Gingivita de sarcina

| | Actualizat: 2017-09-14 17:01:35

Gingivita de sarcina reprezinta inflamatia tesuturilor gingiei, papilei si marginii libere a gingiei aparuta datorita modificarilor hormonale induse de sarcina asociate cu placa bacteriana.

Sarcina nu produce gingivita, dar poate influenta raspunsul tesuturilor gingivale fata de placa bacteriana, care este de fapt adevarata cauza a gingivitei. Sangerarea gingiilor in sarcina apare cam la 50-100% din cazuri.

Principalele semne de imbolnavire  gingivala sunt:

HIPERPLAZIA DE SARCINA - gingia este tumefiata, marita de volum, lucioasa, de consistenta moale, decolabila de pe dinte mai ales la nivelul papilelor interdentare.

SANGERAREA - se produce la cele mai mici atingeri si este datorata hipervascularizatiei.

Culoarea gingiei variaza de la rosu  stalucitor pana la rosu violaceu. Dureri gingivale apar numai in cursul unor infectii acute prin suprainfectare. Semnele clinice ale gingivitei de sarcina se accentueaza din luna a II-a sau a III-a,apoi devin foarte pronuntate in luna a VIII-a si descresc in cursul  lunii a IX-a.

In cursul primului trimestru de sarcina, gingivita apare ca urmare a productiei crescute de gonadotropi hipofizari si devine evidenta in ultimul trimestru, cand progesteronul si estrogenii au nivelul cel mai ridicat.

Tratamentul gingivitei de sarcina consta in:

indepartarea placii bacteriene si a tartrului (daca se poate in stadiile cat mai precoce ale sarcinii)= detartraj supragingival si cu minim de traumatism subgingival, apoi periaj.

• educarea pacientelor insarcinate pentru o igiena corecta si cotidiana.

• indepartarea prin stergere cu tampoane sau comprese imbibate cu apa oxigenata a placii bacteriene cat si aplicatii cu spatula de perhidrol in santul gingival si pe suprafetele de gingie hiperplaziata.

• sedinte scurte cu schimbarea pozitiei, efectuarea tratamentelor in trimestrul II de sarcina si evitarea lor in trimestrul al III-lea de sarcina.

• tratament chirurgical al hiperplaziilor daca devin gigante si interfereaza ocluzia.

Altfel, hiperplaziile mici si mijlocii sunt mentinute sub tratament medicamentos si vor fi excizate la circa 4-6 luni dupa nastere deoarece nu dispar singure in mod spontan.

Mirela Comancianu
Medic specialist stomatolog
Cabinetul "Alexa Dentistry" Bucuresti

Citeste si despre