Ghid de sarcina pentru sezonul rece

| | Actualizat: 2024-10-02 10:35:12

Sarcina in timpul iernii are avantajele ei, desi vremea rece se joaca asa cum vrea ea cu temperatura noastra. Urmareste ghidul nostru de iarna pentru a-ti pastra sarcina in siguranta pe tot timpul lunilor friguroase.

Evita sporturile de iarna!

In timpul sarcinii corpul tau de schimba in multe feluri. Hormonii din timpul sarcinii iti afecteaza ligamentele si articulatiile, ceea ce te predispune la rani si iti poate afecta echilibrul pe masura ce greutatea ta creste.

Multe sporturi de iarna ar trebui evitate in timpul sarcinii deoarece, daca le practici, te poti rani la abdomen sau uter – mai ales cand uterul este foarte mare. Aceste sporturi includ schiatul, snowboarding-ul, hochei-ul si datul cu sania.

Fii atenta la spate

Durerea de spate este mai frecventa cand esti insarcinata deoarece ligamentele care stabilizeaza incheieturile devin mai moi sub influenta hormonilor din timpul sarcinii. In timpul iernii, prezenta ghetii si zapezii creste sansele ca tu sa te ranesti la spate, dar cateva masuri de precautie te pot pastra in siguranta:

  • Poarta pantofi cu talpa plata, stabila, nu tocuri;
  • Evita treburile in gradina. Maturarea frunzelor cazute sau curatarea zapezii de pe alee sunt treburi prea grele pentru tine si te poti rani la spate;
  • Daca te doare spatele, o sticla cu apa fierbinte te poate calma, mai ales in lunile de iarna.

Combate depresia de iarna - bluee mood

Iarna apare o forma de depresie cauzata de lipsa razelor solare. Simptomele tind sa dureze din noiembrie pana in martie si afecteaza de 4 ori mai multe femei decat barbati. Exista multe simptome asociate cu aceasta forma de depresie care pot fi fizice sau emotionale. Acestea includ:

  • Fizice – oboseala, letargie, somnolenta, pofte si tendinta de a manca prea mult, apetit sexual redus, senzatia acuta de frig, dureri musculare si imunitate scazuta.
  • Emotionale – retragere sociala, iritabilitate, anxietate, goluri de memorie, lipsa autocontrolului, dezinteres, senzatia de neputinta, depresie si temeri.

Bineinteles, multe dintre aceste simptome se pot datora hormonilor care deja sunt in surplus, dar ce poti face daca tu consideri ca suferi de depresie? Iata cateva sfaturi:

  • Ai grija sa ai mereu o temperatura constanta a corpului;
  • Trezeste-te devreme; daca stai in pat pana tarziu nu vei face decat sa sporesti letargia;
  • Iesi afara la aer curat;
  • Mananca intelept si incearca sa eviti dulciurile, ciocolata si biscuitii.

Foloseste umidificatorul pentru casa

Aerul rece usuca caile nazale si te predispune la sangerari nazale.  Acestea sunt deja considerate un simptom de sarcina.  Insa poti ameliora aceste siptome si chiar le poti preveni daca folosesti umidificatorul in camera. Acesta te poate ajuta si in caz de raceala sau astm. Ai grija doar sa il cureti bine de fiecare data pentru a evita problemele.

Alege incaltamintea potrivita

Nu mai conteaza nici moda, nici preferintele tale in materie de incaltari, ci comoditatea si rezistenta in fata zapezii si ghetii. Acestea trebuie sa te ajute sa stai in pozitia confortabila, sa ai o postura corecta pentru a evita dezechilibrarile si accidentele. Poarta pantofi cu talpa plata, stabila, nu tocuri.

Iesi din casa doar daca e cu adevarat nevoie in zilele cu zapada si gheata

In special in astfel de zile este bine sa te te gandesti daca ai cu adevarat nevoie sa iesi din casa. Cand este cald si placut afara este chiar recomandat sa faci plimbari, sa mergi in vizite si sa ai o viata sociala activa, insa in zilele in care sunt blocaje de zapada si gheata foarte multa este bine sa te intrebi de 2 ori inainte sa iesi din casa daca iesirea respectiva este sau nu necesara. Mai ales daca esti spre sfarsitul sarcinii. Gandeste-te ca e si un bun pretext de a lenevi un pic in casa!

Cresterea imunitatii - principalul scop

In sezonul rece sistemul nostru imunitar este mai slab decat de obicei si suntem mai predispusi la contractarea diverselor boli. De aceea, trebuie sa fii cu ochii-n 4 pe orice factor de risc care ar putea aparea cat esti insarcinata in sezonul geros:

  • evitarea locurilor aglomerate;
  • evitarea persoane bolnave de pe langa tine;
  • spalat pe maini mai des;
  • alimentatie corespunzatoare;
  • vitamine prenatale la indicatia medicului etc.

