Un copil poate suferi de pe urma tabagismului pasiv atunci cand in prezenta lui se fumeaza mai mult de trei tigari zilnic. Desi multi dintre parinti stiu ca fumul de tigara dauneaza copiilor lor, probabil isi inchipuie ca urmarile nu sunt grave si ca vor aparea mult mai tarziu. In realitate, viciul lor favorizeaza sau chiar genereaza multe dintre simptomele sau afectiunile copiilor lor: tuse, astm bronsic, viroze respiratorii. ..
Parintii fumeaza, copiii tusesc
Din pacate, multi copii sunt sau vor deveni, fara voia lor, "fumatori pasivi". Copilul care locuieste intr-o casa in care se fumeaza va inhala, vrand-nevrand, fumul. Nicotina trece in sange si poate genera tulburari serioase in sistemul imunitar al copilului: celulele albe din sange (soldatii care ne apara impotriva infectiilor) vor fi mai putin eficiente atunci cand vor trebui sa lupte cu microbii. Mai mult, pana si celulele care au rolul de a impiedica microbii sa se instaleze vor fi "anesteziate" de fum.
Copiii expusi fumului de tigara sufera adeseori de tuse cronica. Unul dintre semnele evidente care iti poate dezvalui aceasta este faptul ca pe copil il apuca tusea luni dimineata, desi aparent nu ar exista motiv. Si totusi exista un motiv, si inca unul serios: accesele de tuse apar din cauza ca cel mic a petrecut un weekend intreg cu parintii fumatori. Raul nu se opreste insa aici.
Un copil care tuseste din "motive de tutun" va cadea mai usor si mai frecvent victima diverselor maladii din sfera ORL (bronsite, laringite, otite etc.) decat copiii ai caror parinti sunt nefumatori. Medicii au constatat ca dintre copiii operati de vegetatii adenoide (polipi) si amigdale, cei mai multi provin din familii in care exista cel putin un fumator inrait.
Nu uita!
Chiar daca fumezi (sau fumati) doar la bucatarie, nu il feresti pe cel mic de tutun. Se estimeaza ca, intr-un apartament de trei camere in care ferestrele sunt inchise, copilul inhaleaza un sfert din fumul expirat de adulti. Socoteala e simpla: tu fumezi 20 de tigari pe zi, copilul "fumeaza" 5, ceea ce este enorm avand in vedere marimea plamanilor lui.
Un alt pericol: alergiile
In organismul unui copil care este "fumator pasiv" se formeaza mai multi anticorpi responsabili de declansarea mecanismelor ce provoaca alergiile si astmul alergic. Acesti anticorpi sunt diferiti de cei care asigura apararea organismului impotriva infectiilor.
Specialistii alergologi afirma ca exista o legatura directa intre aparitia crizelor de astm si tabagismul pasiv al copilului, caci micutul devine mult mai sensibil la alergeni cum ar fi praful, parul de pisica, polenul si acarienii.
Nu fuma in timpul sarcinii!
Exista numeroase argumente care pot convinge o femeie insarcinata sa renunte la fumat. Pentru ca viitoarele mame sa inteleaga mai bine efectele nefaste ale tabacului asupra fatului, specialistii le recomanda sa se supuna unui test simplu: sa fumeze o tigara in timpul unei ecografii.
Vor observa ca inima bebelusului incepe sa bata mai repede si ca el va inceta, pe moment, sa se mai miste. Si toate acestea numai de la o singura tigara!
Tigarile pe care le fumezi incep sa aiba efecte negative asupra copilului inca inainte ca acesta sa vina pe lume: ii pot afecta capacitatea mentala, ii intarzie dezvoltarea fizica (la nastere poate avea greutatea si talia mai mici decat ar fi normal) sau chiar il pot expune sindromului de moarte subita. Asa ca mai bine lasa tigara, nu pierzi chiar nimic!
E bine sa stii...
• daca fumezi cel putin 10 tigari pe zi in casa, copilul devine un candidat la crizele de astm
• fumatul creste riscul unei sarcini extrauterine
• mama fumatoare care alapteaza va "transfera" bebelusului o parte din nicotina (0,4 mg la un litru de lapte)
• daca nu poti sa renunti nicicum la tigari, incearca macar sa nu fumezi in casa (foloseste balconul sau iesi la o plimbare) si roaga-i si pe musafiri sa respecte aceasta regula. De asemenea, nu iti aprinde tigara nici in masina cand acolo este si copilul, spatiul respectiv fiind mult prea mic.
Articol preluat din revista Olivia