaza oasele.

Totodata, incearca si tehnica imbracatului in timp ce stai jos. Cand mergi, paseste mereu cu grija si evita pe cat posibil sa cari lucruri.

In cazul in care durerea devine insuportabila, cere sfatul medicului. Nu lua medicamente dupa ureche, ci doar analgezice recomandate de obstetricianul tau.

Disfunctia simfizei pubiene poate cauza, ce-i drept extrem de rar, dificultati atat de mari la nasterea vaginala, incat medicul va fi nevoit sa apeleze la operatia de cezariana. Si mai rare sunt cazurile in care afectiunea se agraveaza dupa nastere, impunand interventia chirurgicala.

Din fericire, in marea majoritate a cazurilor, durerile pelvine dispar odata cu nasterea copilului si stoparea productiei de relaxina. Ligamentele tale vor fi din nou ferme si totul va reveni la normal.

Citeste si despre