Fa-ti vaccinul antigripal

Este indicat ca femeile sa il faca inainte de a concepe bebele, insa exista situatii medicale in care este indicat si realizat si in timpul sarcinii. Sfatuieste-te cu medicul tau daca este sau nu cazul pentru a-l face in aceasta situatie!

Consuma mai multa apa decat ai impresia ca ai nevoie

Cand afara este frig avem tendinta de a consuma mai putine lichide. Pur si simplu uiti ca mai ai nevoie si de hidratare.  Si cum aceasta este esentiala in sarcina, este indicat sa fii foarte atenta la consumul de apa, chiar daca nu prea simti nevoia sa bei. Tine sticla de 2 litri langa/dupa tine si asigura-te ca o bei pana la sfarsitul zilei!

Vorbeste cu medicul despre un supliment alimentar pe baza de vitamina D

Cea mai buna sursa de vitamina C este soarele, sau mai exact expunerea organismului la soare. Insa cand esti infofolita din cap pana in picioare, iar razele (acelea calduroase) solare lipsesc cu desavarsire e mai greu ca aceasta sa fie activata. Iar vitamina D joaca un rol crucial in sarcina. 

Muta-ti programul de antrenament in interiorul casei

Daca mergeai la sala sau faceai plimbari in aer liber, odata cu instalarea comoda a ghetii aceste lucruri sunt mai putin indicate. Este bine sa iti reconsideri un pic programul de antrenament si sa gasesti variante pentru acasa.

Pielea si baia pe timp de iarna

Lupta cu pielea uscata

Toata lumea observa ca pielea devine mai uscata pe timpul iernii datorita schimbarii de temperatura. In timpul sarcinii, pielea ta, ca si restul corpului, este influentata de hormoni, ceea ce o predispune la uscare si la o sensibilitate crescuta.

Insa specialistii spun ca poti avea o piele frumoasa si moale in timpul sarcinii daca ai grija de ea. O crema hidratanta va face mai mult decat sa iti hidrateze pielea, o va proteja de factorii externi. Expertii recomanda evitarea bailor fierbinti deoarece acestea tind sa usuce pielea si mai rau.

Daca pielea ta este foarte uscata si vrei sa o hidratezi fara sa ii faci rau copilului tau, specialistii recomanda aplicarea unei cantitati mici de ulei de migdale si avocado pe piele inainte de aplicarea cremei hidratante.

Folosirea petro-chimicalelor sau parfumurilor sintetice este interzisa.

Baia fierbinte nu e pentru tine acum

O baie fierbinte este o metoda excelenta de relaxare atat in timpul sarcinii cat si in timpul muncii, dar daca apa este prea fierbinte, iti poate usca pielea care este deja sensibila si iti poate provoca ameteli cand te ridici.

Femeile insarcinate sunt, de asemenea, sfatuite sa evite saunele deoarece caldura iti dilata vasele de sange, ceea ce poate cauza lesin si poate afecta sistemul nervos al copilului, asa ca este mai bine sa eviti saunele si baile fierbinti in timpul sarcinii.

Strat peste strat

Corpul tau il va pastra pe micut la caldurica indiferent de vreme, dar tu esti foarte sensibila la frig in timpul sarcinii, mai ales atunci cand burtica ta este foarte mare si caldura se pierde printr-o suprafata mai mare. Imbraca-te corespunzator si astfel te vei putea bucura de plimbarile pe vreme rece.

  • Inainte sa pleci din casa uita-te ce poarta oamenii de pe strada ca sa iti faci o idee de cat de frig e afara;
  • Poarta mai multe randuri de haine din lana sau stofa de lana;
  • Asigura-te ca geaca ta este impermeabila. Nu conteaza cat de calduros esti imbracata daca esti uda;
  • Accesoriile sunt la fel de importante ca hainele. Poarta manusi, palarii, esarfe si sosete calduroase.

Acopera-ti bine mainile si talpile cand iesi afara!

Este posibil sa constati ca iti este foarte cald oriunde ai merge, mai ales acolo unde altora le e frig, tu simti ca te coci. Este si normal, pentru ca temperatura corpului la gravide creste cu pana la 2 grade Celsius in aceasta perioada.

Este bine sa stai imbracata cat mai subtire in casa, dar este recomandat sa te imbraci bine cand iesi afara. Acopera-ti bine degetele de la maini si cele de la picioare. Imbraca-te cu mai multe randuri de haine, astfel incat sa iti fie usor sa te adaptezi la variatii de temperatura, daca intri dintr-o locatie intr-alta. Te va ajuta sa iti reglezi mai bine stratul de confortabilitate termic.

Sursa foto: freepik

Citeste si despre