Electrocardiograma (EKG, ECG) in sarcina

| | Actualizat: 2014-03-11 17:30:54

Electrocardiograma (EKG sau ECG) este un test care inregistreaza activitatea electrica a inimii cu ajutorul unor mici electrozi atasati pe piele la nivelul pieptului, mainilor si picioarelor. Acesta poate fi realizat cu scopul depistarii unor boli cardiace in timpul sarcinii sau ca parte a unui examen fizic de rutina. In general, se recomanda ECG-ul atunci cand gravida manifesta palpitatii severe!

EKG-ul este o investigatie non-invaziva, rapida si nedureroasa care nu prezinta riscuri pentru niciun pacient, nici macar pentru gravide. Este un test simplu, care se realizeaza in timp rapid si care ofera informatii pretioase despre activitatea inimii. Rezultatele sunt obtinute si interpretate pe loc.

De ce se face electrocardiograma?

In timpul sarcinii acesta este recomandat in special din cauza palpitatiilor pe care le poate manifesta gravida. Insa medicul poate realiza acest test si cu scopul de a:

  • masura ritmul cardiac si a depista problemele de ritm cardiac;
  • diagnostica un potential atac de cord;
  • depista un flux sanguin insuficient la nivelul inimii (ischemia);
  • descoperi cauzele durerilor in piept;
  • semne de inflamatie a sacului ce inconjoara inima (pericardite);
  • evalua anomalii la nivelul inimii, ca de exemplu o inima marita etc.

Cum se face EKG-ul?

Electrocardiograma este facuta in principal de medicul cardiolog, insa poate fi facuta si de un electrofiziolog, anesteziolog, internist, chirurg. Vei sta intinsa pe pat in timpul procedurii. Zonele in care se ataseaza electrozii sunt bine curatate pentru ca acestia sa faca aderenta cat mai bine cu pielea. In jur de 10 electrozi sunt atasati pe piept, maini, brate si picioare. Acestia sunt conectati la un aparat numit electrocardiograf care va inregistra rezultatele si le va imprima pe hartie.

In timpul realizarii EKG-ului este esential sa stai nemiscata si sa respecti indicatiile medicului in ceea ce priveste respiratia. Uneori iti va spune sa respiri normal, alteori va trebui sa iti tii respiratia timp de cateva secunde. Nu trebuie sa vorbesti in timpul testului. Electrozii s-ar putea sa iti ofere o senzatie de rece atunci cand sunt atasati, insa nu sunt incomozi si nu provoaca alte simptome.

De asemenea, daca ai zone cu par in exces, acesta va fi indepartat pentru o mai buna aderenta a acestora cu pielea. Testul nu dureaza mai mult de 10 minute.

Este EKG un test sigur in sarcina?

Electrocardiograma este o investigatie sigura. Nu prezinta riscuri si nu afecteaza in niciun fel fatul in sarcina. Principala grija a gravidelor este legata de impulsurile electrice care ar putea trece la bebelus prin intermediul electrozilor. Insa acestia detecteaza doar impulsurile produse de inima, iar prin corp nu trece niciun curent electric. Testul ECG sau EKG nu implica radiatii sau chimicale care ar putea patrunde in organismul gravidei.

Numeroase femei sunt supuse electrocardiogramei in sarcina din cauza palpitatiilor, care sunt un semn normal, dar care necesita mai multe investigatii, mai ales daca exista si alti factori de risc. In plus, acest test ti-ar putea fi recomandat inca din primul trimestru de sarcina, daca esti susceptibila de boli cardiovasculare si de cele mai multe ori este integrat printre analizele medicale de rutina in sarcina.

Cum se obtin rezultatele?

In timpul testului, rezultatele sunt imprimate pe o hartie gradata speciala. Acestea sunt in forma de linii, iar variatiile sunt numite unde. In functie de acestea se interpreteaza testul, care poate fi normal sau anormal.

Ce factori pot influenta rezultatele?

Exista mai multi factori care pot interfera cu acuratetea rezultatului. Printre acestia se numara:

  • pozitionarea gresita a electrozilor;
  • miscarea sau vorbirea in timpul testului;
  • anxietate sau dispnee la momentul realizarii EKG-ului;
  • efort fizic prelungit inaintea testului.

Citeste si despre