Gingivita in sarcina

| | Actualizat: 2011-10-06 12:38:45

Orice femeie insarcinata ar trebui sa includa controlul parondontal periodic in ritualul de ingrijire prenatala pentru a inlatura orice pericol asociat cu afectiunile frecvente ale danturii, precum gingivita in sarcina. Statisticile derulate de-a lungul timpului arata ca doar 50% din viitoarele mamici se preocupa de sanatatea lor dentara.

Neglijenta sub acest aspect poate atrage dupa sine consecinte grave, despre care multe dintre gravidute nu detin informatii. De pilda, unele cercetari au demonstrat ca gingivita netratata poate fi un factor determinant al riscului de a naste prematur (sub 37 de saptamani de gestatie) si al riscului de a naste un bebelus subdezvoltat.

Gingivita in sarcina presupune inflamarea gingiilor, papilei si marginii libere a gingiei, de obicei in primul trimestru de graviditate, sub actiunea placii bacteriene care se formeaza pe suprafata dintilor. Modificarile hormonale suportate de organism sunt responsabile in mare masura de declansarea acestei afectiuni.

Sarcina in sine nu produce gingivita, insa poate influenta raspunsurile tesuturilor gingivale fata de placa bacteriana.

Din fericire, o ingrijire mai riguroasa a danturii poate preveni cu succes gingivita, prin urmare nu ocoli cabinetul stomatologic daca te pregatesti sa aduci pe lume un copil.

Simptome

Principalele semne de imbolnavire gingivala sunt sangerarea (apare in majoritatea cazurilor si se produce la cele mai mici atingeri din pricina hipervascularizatiei) si tumefierea si marirea in volum a gingiei, care devine mai lucioasa si de consistenta moale (hiperplazia de sarcina).

Gingia devine de asemenea mai rosiatica (de la rosu aprins la rosu-violet), iar durerile nu apar decat in urma dezvoltarii unor infectii acute in stadiile avansate ale bolii.

In primul trimestru de sarcina, gingivita este favorizata de productia accelerata a hormonilor gonadotropi (produsi de glanda hipofiza). Simptomele apar in mod evident in jurul celei de-a doua luni de la conceptie si devin tot mai pronuntate in luna a opta, urmand ca ele sa se atenueze cu putin timp inainte de nastere.

Tratament

Tratamentul gingivitei consta in indepartarea placii bacteriene si a tartrului prin tehnica detartrajului, apoi periaj.

Urmeaza indepartarea prin tamponare cu comprese imbibate cu apa oxigenata a reziduurilor. Medicii mai apeleaza si la aplicatii cu spatula de perhidrol in santul gingival si pe suprafetele de gingie afectate in cea mai mare masura.

Daca volumul de tesut creste in mod exagerat si interfereaza cu ocluzia (inchiderea normala) danturii, se aplica si un tratament chirurgical. In general, excrescentele beningne ale gingiei (hiperplaziile) sunt tinute sub control medicamentos pana la nastere, urmand ca dupa 4-6 luni sa fie excizate.

De ce sa previi gingivita in sarcina?

Daca viitoarele mamici au probleme diverse de dantura (gingivita, carii etc) si consuma de regula cantitati mari de zahar, bebelusul are de patru ori mai multe sanse de a dezvolta aceleasi afectiuni in comparatie cu copiii nascuti de femei fara probleme de sanatate orala.

Fluctuatiile de estrogen si progesteron predispun gravidutele unui risc de 65-70% de a face gingivita.

Bolile care afecteaza gingia (parodontale) prezinta un grad semnificativ de risc deoarece tesuturile infectate sunt rezervoare toxice de bacterii cauzatoare de afectiuni diverse in organism. Tranzitul acestora ataca ligamentele, oasele si cavitatea bucala, ajungand in final sa circule in tot corpul prin fluxul sanguin.

Prin urmare, bacteriile care iau nastere la nivelul dintilor isi pot croi drum chiar si catre uter.

Cum sa te feresti de gingivita in sarcina?

Spre binele tau si al bebelusului este recomandat sa tii cont de cateva aspecte care te ajuta sa te feresti de periculoasa gingivita a sarcinii.

Iata ce poti face pentru o dantura sanatoasa si o nastere fara surprize neplacute:

    * Spala-te pe dinti corect de minimum 2 ori pe zi si dupa fiecare masa, in masura in care este posibil.


    * Foloseste ata dentara si apa de gura zilnic.


    * Daca suferi de greturi matinale, clateste-ti cavitatea bucala cat mai des si spala-te pe dinti dupa fiecare varsatura, pentru a neutraliza acidul stomacal.


    * Daca utilizarea pastei de dinti iti declanseaza starea de rau dimineata, curata dintii cu periuta umezita si foloseste la final o apa de gura care combate placa dentara.


    * Consuma alimente sanatoase, bogate in vitamina B12 si vitamina C.


    * Programeaza-te la dentist pentru control periodic si detartraj pe toata perioada sarcinii.

Citeste si despre