Gravida iarna. Frigul afecteaza sarcina?

| | Actualizat: 2014-11-20 12:46:24

Frigul poate afecta gravida, mai ales in miezul iernii, cand temperaturile sunt extrem de scazute. Cel mai bine pentru tine si fat este sa eviti expunerea prelungita la frig, iar atunci cand o faci, sa fii foarte bine imbracata si cu capul acoperit.

Un studiu american in domeniul de obstetrica si ginecologie sustine ca bebelusii nascuti in lunile mai, iunie si iulie (la care al doilea trimestru de sarcina a fost iarna) cantaresc cu intre 25 si 32 de grame mai putin decat bebelusii nascuti in ianuarie. Al doilea trimestru de sarcina este perioada in care bebelusul ia cel mai mult si mai rapid in greutate.

Avand in vedere ca expunerea la temperaturi scazute pe durata celui de-al doilea trimestru de sarcina poate afecta greutatea bebelusului la nastere, cercetatorii  sugereaza ca femeile insarcinate, in special cele cu risc de sarcina prematura, sa se protejeze serios impotriva frigului.

Ce spun medicii despre plimbarile gravidelor prin frig?

Pot sa ies in frig daca sunt gravida? Medicii sunt de parere ca poti iesi la aer, mai ales ca majoritatea gravidelor au o temperatura a corpului mai crescuta. Acest aspect ar putea sa te faca sa te simti confortabil iarna. Totusi, asta nu inseamna ca degetele (de la picioare si maini), nasul, urechile si barbia nu sunt sensibile la frig.

Grija mare la cazaturi si la deshidratare: centrul de echilibru al gravidei este diferit si cazaturile pot surveni mai usor pe zapada. Inainte sa iesi, fii sigura ca bei suficienta apa.

"Iarna nu-i ca vara", insa arsurile solare se manifesta la fel, mai ales ca lumina se reflecta in zapada de peste tot. Frigul te face sa nu mai simti actiunea ultravioletelor asupra pielii si te poti arde mai usor. Asadar, inainte sa iesi foloseste crema cu protectie solara si evita expunerea prelungita la soare.

Imbracaminte de iarna pentru gravidute

Tot scazand temperaturile, am ajuns sa dam caldura la maxim dupa ce ne-am trezit tremurand, iar gravidele incep sa caute geci groase si pulovere incapatoare, pentru a face fata frigului. In cazul in care nu esti dispusa sa te usurezi de o suma mai maricia de bani, este o provoacare sa gasesti o haina de iarna pentru gravide in care sa te simti comod.

Oricum nu stai mult pe afara, gravida fiind. Insa daca totusi vei iesi pentru o perioada scurta de timp, incearca sa nu te stresezi gandindu-te la aceste aspecte, ci fii mai practica:

  • Haina de iarna. Daca temperaturile iernii nu scad ingrijorator, nu este neaparat important sa ai o haina calduroasa de iarna. In primul rand deoarece, asa cum am mai spus, gravidele au temperatura corpului mai crescuta. Avand acest avantaj, o haina normala de lana poate fi haina ideala pentru iarna. Uneori este posibil chiar sa o deschizi, pentru a te aerisi! Daca mai porti si un fular confortabil si calduros care sa te acopere bine, e perfect.
  • Hanorace de barbati. Hanoracul sau bluza de trening a sotului tau este incapatoare si este perfecta pentru a-l incalzi pe bebe, mai ales daca este mai groasa. Banda de jos a hanoracului se muleaza pe solduri si nu lasa rafale de frig sa ajunga la burtica. In zilele foarte friguroase pune un hanorac vatuit care are si gluga peste flanela sotului, iar peste toate, haina pentru afara.
  • Bocanci de iarna. Renunta la stil in favoarea sigurantei si alege o pereche de bocanci cu grip (talpa antiderapanta, cu striatii adanci), mai ales ca exista sanse reale sa aluneci pe zapada. Ar fi bine sa ai pe cineva care sa te tina de brat atunci cand traversezi o zona cu gheata.

Ce poti face stand in casa

Uneori, sarcinile pe timp de iarna sunt mai conforabile decat cele de pe parcursul verii, deoarece poti sa stai in casa la o temperatura optima si sa te relaxezi. Frigul de afara este un plus pentru sarcina ta, mai ales daca te afli in ultimul trimestru, fiindca este placut sa nu te simti supraincalzita din cauza temperaturilor uriase ale unei veri toride.

Vremea mai friguroasa si temperaturile optime din casa te ajuta si sa dormi mai bine. Chiar si cu aer conditionat, vara este inconfortabila pentru oricine atunci cand vine vorba de dormit, dar mai ales pentru gravide, a caror temperatura este oricum mai mare. In schimb, iarna te poti cuibari bine sub pilota si somnul e unul odihnitor si placut.

Evident, te poti plictisi de atat stat in casa, mai ales daca temperaturile scazute ameninta sa dureze ceva timp. Nu te panica, incearca sa iti gasesti activitati: organizeaza si ordoneaza lucrurile in casa.

  • Rearanjeaza sau sorteaza obiecte din casa, pregateste camera bebelusului, fa ordine in lucrurile celorlalti copii ai tai, pentru a arunca obiectele inutile;
  • Gateste mai mult si congeleaza legume sau alte alimente, ca sa le ai pregatite pentru perioada in care va trebui sa iti ocupi tot timpul cu ingrijirea bebelusului;
  • Fa ordine prin fotografii, cu siguranta iti va face placere;
  • Termina de citit cartea de pe noptiera;
  • Rasfoieste cataloage de moda;
  • Lasa-ti libera creativitatea (scrie, citeste, deseneaza, ba chiar poti incepe un jurnal de mamica pe care sa i-l dai copilului tau cand va fi mai mare si va putea sa inteleaga cum a venit pe lume). Croseteaza un fular ori o caciulita pentru bebelusul tau;
  • Petrece timp pe internet (poti gasi chiar si instructiuni despre cum sa crosetezi);
  • Uita-te la filme la televizor sau la DVD-uri.

Iar atunci cand nu mai rezisti, poti oricand sa deschizi fereastra sa iei o gura de aer rece. Sau sa iti gasesti un motiv pentru a iesi.

Citeste si despre