Fumatul este una dintre cele mai puternice cauze ale problemelor de sanatate in sarcina. Monoxidul de carbon si nicotina furnizate de tigarete traverseaza cu usurinta placenta, regasindu-se in concentratii mai mari in sangele fetal decat in cel al mamei.
Iata care sunt consecintele pe care gravidutele le pot suferi daca nu reusesc sa renunte la acest viciu daunator pentru bebelus si ele insele.
Complicatiile care pot fi cauzate de fumat sunt nasterea prematura, greutatea mica la nastere sau decesul bebelusului in pantec. Viitoarele mamici se confrunta cu amenintari mult mai importante pentru sanatate daca fumeaza, decat daca ar suferi alte afectiuni precum diabetul sau hipertensiunea arteriala.
Suferintele provocate de fumat in sarcina
In prima instanta, copiii mamelor fumatoare au la nastere o greutate mai mica si, prin urmare, au mai putine sanse sa lupte impotriva infectiilor si a altor afectiuni. De asemenea, fumatul creste riscul nasterilor premature si a sarcinilor ectopice (extrauterine).
Medicii au constatat ca fumatul in perioada de graviditate ingroasa placenta, fenomen care poate conduce la ruperea acesteia (placenta previa). Femeile fumatoare se expun totodata unui risc sporit de avort spontan.
Fumul de tigara contine peste 4000 de substante, din care aproximativ 30 au fost identificate ca fiind nocive, restul aflandu-se in cercetari.
- Cianidele afecteaza metabolismul vitaminelor B, C si al calciului.
- Monoxidul de carbon blocheaza transportul de oxigen de catre hemoglobina si oxigenarea celulelor.
- Lipsa oxigenarii determina ingrosarea placentei, deci a tesuturilor fetale care, astfel, se dezvolta greu.
- Nicotina produce efecte cardiovasculare similare stresului, prin stimularea eliberarii de mediatori de stres. Acestia reduc irigarea cu sange a organelor interne si a placentei, fapt care duce la intarzierea dezvoltarii fetale.
Fumatul in sarcina poate avea efecte negative permanente asupra activitatii cerebrale a fatului. Copiii mamelor fumatoare s-ar putea confrunta cu dificultati de invatare, probleme comportamentale si un IQ scazut.
Renuntarea la fumat in sarcina
Renuntarea la fumat ar fi bine sa se faca inainte de a ramane insarcinata sau imediat dupa. Studiile arata ca riscul de prematuritate si de hipotrofie fetala se mentine ridicat si la mamele care au renuntat la viciu dupa primul trimestru de sarcina.
Nu este niciodata prea tarziu sa te opresti din fumat. Fiecare tigara in minus il va ajuta pe bebelusul tau. Renuntand, chiar si in al treilea trimestru, cresti sansele ca micutul sa nu sufere de sindromul mortii subite. Daca abandonezi obiceiul in ultima luna, vei asigura oxigenarea corecta a fatului in timpul nasterii.
Fumatul in sarcina, consecinte dupa nastere
Cercetatorii norvegieni au constatat ca toti copiii expusi in perioada intrauterina la fumatul pasiv se pot imbolnavi de astm si pot avea probleme respiratorii in timpul vietii.
Unele toxine raman in corpul fumatorului, ceea ce inseamna ca dupa nastere pot fi prezente si in laptele matern. Daca nu vei renunta nici in timpul alaptarii la fumat, nou-nascutul va deveni fumator pasiv, fapt care ii va afecta dezvoltarea in continuare. Acelasi lucru este valabil si daca bebelusul este expus la fum de tigara de la alti fumatori din jur.
Copiii nascuti din mame fumatoare vor avea o predispozitie crescuta de a adopta acelasi viciu de la varste fragede. Toate aceste consecinte grave justifica orice efort de abandonare a fumatului in sarcina.