Fumatul si medicatia anticonceptionala

| | Actualizat: 2011-09-19 11:44:32
Intrebare:

- In urma cu o luna am inceput sa iau Diane 35 pt ca mi s-a depistat un chist ovarian. Problema este ca sunt fumatoare, am 29 de ani si stiu ca trebuie sa ma las de fumat. Mai stiu ca nu exista scuze, dar trec printr-o perioada foarte dificila, in special la serviciu. Am redus considerabil nr tigarilor, adica de la un pachet am ajuns la 5-6 tigari/zi. Este foarte grav acest lucru? Ce sa fac? Acum imi este imposibil sa renunt la fumat. Ce sfat imi dati? Este la fel de periculos fumatul, chiar daca le-am redus atat de mult? Va multumesc!

Raspuns:
 

In mod normal medicatia anticonceptionala este data de un medic avizat in domeniu, in urma unui consult ginecologic complet care include si o discutie intre dumneavoastra si medic si in care ar fi trebuit sa vorbiti si despre interactiunea dintre anticonceptionale si tutun. Bineinteles ca este de preferat sa renuntati la fumat dar odata stabilit un anticonceptional care sa fie eficient pentru afectiunea dumneavoastra, si daca urmati indeaproape indicatiile medicului curant (prezentandu-va la cabinet pentru controale regulate, si ori de cate ori vi se pare ca au aparut modificari de orice natura care va ingrijoreaza, sau care va nedumiresc) nu aveti de ce sa intrerupeti administrarea anticonceptionalelor (administrarea anticonceptionalelor orale sau injectabile combinate trebuie administrate cu precautie persoanelor fumatoare peste 35 de ani si se incearca evitarea folosirii lor – dupa OMS).

Totodata, o mare greseala ar fi intreruperea unei folii dupa administrarea numai a unei parti din aceasta (medicatia anticonceptionala se intrerupe numai dupa terminarea unei folii sau la indicatia medicului curant), creand o dereglare hormonala care poate determina sangerare (sangerarea de privatie).
in cazul asocierii fumatului cu medicatia anticonceptionala riscul nu rezida atat in dezvoltarea afectiunilor pulmonare (ca in cazul fumatului ca factor de agresiune solitar), ci mai mult, aceasta asociere poate duce la dezvoltarea unor tulburari de coagulare a sangelui care se pot materializa prin diverse afectiuni de hipercoagulabilitate sangvina, dintre care amintim tromboflebita profunda. in ceea ce priveste afectiunile pulmonare, noile tendinte nu obliga fumatorii inveterati sa reduca la zero numarul de tigari de pe o zi; intr-adevar o reducere semnificativa a acestora fiind benefica pentru organism (se considera ca renuntarea la fumat produce la nivelul celulelor pulmonare o noua modificare adaptativa de structura in incercarea de a-si mentine functia, crescand astfel si riscul aparitiei de diviziuni anormale cu dezvoltarea ulterioara a modificarilor precanceroase si canceroase).

dr. Ciprian Pop-Began
-obstetrica ginecologie-

Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

Citeste si despre